Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | September 22, 2023

Scroll to top

Top

Τράπεζες: Παγώνουν τα προγράμματα για κλείσιμο καταστημάτων

Τράπεζες: Παγώνουν τα προγράμματα για κλείσιμο καταστημάτων
KefaloniaNews

PowerGameΠαγώνουν για το τρέχον έτος τα προγράμματα των συστημικών τραπεζών για κλείσιμο καταστημάτωνΣύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του powergame.gr, οι τράπεζες αλλάζουν επί του παρόντος τακτική λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία, αλλά και των αντιδράσεων που έχουν εκδηλωθεί από την ΟΤΟΕ αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δύο από τους τέσσερις μεγάλους συστημικούς τραπεζικούς ομίλους ήταν έτοιμοι να δώσουν εντολή για το κλείσιμο 75 συνολικά τραπεζικών μονάδων.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι διοικήσεις των δύο τραπεζών είχαν ήδη εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τα Διοικητικά τους Συμβούλια . Η υλοποίηση της απόφασης ήταν θέμα ημερών. Η μία τράπεζα θα έκλεινε  25 καταστήματα και η δεύτερη, άλλα 50. Όμως ο σχεδιασμός ματαιώθηκε και έως το τέλος του τρέχοντος έτους δεν θα γίνει καμία κίνηση.

Ανάλογη τακτική θα ακολουθήσουν και οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες.  Άλλωστε η πρωτοβουλία κλεισίματος ενός μεγάλου αριθμού τραπεζικών μονάδων αφορά σύσσωμο τον τραπεζικό τομέα.

Έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία, με αφορμή το ογκώδες ζήτημα των κόκκινων δανείων και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, όχι μόνο λόγω εξυγίανσης και περικοπής κόστους, αλλά και λόγω προσαρμογής σε νέα τραπεζικά δεδομένα (π.χ. ψηφιοποίηση συναλλαγών).

Είναι ενδεικτικό πως  μέσα σε μια δεκαετία, «κατέβασαν ρολά» περίπου 2.500 καταστήματα.

Στις επιμέρους σελίδες των business plans , οι τράπεζες περιγράφουν αναλυτικά τους στόχους περικοπής των δαπανών, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Εξηγείται δηλαδή η στρατηγική του κάθε ομίλου, κατά πόσες μονάδες θα μειώσει το λειτουργικό κόστος και από ποιες ενέργειες. Αν θα είναι από εφάπαξ συναλλαγές ή ως αποτέλεσμα κινήσεων εξοικονόμησης κόστους.

Βασικός πυλώνας της μείωσης κόστους είναι το κλείσιμο νεών μονάδων τραπεζικών καταστημάτων, ο περιορισμός των θέσεων εργασίας με αλλεπάλληλα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και η υιοθέτηση νέας τεχνολογίας που βοηθά στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου λειτουργίας, βασισμένο στο digital και την εξ αποστάσεως (οικειοθελή) εργασία.

Η λογική του work from home

Είναι γνωστό ότι το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να βασισθεί στο παραδοσιακό μοντέλο εργασίας των τελευταίων δεκαετιών και άμεσα στρέφεται στην αλλαγή μοντέλου, ενσωματώνοντας αλλαγές δικτύου και ψηφιακές εφαρμογές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα που καθιερώνει νέο υβριδικό μοντέλο εργασίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε εργαζόμενο να εργάζεται οικειοθελώς, σε σταθερή βάση δύο  ημέρες την εβδομάδα (κατ’ εξαίρεση τρεις) από το σπίτι.

Στη λογική του work from home  έχουν μπει όλες οι τράπεζες, που είναι ήδη σε συνομιλίες με τους Συλλόγους εργαζομένων τους για να προχωρήσουν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο πάντα των δεσμεύσεων της σύμβασης της ΟΤΟΕ.

Σύντομα, αναμένονται ανακοινώσεις για τα εξ αποστάσεως προγράμματα και  από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Περίπου 2.500 τραπεζικά καταστήματα έκλεισαν σε 11 χρόνια

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΤΟΕ, μετά την τελευταία συνεδρίαση του Γενικού της Συμβουλίου και των σχετικών ανακοινώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Γιώργος Μότσιος, υπογράμμισε ότι:

«Σε κάθε περίπτωση, ειδικά στην Ελλάδα οι τράπεζες οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη, τις οικονομικοκοινωνικές ιδιαιτερότητες, τη γεωμορφολογία, τη νησιωτικότητα, τα εθνικά ζητήματα αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες του αγροκτηνοτροφικού τομέα και του τουρισμού, ο οποίος προσθέτει εκατομμύρια επισκέπτες και συναλλασσόμενους κάθε χρόνο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΤΟΕ

  • Το σύνολο των τραπεζικών καταστημάτων μειώθηκε από τα 4.005 σε 1.560
  • Το σύνολο του Προσωπικού μειώθηκε από 63.408 άτομα σε 30.998

Κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη:

  • Το σύνολο των τραπεζικών καταστημάτων μειώθηκε από τα 182.478  σε 114.180
  • Το σύνολο του Προσωπικού μειώθηκε από 2.138.750  άτομα σε 1.740.579.