Τι είπατε…. μπανανία;
Συντάκτης: ΕΦ.ΣΥΝ.
Πριν από δέκα ημέρες, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Αν. Γεωργίου, πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος για ψευδή βεβαίωση στοιχείων που οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια, υποστήριξε πως, αν καταδικαστεί, «τότε η ηθική ακεραιότητα της Ε.Ε. και του οικονομικού συστήματός της θα έχει υπονομευτεί σοβαρά». Η δήλωση αυτή ενδεχομένως να πέρασε απαρατήρητη αλλά, όπως αποδεικνύεται, είχε «ουρά» πίσω της.
Προχθές, με επιστολή των Ντομπρόβσκις-Μοσκοβισί προς τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών και χθες με δηλώσεις της επιτρόπου Μαριάν Τίσεν, η οποία επιβλέπει τη Eurostat, η Κομισιόν παρενέβη στην υπόθεση Γεωργίου, καλώντας τις ελληνικές αρχές «να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς».
Επί της ουσίας, πρόκειται για ωμή παρέμβαση, με έμμεση αλλά σαφή προτροπή το θέμα να λήξει και ο κ. Γεωργίου να κηρυχθεί αθώος.
Το γεγονός μάλιστα ότι αυτή η παρέμβαση επιχειρείται να γίνει μέσω της ελληνικής κυβέρνησης (του υπουργού Οικονομικών) ουσιαστικά συνιστά προσβολή στο δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας και στον τρόπο λειτουργίας του, ζητώντας να καταργηθεί στην πράξη η βασική συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
Είναι σαφές πως οι κομισάριοι της Ευρώπης βάζουν πάνω από τη χώρα και το δημοκρατικό της πολίτευμα την προστασία ενός υπαλλήλου τους καθώς η ΕΛΣΤΑΤ, μέσω της Eutrostat, υπάγεται απευθείας σ’ αυτούς.
Στο πλαίσιο αυτό, μάλλον, θεωρούν την Ελλάδα Μπανανία και της συμπεριφέρονται ανάλογα.
Υπό αυτό το πρίσμα, ορθώς ο Ευκλ. Τσακαλώτος, απαντώντας στην Κομισιόν, παρατήρησε πως αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της».
Στην ίδια συνέντευξή του στους Financial Times, ο κ. Γεωργίου είχε -εμμέσως πλην σαφώς- απειλήσει πως αν κριθεί ένοχος η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του χρέους.
Σημαίνει μήπως αυτό πως κάτι πρέπει να αναμένουμε το επόμενο διάστημα; Ιδωμεν.