ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ.
Ενόψει της περιόδου ανθοφορίας που ήδη βρισκόμαστε θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να σας επιστήσουμε την προσοχή για τα ακόλουθα:
Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την 165457/6557/29-07-1981 (άρθρο 1) Απόφαση Υπουργού Γεωργίας, απαγορεύεται η εφαρμογή μελισσοτοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φυτοφαρμάκων) κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των καλλιεργειών.
Την δεδομένη περίοδο υπάρχει έντονη δραστηριότητα μελισσών.
Τα περισσότερα φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι μελισσοτοξικά δημιουργώντας έτσι διπλό πρόβλημα. Αφενός προκαλεί τον θάνατο της μέλισσας, του πιο σημαντικού έμβιου όντος στον πλανήτη μας καθώς αποκλειστικά από το είδος της εξαρτάται το 70% της διατροφής μας και αφετέρου μειώνει την φυτική παραγωγή καθώς συμβάλλει αποκλιστηκά στο δέσιμο των καρπών (επικονίαση).
Για τον λόγο αυτό συνιστάται:
1. Να αποφεύγετε τον ψεκασμό με εντομοκτόνα από την αρχή μέχρι το τέλος της ανθοφορίας στις καλλιέργειες.
2. Να μην ψεκάζεται με μη μελισσοτοξικά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
3. Να εφαρμόζετε ψεκασμούς τις ώρες που δεν πετούν οι μέλισσες κυρίως μετά τη δύση του ηλίου.
4. Να προειδοποιείται τους μελισσοκόμους ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή ψεκασμού.
5. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν υπάρχει σοβαρή προσβολή από αφίδες (μελίγκρες) και άλλες εντομολογικές προσβολές , οι παραγωγοί μπορούν να ψεκάζουν υπό προϋποθέσεις και με σκευάσματα που θα συστήσουν οι γεωπόνοι που προμηθεύονται τα γεωργικά φάρμακα.
Έρευνα του Apiculture Entrepreneurship Center of the Universidad Mayor (CeapiMayor) και του Apiculture Corporation of Chile (Cach) κατέληξε ότι οι μέλισσες είναι τα μόνα έμβια όντα που δεν φέρουν κανενός είδους παθογόνα (όπως ιούς, βακτήρια ή μύκητες).
Δουλειά της μέλισσας είναι η επικονίαση, αλλιώς τα φυτά δεν θα μπορούσαν να αναπαραχθούν, οπότε η χλωρίδα θα είχε εξαφανιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη εργατικότητα των μελισσών.
Η προσφορά λοιπόν της μέλισσας είναι ανεκτίμητη. Εκτός από τα καλλιεργούμενα είδη, επικονιάζει χιλιάδες άγρια φυτικά είδη, που αποτελούν μέρος του φυσικού περιβάλλοντος.
Μέσα από την σωστή πληροφόρηση και την γνώση μπορούμε να εκτιμήσουμε και να προστατεύουμε το οικοσύστημά μας στο οποίο είμαστε μέλη και όχι ιδιοκτήτες.