Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | January 24, 2025

Scroll to top

Top

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΚΑΙ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΚΑΙ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ».
KefaloniaNews

Εστάλη από τη ΔΗΜ.ΑΡ Κεφαλονιάς και Ιθάκης. 

Δημοσιογράφος :

Θεωρείται ότι ήταν λάθος τελικά η μη συζήτηση και η μη ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ή θα αντιμετώπιζε τέτοιου είδους φαινόμενα και δεν θα βρισκόσασταν σ΄ αυτό το σημείο κ Υπουργέ;

κ. Α. Ρουπακιώτης:

Θα έλεγα ότι αν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο δεν είναι αυτό που θα έσωζε την κατάσταση. Ένας νόμος ποτέ δεν αντιμετωπίζει ένα  φαινόμενο που έχει χαρακτηριστικά σαν της δράσης της Χρυσής Αυγής, αλλά θα εξέπεμπε ένα σήμα διαφορετικό και προς την Χρυσή Αυγή αλλά και προς την κοινωνία. Προς τη Χρυσή Αυγή ότι όλα τα κόμματα της Βουλής και όχι μόνο αυτά θα ήταν απέναντι της και θα έλεγε ότι δεν θα μπορέσει να συγχωρέσει ποτέ το πολιτικό  σύστημα λειτουργώντας σε πλαίσια δημοκρατίας, δράσεις που φτάνουν από μέλη της Χρυσής Αυγής να είναι δολοφονικές να είναι εγκληματικές.

Αλλά θα εξέπεμπε το σήμα προς την κοινωνία, ότι όλο το πολιτικό σύστημα έχει έναν απέναντί και ο  απέναντι  είναι ο νεοναζισμός και είναι ο φασισμός. Ο Νόμος που δεν ψηφίστηκε με υπαιτιότητα, δυστυχώς λυπάμαι που το λέω,  κύκλων που ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, που ενώ αρχικά συνήνεσαν και συνεργαστήκαμε και χαίρω πολύ για  αυτή τη συνεργασία, τελικά τι ήρθε να κάνει τι ήθελε να κάνει ο Νόμος, να καλύψει κενά γιατί  έπρεπε να επικαιροποιήσουμε ένα Νόμο που ήδη ίσχυε για να τιμωρούνται τα φαινόμενα της μισαλλοδοξίας και ρατσισμού.

Δημοσιογράφος :

Κ. Υπουργέ έχετε μια εξήγηση

κ. Α. Ρουπακιώτης:

Να ολοκληρώσω, θα είναι όμως λάθος να πιστέψουμε ότι η ψήφιση ενός Νόμου επαναλαμβάνω θα αντιμετώπιζε αυτό το φαινόμενο και τις συνέπιες. Νόμιμο είναι, πρέπει να αναζητήσουμε

1ον Πιο είναι το κοινωνικό υπόβαθρο, στο οποίο αναφέρεται η Χρυσή Αυγή

2ον Πως λειτουργούν οι θεσμοί από το Κοινοβούλιο αλλά και οι άλλοι θεσμοί ώστε να παρέχουν την δυνατότητα ν΄ αυξάνει τη δύναμή της η Χρυσή Αυγή.

3ον Πως λείπει η πολιτική διαχείριση του φαινομένου Χρυσή Αυγή, γιατί κάποιοι την επικαλούνται ως αντίπαλο αλλά την χρησιμοποιούν και ως έμβολο προκειμένου να δουν πώς θα πάνε τα πράγματα στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και τέλος

4ον ως πεδίο να ερμηνεύσουν γιατί η ακροδεξιά ανεβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Εάν δεν αναζητήσουμε στα τέσσερα αυτά πεδία, να βρούμε ποιές είναι οι αιτίες, να δούμε πως τροφοδοτείται η νεοδεξιά, εδώ δεν πρόκειται για ακροδεξιά πρόκειται για νεοφασισμό, πρόκειται για νεοναζισμό και η κοινωνία πρέπει ν αντιληφθεί ότι στο ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο της Χρυσής Αυγής δεν αναπτύσσεται μια εν γένει ακροδεξιά ιδεολογία αλλά από στελέχη , μέλη οπαδούς της Χρυσής Αυγής αναπτύσσεται εγκληματική δραστηριότητα, είναι μαχαιροβγάλτες και δολοφόνοι εάν αυτό δεν ενταχθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο της κοινωνίας νομίζω ότι χάσαμε το παιχνίδι. Και ως προς αυτό έχουν υποχρέωση τα πολιτικά κόμματα να σταθούν με σαφήνεια απέναντι στις δράσεις και στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Άρα ως προς αυτό ανήκει μεγάλη ευθύνη σε εκείνους που παρεμπόδισαν την ψήφιση στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Δημοσιογράφος :

Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω κ. Υπουργέ. Τι κατά τη γνώμη σας, ποια είναι η δική σας εκτίμηση, ζήσατε τα γεγονότα εκείνη την περίοδο την συγκεκριμένη, την αντιπαράθεση και τελικά την μη ψήφιση του Νόμου.

Τι κατά την γνώμη σας, η σε πιο πεδίο από  αυτά που αναφερθήκατε νωρίτερα, θεωρείται ότι εντάσσεται η παρεμπόδιση της ψήφισης του Νόμου, τι οδήγησε στο να μην ψηφιστεί;

κ. Α. Ρουπακιώτης:

Ενώ στην αρχή συνεργαζόμαστε και χάρηκα πολύ για αυτή τη συνεργασία, να πω αγαπητέ κ. συνομιλητά ότι ήταν χαρά μου να συνεργαστώ με Υπουργούς, Βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, σ ένα υψηλό επίπεδο ευθύνης. Ωστόσο τον κυρίαρχο λόγο σήμερα στον χώρο αυτό δεν τον διατυπώνουν αυτοί, τον διατυπώνουν οι άλλοι που χαμογελούν προς την Χρυσή Αυγή και τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο προκειμένου να διαμορφώσουν πολιτικές καταστάσεις οι οποίες νομίζουν ότι θα τους ωφελήσουν για τις επόμενες εκλογές.

Δημοσιογράφος :

Εννοείται κ. Υπουργέ στα πρόσωπα της κυβέρνησης;

κ. Α. Ρουπακιώτης:

Στα πρόσωπα της κυβέρνησης και να μου επιτρέψετε δίνεται και το ολέθριο, δίνεται η ολέθρια επιλογή του διαχωρισμού της κοινωνίας και της τομής στην πολιτική ζωή με το να υπερασπίζονται το ιδεολόγημα των δύο άκρων και από την μία άκρη βάζουμε πια οργάνωση, η οποία κινείται σε νεοναζιστικά και νεοφασιστικά πλαίσια, στο χώρο της οποίας αναπτύσσονται εγκληματικές δολοφονικές δράσεις και στην άλλη πλευρά βάζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Δημοσιογράφος :

Εσείς κ. Υπουργέ, στα όσα είπε χθες ο κ. Λαζαρίδης τι έχετε να απαντήσετε;

κ. Α. Ρουπακιώτης:

Δεν θα αναφερθώ σε κανένα, αλλά υπηρετεί ακριβώς αυτή την ολέθρια την Δημοκρατική αντίληψη ότι διαχωρίζουμε την κοινωνία, τέμνουμε την πολιτική ζωή για  αυτό έχουμε χρέος τα άλλα τα κόμματα να σταθούν απέναντι σ αυτή την αντίληψη και θα λέγαμε να έσβηναν αυτό το διαχωριστικό που θέλουνε να βάλουνε εκείνοι ή που νομίζουν ότι ωφελούνται από την προβολή αυτής της θεωρίας. Εδώ πάμε να συγκλίνουμε, αγαπητοί κύριοί να αντιμετωπίσουμε τις ολέθριες συνέπειες από την εφαρμογή των μέτρων τα τελευταία τρία χρόνια και επιπρόσθετα το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής που φτάνει μέχρι της εγκληματικές δράσεις και αντ΄ αυτού κάποιοι επιμένουν ακόμα, είναι ζεστό το αίμα του Φύσσα να μιλάνε για δύο άκρα και από την άλλη πλευρά να βάζουνε εγκληματικές συμπεριφορές  και από την άλλη ένα κόμμα με το οποίο μπορεί να διαφωνεί όπως και εγώ με μια σειρά επιλογών του, που διαφωνώ. Ωστόσο δεν μπορεί να δικαιολογούνται ούτε από κάποια εφηβικά ξεσπάσματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είναι αυτά περί χούντας κατοχής .Κάποιοι πρέπει να ενηλικιωθούν και στο χώρο αυτό αλλά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν…….…

Δημοσιογράφος :

Επομένως λέτε κ. Υπουργέ, υπάρχουν κάποια στελέχη στην Κυβέρνηση, στον πυρήνα της Κυβέρνησης, που συντηρούν μια τέτοια θεωρία, που δίνει αυτά τα αποτελέσματα;

κ. Α. Ρουπακιώτης:

Σαφώς ναι, γιατί εδώ πάμε να συγκλίνουμε, πρέπει να αναζητήσουμε παντού συγκλίσεις, πρώτον για τις συνέπειες επαναλαμβάνω που έχουν επέλθει  στο κοινωνικό σύνολο, από την εφαρμογή των μέτρων των μνημονιακών να πω. Ήταν μια επιλογή και ένα δίκαιο ανάγκης για μια εποχή, αυτό όμως το δίκαιο της ανάγκης δεν μπορεί να είναι διαχρονικό πρέπει να είναι περιστασιακό.

Το πρώτον λοιπόν αναφερόμαστε, στην κοινωνία δημιουργείται κρίση, κρίση  φτώχειας, κρίση ανέχειας και η κοινωνία νομίζει ότι θα ακουμπήσει πού; Σ΄ αυτούς που παρουσιάστηκε ως μαχαιροβγάλτης.

Δεύτερον το Κοινοβούλιο πρέπει ν΄αναπτύξει ένα υψηλό θεσμικό ρόλο και δεν μπορεί αγαπητοί κύριοι, να βρίσκεσαι σ΄ ένα τέτοιο επίπεδο ώστε με σκληρότητα εκφράσεως λόγου και δεν μιλάω ως θεσμικός καθωσπρεπιστής, πιστεύω ότι η ποιότητα του Κοινοβουλίου εκπέμπεται σ΄ όλη την Ελληνική κοινωνία, δημιουργεί μια άλλη αίσθηση και εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Ας  προσέχουνε εκείνοι λοιπόν, που με μια εκτράχυνση του πολιτικού λόγου, με μια υπερβολή του πολιτικού λόγου ρίχνουν το επίπεδο της κοινωνίας.

Τρίτον είναι η διαχείριση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής από τα κόμματα και αναφέρθηκα σε εκείνους τους κύκλους που αντί να στέκονται στην πράξη απέναντι, αντί να βοηθήσουν και στην ψήφιση του αντιρατσιστικού Νομοσχεδίου, έχουνε ένα «παιχνίδι», το χρησιμοποιούν ως έμβολο, πού μας ωφελεί, πού δεν μας ωφελεί, ώστε να το προβάλλουν γιατί νομίζουν ότι θα κερδίσουνε ή θα αποκτήσουν πόντους, εν΄ όψει των επικείμενων εκλογών.

Το τελευταίο  ας δούμε και το πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Γιατί και σ΄ άλλες χώρες που δεν αντιμετωπίζουν στον ίδιο βαθμό που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία την κρίση, γιατί ανεβαίνει και εκεί η ακροδεξιά; Είναι ένα ζήτημα και το τελευταίο.

Θεωρώ ότι είναι λάθος για εκείνους οι οποίοι διευρύνουν τις συνέπειες του φαινομένου της Χ.Α. και μιλάμε για ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης του πολιτεύματος. Δεν πρόκειται περί αυτού, που είναι η υπερβολή; Είναι λάθος πιστεύω βαθύτατα και στην ελληνική κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα και στους κρατικούς θεσμούς, υπάρχει μια τέτοια εδραία πεποίθηση για τη λειτουργία της Δημοκρατίας παρά το γεγονός ότι έχουμε εκτροπές, δεν διακινδυνεύει το πολιτικό σύστημα. Όσοι λοιπόν υποστηρίζουνε και λάθος, σε βάρος τους, ότι υπάρχει ένας κίνδυνος εκτροπής από το πολίτευμα πέραν του ότι υπερβάλλουν, βλάπτουν και τους εαυτούς τους.

Γιατί εάν ενταχθεί στην συλλογική- αν θέλετε- επιλογή, στην κοινωνία ότι υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα, τότε δεν θα ωφεληθούν εκείνοι που   το προβάλλουν, αλλά θα ακουμπήσουν πάνω σε εκείνους, οι οποίοι θα παρουσιαστούν ως ήρεμη δύναμη και είναι οι πρωταίτιοι που καλύπτουν, ή εν πάσει περιπτώσει έχουνε μια σχέση ιδιαίτερη  με τη Χ.Α.

Δημοσιογράφος :

Είναι η Τρίτη για να μην πω η τέταρτη φορά που κάνετε την σχετική αναφορά. Θα ήθελα να μου ξεκαθαρίσετε, εάν σ΄ αυτούς οι οποίοι προβάλλουν, συγκαλύπτουν ή χρησιμοποιούν τη Χ.Α. ως έμβολο που λέγατε και νωρίτερα είναι και ο Πρωθυπουργός;

 κ. Α. Ρουπακιώτης:

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ συγκεκριμένα, έχω συνεργαστεί με τον κ. Πρωθυπουργό. Πιστεύω όμως, ότι είναι κύκλοι του κυβερνητικού περιβάλλοντος, που εντάσσονται ακριβώς σ΄ αυτό το «παιχνίδι» με την ακροδεξιά τη φασιστική δεξιά και παρά το γεγονός ότι όφειλαν, όφειλαν και το τονίζω ιδιαιτέρως, να υπερασπιστούν ακριβώς στην πράξη τους θεσμούς και τη Δημοκρατία. Αντί  αυτού, έχω την γνώμη ότι βρίσκονται σε μια τέτοια σχέση με τη Χ.Α., ώστε να χρησιμοποιούν την δύναμη και τον κίνδυνο για να δούνε πόσους κερδίζουν ή πόσους χάνουν πόντους ή πόσες κερδίζουν ή πόσες χάνουν ψήφους.

Δημοσιογράφος :

Κ. Ρουπακιώτη, έχει νόημα να βγει εκτός νόμου η Χ.Α.; Ή θα τη δημιουργήσει..

κ. Α. Ρουπακιώτης:

Δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα

Δημοσιογράφος :

Δεν προβλέπεται σωστά.. τη διάλυση….

κ. Α. Ρουπακιώτης:

Εκείνο που πρέπει να δούμε, είναι ότι οι εγκληματικές συμπεριφορές μελών, στελεχών, οπαδών της Χ.Α. τιμωρούνται από τον Νόμο. Προπληροφορήθηκα μάλιστα ότι υπάρχει σκέψη να ενταχθεί σε ένα νέο ποινικό σύστημα, μάλλον σε ένα νέο, αν θέλετε, ποινικό προσδιορισμό. Οι πράξεις στελεχών ή μελών της Χ.Α. μπορεί να μην φαίνεται κακή ιδέα, αλλά ο Νόμος μας και η Νομοθεσία μας είναι επαρκείς να τιμωρούν τέτοιες πράξεις και θα παρακαλέσω ας μην γίνεται μια διάκριση μιας τέτοιας αντίληψης στην κοινωνία. Είναι πολιτικό το πρόβλημα, άρα η Χ.Α. αντιμετωπίζεται με όρους πολιτικούς και πιστής εφαρμογής των κανόνων της Δημοκρατίας.  Ούτε με «χαϊδέματα», ούτε με «παιχνίδια», ούτε με υποβάθμιση του Κοινοβουλίου ή των άλλων θεσμών.

Δεν έχουμε ανάγκη από άλλους Νόμους, είναι πλήρης η Νομοθεσία να αντιμετωπίζει τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές. Ας αναλάβουν, λοιπόν την ευθύνη τους, εκείνοι που κάνουν τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Ας σταματήσουν να υποστηρίζουν την ιδέα των δυο άκρων και τα άλλα πολιτικά κόμματα, η Δημοκρατική Αριστερά, το ΠΑΣΟΚ, το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και άλλα κόμματα. Οφείλουν ακριβώς να παρέμβουν, για να καταλυθεί αυτή η επιλογή ν΄ αντιμετωπισθεί αυτή η επιλογή   των δυο άκρων, πρώτον γιατί μας οδηγεί πραγματικά σε ένα διαχωρισμό και δεύτερον γιατί βλάπτονται και οι ίδιοι στην δημοκρατική τους λειτουργία.