Τα προβλήματα των σπουδαστών των ΑΕΝ οξύνονται
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ συμπαρίσταται ολόψυχα στους σπουδαστές της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων στον αγώνα ενάντια στην επιδείνωση των πάγιων προβλημάτων. Οι σπουδαστές, στην κυριολεξία, βρέθηκαν πέρσι μετά τους σεισμούς χωρίς ούτε καν τη στέγαση που διέθεταν αφού η σχολή ήταν «χτυπημένη» και ακατάλληλη για χρήση και αναγκάστηκαν να νοικιάσουν σπίτι (για τις φοιτήτριες της σχολής αυτό ήταν υποχρεωτικό από πριν). Επιπλέον, έχουν χορτάσει από υποσχέσεις και κοροϊδία για τη σίτισή τους, αφού το Υπουργείο Ναυτιλίας επί της προηγούμενης συγκυβέρνησης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) είχε ισχυριστεί ότι προκήρυξε το διαγωνισμό για τη σίτιση αλλά αυτός είχε βγει άγονος. Το πρόβλημα παραμένει και με τη νέα συγκυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) με αποτέλεσμα οι φοιτητές για τέταρτη χρονιά να βρίσκονται χωρίς φαγητό και σήμερα υποσιτίζονται, αφού οι περισσότεροι προέρχονται από φτωχές λαϊκές οικογένειες. Ξεχάστηκαν και οι υποσχέσεις ότι θα μπορέσουν να σιτίζονται δωρεάν στη λέσχη των ΤΕΙ και ότι υπάρχει προσπάθεια συνεννόησης Υπουργείου Ναυτιλίας και Παιδείας, κάτι που άμεσα επιβαλλόταν και μπορούσε να επιτευχθεί!!! Κι αυτό όταν πρόκειται για 80 μόνο άτομα που βρίσκονται σταθερά στο νησί – αφού οι υπόλοιποι ταξιδεύουν. Τελικά οι φοιτητές της ΑΕΝ πληρώνουν στη λέσχη 3 ευρώ το γεύμα, δηλαδή 6 ευρώ τη μέρα – 180 ευρώ το μήνα, όταν διαθέτουν πολύ λιγότερα για σίτιση.
Τα έξοδα έχουν ανέβει κατακόρυφα. Άλλωστε το γεγονός ότι κάθε χρόνο 30-40 άτομα ζητούν μεταγραφή από την ΑΕΝ Ιονίων Νήσων, κυρίως λόγω της σίτισης το αποδεικνύει. Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια μια σειρά παροχές που ήταν δωρεάν πληρώνονται. Για παράδειγμα η στολή που στοιχίζει 200 ευρώ και που έπρεπε να παρέχεται δωρεάν από τη σχολή. Μάλιστα, οι διάφοροι ιθύνοντες κατά καιρούς επιβάλλουν διαφορετικά χρώματα στολής και έτσι προστίθενται νέα έξοδα στους σπουδαστές. Υπάρχουν βιβλία που πληρώνουν, όπως για παράδειγμα τους πίνακες Norris ή τα λεξικά ξένων γλωσσών. Ακόμη και όργανα αγοράζουν προκειμένου να κάνουν τις ασκήσεις τους. Υπολογίζεται ότι ο πρωτοετής φοιτητής συνολικά, μόνο για αυτά τα έξοδα, δαπανεί 500 ευρώ.
Τεράστιο είναι το πρόβλημα και με τις μετακινήσεις αφού δεν τους παρέχεται πάσο και πληρώνουν κανονικά!!!
Η γιγάντωση του οικονομικού προβλήματος και η εξαθλίωση επιβαρύνουν και τους όρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία σκόπιμα από τις κυβερνήσεις υποβαθμίζεται και προσαρμόζεται στις επιδιώξεις των εφοπλιστών. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά ότι δεν αθώο το γεγονός ότι αντί της παρέμβασης του Υπουργείου με 100% κρατική δαπάνη για να αποκαταστήσει τις ζημίες και να διαμορφώσει τους όρους για την σωστή εκπαίδευση και τη ζωή των φοιτητών, η αποκατάσταση έγινε από το Ίδρυμα Ευγενίδη, και η ΑΕΝ «εγκαινιάστηκε» ξανά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών φέτος εν μέσω τυμπανοκρουσιών από όλες τις αρχές – με προεξάρχουσα την τοπική διοίκηση – και ευχαριστίες προς τους ευεργέτες. Θεωρούμε ότι η σκόπιμη ολιγωρία του κράτους ασκεί πίεση ώστε να επιταχυνθεί η διείσδυση των εφοπλιστών με λαϊκή συναίνεση.
Η γενικότερη στρατηγική του εφοπλιστικού κεφαλαίου καθορίζει τις εξελίξεις
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ότι στη βάση της στρατηγικής κεφαλαίου και ΕΕ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και για τη Ναυτική Εκπαίδευση θα δοθεί το έναυσμα για ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, για νέους κύκλους συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (βλέπε εξαγγελίες για νέο σχέδιο «Αθηνά»). Οι διαδικασίες αυτές και γενικότερα οι αναδιαρθρώσεις θα επιταχυνθούν με τα νέα μνημόνια που ετοιμάζεται να υπογράψει η νέα συγκυβέρνηση. Άλλωστε ο ΟΟΣΑ που θα καλύψει το 30% του «τοξικού» μνημονίου έχει εντρυφήσει σε αυτές. Επισημαίναμε πολύ πριν ανοίξει ο δρόμος για ιδιωτικές ναυτικές τον κίνδυνο παράδοσης των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στους εφοπλιστές. Καλούσαμε από τότε σε επαγρύπνηση και κοινή δράση εργαζομένων, φοιτητών, σε ταξική κατεύθυνση, για να μπει φραγμός στα επικίνδυνα σχέδια για το μορφωτικό καιάδα και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.
Πρέπει να γνωρίζει ο λαός ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 251/2002, καθορίζεται ότι οι εφοπλιστικές ενώσεις υποχρεούνται να εξασφαλίζουν τον απαιτούμενο αριθμό πλοίων και να δέχονται τους σπουδαστές που αποστέλλονται από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού για να ναυτολόγηση. Η ναυτολόγηση των σπουδαστών γίνεται με την εποπτεία του Υπουργείου και οι σχετικές δαπάνες αποστολής και παλιννόστησης βαραίνουν τους πλοιοκτήτες. Τώρα έρχονται πάλι οι εφοπλιστές να ξαναπάρουν και άλλες επιδοτήσεις, και άλλο χρήμα για να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους. Και κρατούν όμηρους τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, όπως επίσης και τους ναυτικούς που βρίσκονται στο στάδιο της μετεκπαίδευσής τους. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ τόνιζε ότι η άθλια κατάσταση που υπάρχει στη ναυτική εκπαίδευση στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), στα πλαίσια της συνολικής αντιλαϊκής υποβάθμισης της παιδείας στην Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα οι σπουδαστές να αναγκάζονται να αποχωρούν από τις ΑΕΝ, αλλά και οι πλοίαρχοι και οι μηχανικοί εμπορικού ναυτικού να καθυστερούν να αποκτούν τα διπλώματά τους, με σοβαρά προβλήματα στον επαγγελματικό και οικογενειακό προγραμματισμό. Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες σπουδαστές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, γιατί ενώ απευθύνονταν στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και των ΑΕΝ, καθώς και στις ναυτιλιακές εταιρείες, δεν ναυτολογήθηκαν σε πλοία για να κάνουν το τμήμα της εναλλασσόμενης εκπαίδευσης (sandwich courses) τα εκπαιδευτικά ταξίδια.
Οι εφοπλιστές συμμετέχουν στο «task force» που έχει συγκροτηθεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δήθεν προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, όταν όλα τα επίσημα στοιχεία (UNCTAD, ΙΜΟ, EUROSTAT, κ.α.) επιβεβαιώνουν τον μαζικό διωγμό των ναυτεργατών με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και την αντικατάστασή τους με φτηνότερο ναυτεργατικό δυναμικό. Οι προσχηματικοί ισχυρισμοί των εφοπλιστών για την δήθεν προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα επαναλαμβάνονται στο «task force» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να αποκομίσουν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της νέο πακτωλό κρατικών επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών, να συνεχίσουν την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών για την αύξηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Στηρίξαμε το αίτημα του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος να μη διαγραφεί ούτε ένας σπουδαστής, απαιτώντας μάλιστα τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι εφοπλιστές από την ΕΕ στο όνομα των σπουδαστών. Κάθε σπουδαστής επιδοτείται με 1.000 ευρώ το μήνα. Ποιος τα παίρνει;
Ή με τα κέρδη των εφοπλιστών, ή με τα δικαιώματα των ναυτεργατών και των σπουδαστών
Για την ΑΕΝ θέτουμε χρόνια το κεντρικό αίτημα για την κατοχύρωση αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα της και την ένταξή της σε μια Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και στο Υπουργείο Παιδείας. Οι σπουδαστές σπρώχνονται για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό (με πληρωμή), αφού υπάρχει πρόβλημα ισοτιμίας του πτυχίου τους στην Ελλάδα. Με τα όσα στοιχεία διαθέταμε καταγγείλαμε την περικοπή της σίτισής τους, τις καθυστερήσεις στην έναρξη των μαθημάτων λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού, το γεγονός ότι εξαναγκάζονται να πληρώνουν (πχ στολή). Αναφερθήκαμε στα προβλήματα στις υποδομές και στο θέμα της άρνησης των ναυτιλιακών εταιριών να ναυτολογήσουν προκειμένου να κάνουν τα δύο εξάμηνα εκπαιδευτικά ταξίδια, τα οποία είναι υποχρεωτικά. Χωρίς αυτά τα εκπαιδευτικά ταξίδια δεν μπορούν να πάρουν οι σπουδαστές πτυχίο για Α’ Μηχανικό ή για Πλοίαρχο. Καταγγείλαμε ότι οι εφοπλιστές και η Ένωση Εφοπλιστών για να εξασφαλίσουν τη ναυτολόγηση των σπουδαστών αξιώνουν να επιδοτούνται για το σύνολο των εκπαιδευτικών ταξιδιών.
Είναι ανάγκη ο λαός της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, όλης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, να σταθεί στο πλευρό των σπουδαστών.
Να απαιτήσουμε:
- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση. Ένταξη των ΑΕΝ σε μια Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και στο υπουργείο Παιδείας. Ισοτιμία των πτυχίων των ΑΕΝ με τα υπόλοιπα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αποστρατικοποίηση και εκδημοκρατισμός των ΑΕΝ, κατάργηση του εσωτερικού κανονισμού.
- Έξω οι εφοπλιστές από τη λειτουργία και το πρόγραμμα των ΑΕΝ.
- Προκήρυξη μόνιμων θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλίζεται ο ναυτικός χαρακτήρας των σχολών, η μεταφορά εμπειρίας από τα καράβια, η διάδοση της ναυτοσύνης.
- Να αρθεί τώρα η περικοπή παροχής δωρεάν σίτισης στους σπουδαστές μέσα στη σχολή, με επαναλειτουργία της κουζίνας και του εστιατορίου της ΑΕΝ και να διασφαλιστεί η στέγαση σπουδαστών και σπουδαστριών, με αναβάθμιση των εστιών στις περιφερειακές σχολές. Μέχρι τότε επίδομα στέγασης σε όλους.
- Δωρεάν μετακίνηση όλων των σπουδαστών με όλα τα μέσα. Διάθεση φοιτητικού πάσου που οι σπουδαστές της ΑΕΝ δεν διαθέτουν.
- Δωρεάν στολές και όλων όσων απαιτούνται για τη φοίτηση. Να παρέχεται δωρεάν το σύνολο των βιβλίων.
- Ουσιαστική αναβάθμιση των βιβλίων της ΑΕΝ, αναγνώριση και ισοτιμία των διπλωμάτων με τα αντίστοιχα της στεριάς. Σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα, εργαστήρια. Εγκατάσταση νέων ναυτικών προσομοιωτών στην ΑΕΝ για την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
- Να καλυφθούν οι ανάγκες στις υποδομές (διαμόρφωση κοιτώνων, χώρος ενδιαίτησης και για τις φοιτήτριες, χώρος για άθληση – ψυχαγωγία που αποκτά βαρύνουσα σημασία όταν οι σπουδαστές δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να πιουν έναν καφέ κλπ).
- Κατάργηση του συστήματος εκπαιδευτικών ταξιδιών «sandwich courses». Κατάργηση του ορίου υπηρεσίας σε κάθε εκπαιδευτικό ταξίδι και συνέχιση των σπουδών για τους σπουδαστές που δεν έχουν συμπληρώσει το όριο θαλάσσιας υπηρεσίας. Η 12μηνη υπηρεσία σε εκπαιδευτικό πλοίο να πραγματοποιείται στο τέλος των σπουδών, μετά δηλαδή τα τρία χρόνια.
- Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΕΥΔΑΠ σε όλους τους σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και στις οικογένειές τους.
Αργοστόλι 15/04/2015
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος | Ο Οργανωτικός Γραμματέας |
Γεωργόπουλος Διονύσης | Φαρακλός Βαγγέλης |