Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | August 15, 2022

Scroll to top

Top

Φυσικό αέριο: Το δύσκολο καλοκαίρι της Ευρώπης για την ενεργειακή επάρκεια

Φυσικό αέριο: Το δύσκολο καλοκαίρι της Ευρώπης για την ενεργειακή επάρκεια
KefaloniaNews

PowerGameΟι λογαριασμοί φυσικού αερίου ενδέχεται να διπλασιαστούν ή τετραπλασιαστούν προειδοποίησε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου στη Γερμανία, Κλάους Μίλερ, εάν διακοπεί πλήρως ο εφοδιασμός από τη Ρωσία. Στη φάση 2 του έκτακτου σχεδίου για την ενεργειακή επάρκεια της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη προβλέπεται πως οι πάροχοι  υπηρεσιών κοινής ωφέλειας θα μπορούν να περνούν το αυξημένο κόστος του φυσικού αερίου στους πελάτες τους και έτσι να υποχρεώσουν μια αναγκαία μείωση στην κατανάλωση.

Αν και η πρόβλεψη αυτή δεν ενεργοποιήθηκε ακόμη, η ανακοίνωση του Βερολίνου για τη φάση 2 σηματοδοτεί την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και την επαναλειτουργία των εργοστασίων άνθρακα. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σμίτινγκ, έχει δρομολογηθεί η ψηφοφορία σχετικού νόμου στις 8 Ιουλίου, ενώ έχει ήδη ζητηθεί από τις εταιρείες ενέργειας να προετοιμαστούν για την κατανάλωση περισσότερου άνθρακα ή λιγότερου φυσικού αερίου. Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, είπε την περασμένη Πέμπτη πως «καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν θα χρειαστεί να μπουν περιορισμοί στην κατανάλωση ενέργειας». Πρόσθεσε, όμως, πως τίποτα «δεν μπορεί να το αποκλείσει».

Η Ευρώπη σχεδίαζε το «χτίσιμο» επαρκών αποθεμάτων φυσικού αερίου μέσα στο καλοκαίρι για να αντέξει το χειμώνα με λιγότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θεωρώντας πως η Μόσχα δεν θα διέκοπτε τις ροές από τον Nord Stream 1 καθώς αποτελούν την πολυτιμότερη πηγή εσόδων όσο συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μέχρι τις αρχές Ιουνίου, η Ε.Ε. είχε αποθηκεύσει 27,3% περισσότερο φυσικό αέριο από το κατώτατο όριο που ίσχυε την αντίστοιχη στιγμή για την πενταετία 2015-2020, επισημαίνει η Berenberg. Θετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει διαδραματίσει η αύξηση των προμηθειών από τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Αλλά εάν είναι κάτι βέβαιο είναι πως η Ρωσία λειτουργεί με απροσδόκητο τρόπο για τα δεδομένα της Δύσης καθώς οι προτεραιότητές της είναι κυρίως γεωπολιτικές. Όσο προχωρούσαν οι συζητήσεις για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. κατά τη διάρκεια του τελευταίου 10ήμερου, η κρατική Gazprom μείωνε κατά 60% την αποστολή φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του Nord Steam 1, επηρεάζοντας τις προμήθειες πάνω από 10 κρατών-μελών.

Στενά χρονικά περιθώρια για την αναπλήρωση του ρωσικού φυσικού αερίου

Το μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας ανακοίνωσε πως οι ροές θα διακοπούν πλήρως προς τη Γερμανία για την αποπεράτωση των ετήσιων εργασιών συντήρησης για ένα 10ήμερο τον Ιούλιο, αλλά ο Χάμπεκ φοβάται πως το Κρεμλίνο μπορεί να εκμεταλλευτεί την περίσταση για να «στριμώξει» την Ε.Ε. Είναι πια σαφές πως η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση στην ενέργεια και η Γερμανία βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της τεράστιας εξάρτησης που καλλιέργησε στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Αυτή την εβδομάδα, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου κινήθηκαν στο 58,7% στη Γερμανία και στο 55,4% στην Ε.Ε., συνολικά. Σε άλλες εποχές θα ήταν ένα ικανοποιητικό επίπεδο αλλά απέχει από τη συγκέντρωση αποθεμάτων στο 90% της συνολικής χωρητικότητας που τέθηκε ως στόχος για την Ε.Ε. μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Υπάρχουν χρονικά περιθώρια για την αναπλήρωση των κενών από τη μείωση των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά είναι στενά και έτσι το τοπίο παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.

Αβεβαιότητα στην οικονομία και ειδικότερα τις βαριές βιομηχανίες

Αυτή η αβεβαιότητα αποτυπώθηκε στην πτώση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Ιούνιο στο 92,3 αντί του 92,9 που αναμένονταν. Αντιμέτωπες με την άνοδο του πληθωρισμού στο υψηλό 40ετίας και την προοπτική ελλείψεων στην ενέργεια, οι γερμανικές εταιρείες διατηρούν εξαιρετικά χαμηλές προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο. Ιδιαίτερη απαισιοδοξία επικρατεί στον κλάδο των χημικών, επιδεινώνοντας το γενικότερο κλίμα στη μεταποίηση και το λιανικό εμπόριο.

«Οι περιορισμοί στην κατανάλωση, είτε υποχρεωτικοί, είτε εθελοντικοί λόγω της αύξησης των χονδρικών τιμών στην ενέργεια, είναι πια ένας υπαρκτός κίνδυνος» δήλωσε ο Κλάους Βίστενσεν, οικονομολόγος στην Pantheon Macroeconomics, στους Financial Times. Αναλυτές της αγοράς συζητούν πια ανοικτά τον κίνδυνο ύφεσης στη γερμανική και κατ΄ επέκταση την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το ενδεχόμενο μιας διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν οι βιομηχανίες, με τους καταναλωτές να είναι τελευταίοι που θα υποβάλλονταν σε περιορισμούς στην κατανάλωση ενέργειας εάν η Γερμανία έμπαινε στη φάση 3 του έκτακτου σχεδίου της.