«Χρυσός» δεκάδων εκατομμυρίων από ιατρικά συνέδρια και ημερίδες
newpost.gr
Μπορεί ο χώρος της υγείας να παρουσιάζει παθογένειες ετών, ένα τμήμα αυτού όμως, τα επιστημονικά συνέδρια και οι ημερίδες, διατηρεί την αίγλη μιας ανθηρής δραστηριότητας πολλών εκατομμυρίων ευρώ ακόμη και μέσα στην κρίση.
Ως μια ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα η οποία συνδυάζει την επιστημονική επιμόρφωση αλλά και την επένδυση στο χώρο της υγείας, αποτελεί ο χώρος των επιστημονικών συνεδρίων. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα αιτήματα των ιατρικών εταιρειών αλλά και των επιστημονικών φορέων προς τον ΕΟΦ για να καταμετρήσει από την αρχή του 2015 έως το Μάρτιο του 2016, περίπου 1500 τέτοιες επιστημονικές εκδηλώσεις τις κατηγοριοποιημένες ως «Τύπου Α» από τον οργανισμό και οι οποίες μάλιστα είχαν συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 52 εκατ. ευρώ! Το ποσό αυτό φυσικά δεν αποτελεί το τζίρο των συνεδρίων του κλάδου, ο οποίος είναι αρκετά μεγαλύτερος –ίσως και πολλαπλάσιος-, καθώς αφορά μόνο τα βασικά κόστη προκειμένου να οργανωθεί ένα συνέδριο και τα οποία μπορεί να τα δικαιολογήσει ο ΕΟΦ με βάση τα κριτήριά του.
Στο πλαίσιο των αρχών διαφάνειας, ο ΕΟΦ δημοσιοποιεί τα αιτήματα όλων των φορέων οι οποίοι θέλουν να διεξάγουν μια επιστημονική εκδήλωση και οι οποίοι φυσικά για να μπορέσουν να καλύψουν τα κόστη της διοργάνωσης θα πρέπει να πληρούν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια ώστε από την πλευρά τους οι χορηγοί να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τη συγκεκριμένη δράση. Για το θέμα αυτό ο ρόλος του ΕΟΦ είναι καίριος και υπάρχει ειδική επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου με επικεφαλής τον κ. X. Παπαγεωργίου, Καθηγητή Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Αιγινήτειο.
Με βάση την τελευταία Εγκύκλιο του ΕΟΦ το Φεβρουάριο, «Ως Συνέδρια Επιστημονικού Περιεχομένου (Τύπου Α΄) νοούνται όλα τα συνέδρια, σεμινάρια και παρόμοιες εκδηλώσεις συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, οι οποίες οργανώνονται από επιστημονικούς ή κρατικούς φορείς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται: τα Πανεπιστήμια , τα κρατικά Νοσοκομεία (κλινικές, εργαστήρια, Κ.Υ, φορείς και μονάδες υγείας της Κοινωνικής Ασφάλισης), επιστημονικά σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και μη κερδοσκοπικά επιστημονικά ιδρύματα, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, σύλλογοι υγειονομικών επιστημόνων, επιστημονικές ενώσεις κάθε νομικής μορφής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων καθώς και Εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ. Διεξάγονται στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό και έχουν επιστημονικό περιεχόμενο το οποίο σχετίζεται άμεσα με αντικείμενο αρμοδιότητας ΕΟΦ. Οι συγκεκριμένες διεξάγονται στην Ελλάδα και κατά στο σύνολο του προγράμματός τους έχουν αποκλειστικά επιστημονικό περιεχόμενο θεμάτων αρμοδιότητας ΕΟΦ. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τουλάχιστον τέσσερις (4) ώρες».
Αιτήματα
Ο αριθμός λοιπόν των αιτημάτων που εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, θα υποστήριζε κανείς ότι είναι τεράστιος, καθώς με βάση τα στοιχεία του ΕΟΦ οι επιτροπές οι οποίες συνεδρίασαν από την αρχή του 2015 εξέτασαν 1473 αιτήματα. Ο αριθμός αυτός βέβαια δεν θα πρέπει όμως και να μας εντυπωσιάζει από τη στιγμή που στη χώρα μας υπάρχουν 1500 ιατρικές εταιρείες. Ίσως αυτός ο αριθμός να εντυπωσιάζει περισσότερο από τη στιγμή που οι ιατρικές ειδικότητες είναι κατά πολύ λιγότερες. Βέβαια μεγάλη μερίδα των εκδηλώσεων διοργανώνεται και από ξένους επιστημονικούς φορείς οι οποίοι ειδικά τα τελευταία χρόνια και παρά το προβλήματα υποδομών βλέπουν τη χώρα ως ελκυστικό προορισμό λόγω μείωσης των τιμών στα χρόνια της κρίσης. Επίσης οργανώνονται και από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν τον ΕΟΦ
Από κει και πέρα, το θέμα του κόστους των συνεδρίων και δη των βαλαντίων που καταβάλουν οι φαρμακευτικές κυρίως εταιρείες, παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Κι εκεί έγκειται η σχετική δυσκολία καθώς λόγω της στρατηγικής των εταιρειών οι οποία επηρεάζεται από τα μέτρα που επιβαρύνουν σημαντικά τα κόστη τους, περιορίζουν και τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Παρόλα αυτά διαπιστώνει κανείς από τα προηγούμενα στοιχεία, τη σημαντική επένδυση που πραγματοποιούν στη χώρα οι φαρμακευτικές καθώς ο τζίρος των συνεδρίων σίγουρα ξεπερνά τα 70-80 εκατ. ευρώ και αυτό αποτελεί χορηγία κυρίως των φαρμακευτικών εταιρειών άρα μια σημαντική επένδυση.
Φυσικά τόσο οι διοργανωτές όσο και οι ίδιες οι εταιρείες διαπιστώνουν ότι υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία, καθώς και ο ΕΟΦπερνά από κόσκινο τα αιτήματα αλλά και ο ΣΦΕΕ προχωρά σε τακτικούς ελέγχους ώστε να διαπιστώνει πως τα συνέδρια τα οποία θα χορηγήσουν τα μέλη του ακολουθούν τους κώδικες δεοντολογίας και διαφάνειας.
Η αναπτυξιακή προοπτική των συνεδρίων, ειδικά όταν επιλέγεται η χώρα από διεθνείς επιστημονικές εταιρείες, είναι πολύ σημαντική αν και δυστυχώς όπως σημειώνουν εκπρόσωποι του κλάδου δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την Πολιτεία. Η αποστολή επιστημόνων από το εξωτερικό για την παρακολούθηση συνεδρίων είναι επί της ουσίας μια άμεση ξένη επένδυση καθώς το κόστος καλύπτεται από το εξωτερικό και αυτό σημαίνει εισροή κεφαλαίων, ακόμη κι αν είναι σχετικά χαμηλού ύψους. Εξάλλου έχει μετρηθεί ότι ο συμμετέχων επιστήμονας από το εξωτερικό έχεις 7 φορές μεγαλύτερη «αξία» από το μέσο τουρίστα που επισκέπτεται την Ελλάδα.
Πέραν όλης αυτής τη θετικής προοπτικής υπάρχει όμως και μία άλλη παράμετρος κι αυτή δεν είναι άλλη από την ουσιαστική αξία που προάγει μια τέτοια διοργάνωση. Δεν είναι λίγες οι φωνές από όλους τους εμπλεκόμενους στις επιστημονικές εκδηλώσεις φορείς οι οποίες κάνουν λόγω και για «ευκαιριακούς παίχτες» στη συγκεκριμένη αγορά. Αυτή η παράμετρος από τη στιγμή που υπάρχει υπερπληθώρα εκδηλώσεων δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Kefalonianews: Για να γνωρίζουμε όταν διοργανώνονται ιατρικά συνέδρια στην Κεφαλονιά.