Συναντήσεις της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων
Συναντήσεις της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, τον Πρόεδρο της Αρμενικής Βουλής, τον Πατριάρχη των Αρμενίων, με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας, Αρμένιους εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές σε τμήματα και ιδρύματα συνδεδεμένα με την Ελλάδα και εκπροσώπους πολιτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην Αρμενική διασπορά
Κατά την τρίτη και τέταρτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής της στην Αρμενία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 100 ετών από την Γενοκτονία των Αρμενίων, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις με την πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία και ενημερώθηκε για θέματα ελληνοαρμενικής συνεργασίας και της ελληνικής ομογένειας.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου με τον Πρόεδρο της Αρμενικής Βουλής και το απόγευμα της ίδιας ημέρας με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας. Και οι δύο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Αρμενίων αλλά και για την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία καθώς και στο Παγκόσμιο Φόρουμ κατά της Γενοκτονίας που έλαβαν χώρα στις 23 και 24 Απριλίου 2015.
Η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε την προσήλωση της Ελλάδας και του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και υπογράμμισε ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και η ίδια προσωπικά θα σταθεί συμπαραστάτης και σύμμαχος του αρμενικού λαού και της Αρμενίας στην εκστρατεία αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από όλα τα κοινοβούλια των κρατών-μελών του ΟΗΕ. Επισήμανε ότι η αναγνώριση αυτή που αποτελεί χρέος προς την ιστορία και την ανθρωπότητα. Ειδική αναφορά έγινε εξ άλλου και στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας που περιελήφθη μάλιστα και στη διακήρυξη του παγκόσμιου φόρουμ κατά της γενοκτονίας.
Όπως ενημέρωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου την πολιτική ηγεσία της Αρμενίας, η Βουλή των Ελλήνων θα φιλοξενήσει εντός του 2015 έκθεση για την γενοκτονία των Αρμενίων, ως ελάχιστη ένδειξη συμμετοχής στην μνήμη και στην κοινή δέσμευση της ανθρωπότητας κατά της γενοκτονίας και των διεθνών εγκλημάτων. Επίσης, συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων αδελφοσύνης των δύο λαών, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, μέσω των ομάδων ελληνοαρμενικής φιλίας των δύο κοινοβουλίων.
Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ενημέρωσε τον ομόλογό της Πρόεδρο της Αρμενικής Βουλής αλλά και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, όπως είχε πράξει κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της και ως προς τον Πρόεδρο της Αρμενίας, για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και, ειδικότερα, για τη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου και επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών), της οποίας η δραστηριοποίηση εντάσσεται στη μάχη κατά της γενοκτονίας, καθώς και για τη σύσταση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, το αντικείμενο της οποίας υπηρετεί το δικαίωμα των λαών στην Αλήθεια.
Αμφότερες συναντήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, υπήρξαν ουσιαστικές και επεκτάθηκαν σε ζητήματα υψηλού ενδιαφέροντος και κοινής ενεργοποίησης των δύο λαών, των δύο χωρών και των δύο κοινοβουλίων, καθώς και σε κοινά πεδία συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Οργανισμός για την Ανάπτυξη και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Νωρίτερα το πρωί οι διδάσκοντες και οι σπουδαστές του Ελληνοαρμενικού Κολλεγίου Τουρισμού, Εστίασης και Υπηρεσιών αλλά και οι καθηγητές και οι φοιτητές του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ερεβάν επεφύλαξαν πολύ θερμή και συγκινητική υποδοχή στην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Η κυρία Κωνσταντοπούλου συζήτησε μαζί τους, τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης στην αλληλοκατανόηση των λαών και στο άνοιγμα των οριζόντων και στάθηκε ιδιαίτερα στην ελληνοαρμενική συνεργασία τόσο στο επίπεδο της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και της προαγωγής της ελληνικής παιδείας, λογοτεχνίας και του πολιτισμού όσο και στον τομέα του τουρισμού.
Αργά το απόγευμα η κυρία Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε και με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας, οι οποίοι ενημέρωσαν την κυρία Κωνσταντοπούλου για τις πολυσχιδείς δραστηριότητες των συλλόγων και ενώσεών τους αλλά και για τα προβλήματα απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας, που τραυματίζουν την προσπάθεια επανασύνδεσής τους με την Ελλάδα. Τέλος, η κυρία Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε και με εκπροσώπους της ARF, που δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Αρμενική Ομογένεια.
Σήμερα, τελευταία ημέρα της επίσκεψης στην Αρμενία, η Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον προκαθήμενο της Αρμενικής Εκκλησίας Πατριάρχη του Ετσμιετζίν Καρεκίν Β’ και συζήτησε δια μακρόν μαζί του, μεταξύ άλλων και για τον ρόλο της Εκκλησίας στην υποστήριξη της κοινωνίας και στο πεδίο της Αλληλεγγύης, αλλά και για την υψηλού συμβολισμού πρωτοβουλία της Αρμενικής Εκκλησίας για την αγιοποίηση των θυμάτων της γενοκτονίας.
Τέλος, η κυρία Κωνσταντοπούλου παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην Αρμενική τηλεόραση κατά την οποία χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Αρμενίας για την διεθνή καμπάνια για την αναγνώριση της γενοκτονίας στην οποία η Ελληνική Βουλή στέκεται αρωγός.
Πριν από την επιστροφή της στην Αθήνα θα επισκεφθεί τον ελληνιστικό ναό Γκαρνι και περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος συνοδευόμενη από τον Έλληνα Πρέσβυ και τον ελληνικής καταγωγής Αντιπρόεδρο του Αρμενικού Κοινοβουλίου κύριο Eduard Sharmazanov.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ : http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=8621121c-7661-418e-8528-a48600fc0237