Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | December 9, 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Συνέντευξη με τον Μάκη Μεταξά (Πρώτο μέρος).

Συνέντευξη με τον Μάκη Μεταξά (Πρώτο μέρος).
KefaloniaNews

Μια συνέντευξη ποταμός από τον Μάκη Μεταξά για τον Θολωτό Τάφο των Τζανάτων. Τα λέει όλα, θα έχει και δεύτερη συζήτηση, παρόλα αυτά το μαράζι του είναι η εκκλησία και το σκοταδιστικό ρόλο που παίζει την συγκεκριμένη στιγμή. Είναι απίστευτο τα εμπόδια που χρησιμοποιεί για να μην προχωρήσει αυτή η ανασκαφή. Δυστυχώς είναι απογοητευμένος και με το υπουργείο Πολιτισμού. 

Σπύρος Αλεβιζόπουλος

 

Έχει περάσει αρκετός  καιρός Μάκη από την δέσμευσή σου να μου παραχωρήσεις μια συνέντευξη  που θα μιλούσαμε για όλους και για όλα αλλά κυρίως όσα αφορούν την υπόθεση «θολωτός τάφος Τζαννάτων» , φαίνεται λοιπόν πως σήμερα ήλθε η ώρα.

Η αλήθεια είναι πως είχα σκοπό αγαπητέ μου Σπύρο να μιλήσουμε νωρίτερα αλλά τα γεγονότα ήταν σε εξέλιξη και ήθελα να έχω μια καθαρότερη εικόνα. Σήμερα όμως είμαι μαζί σου και στην διάθεσή σου να  απαντήσω στις ερωτήσεις σου.

 Σε όλες τις ερωτήσεις;

Θα έλεγα σε όλες εκτός βεβαίως για θέματα που αφορούν αδημοσίευτο αρχαιολογικό υλικό που εγώ ενδεχομένως να έχω μια εικόνα, αλλά και πλήρη εικόνα να είχα δεν θα μπορούσα να σας τα αποκαλύψω. Το καταλαβαίνετε νομίζω πως δεν μου επιτρέπεται  να δημοσιοποιήσω αδημοσίευτο υλικό ή να κάνω εικασίες πάνω σε αυτό.

Κρατάω λοιπόν την δήλωσή σου πως θα απαντήσεις σε όλες ή σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις αν το κατάλαβα καλά.

Σωστά το κατάλαβες

Ας αρχίσουμε λοιπόν  την συνέντευξη με το φλέγον θέμα της επικαιρότητας που έχει σχέση με την μελέτη της προστασίας και της ανάδειξης του θολωτού τάφου των Τζαννάτων. Για να καταλάβει και ο κόσμος που μας διαβάζει θα σε παρακαλούσα  να μας υπενθυμίσεις την σχέση σου με αυτό το μνημείο. Εγώ τα ξέρω αλλά ο πολύς κόσμος δεν τα γνωρίζει.

Δυστυχώς όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα  αγαπητέ μου Σπύρο και το ξέρεις εσύ από πρώτο χέρι, ήμουν ο ηθικός αυτουργός για να εντοπιστεί , αργότερα να βρεθούν οι πιστώσεις  για να ανασκαφεί  και στην συνέχει υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας  να χρηματοδοτηθεί και να εκπονηθεί μια μελέτη συνολικής ανάδειξης για το μνημείο αυτό. Υπό αυτήν την έννοια έχω μια αυξημένη ευαισθησία  αλλά και τεράστιες ευθύνες με όποια ιδιότητα και εάν το πάρεις.

Τι πήγε όμως στραβά γιατί τους τελευταίους μήνες σε βλέπουμε να έχεις ανεβεί κυριολεκτικά στα κεραμίδια και να ζητάς την εφαρμογή της μελέτης  που έχει ψηφιστεί από το ΚΑΣ. Δηλαδή για να το καταλάβω καλά υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη μελέτη έτσι όπως έχει ψηφιστεί από το ΚΑΣ ;

Βεβαίως υπάρχουν  και με  τις ενέργειές τους προσπαθούν να ανατρέψουν όσα η συγκεκριμένη μελέτη έχει προβλέψει να γίνουν για την προστασία και την ανάδειξή του μνημείου και όλα αυτά για να μην απαλλοτριωθούν  μερικά στρέμματα γης επειδή αντιδρά η τοπική Εκκλησία.

Ναι αλλά εγώ σε ρώτησα ποιοι είναι αυτοί.

Αρχικά ήταν το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής της Άτρου που ανήκει το όμορο ακίνητο δίπλα από το μνημείο, ακολούθως ο Μητροπολίτης και εσχάτως, δηλαδή εδώ και κάποιους μήνες ο Έφορος αρχαιοτήτων ο οποίος υπέκυψε προφανώς στις πιέσεις της εκκλησίας, ενώ μέχρι πρότινος έκανε το λιοντάρι  και τώρα προσπαθεί εκ των ενόντων να ακυρώσει αυτήν την μελέτη και να υποβάλει αντί αυτής  μια κουτσουρεμένη μελέτη προκειμένου να μην θίξει την μοναστηριακή περιουσία.

Και γιατί δεν πάτε σε ένα διπλανό χωράφι και να μην έχετε ανάγκη την εκκλησία;

Γιατί αυτό το χωράφι είναι όμορο δηλαδή  σε συνέχεια  του χωραφιού που βρίσκεται ο τάφος, θα σου δείξω στο τέλος της συνέντευξης μια πινακίδα για να καταλάβεις και είναι το μόνο επίπεδο κομμάτι που προσφέρεται για παρκινγκ αυτοκινήτων που βρίσκεται σε συνέχεια της έκτασης που καταλαμβάνει ο τάφος. Είναι δηλαδή το ιδανικό χωράφι για αυτόν τον σκοπό

Γιατί όμως το Ηγουμενοσυμβούλιο και ο Μητροπολίτης αντιδρούν;  πρέπει να υπάρχει πιστεύω κάποιος λόγος.

Ειλικρινά Σπύρο δεν το καταλαβαίνω γιατί και ποιοι είναι οι βαθύτεροι λόγοι που τους κάνουν να αντιδρούν με τόσο πείσμα. Ακούγονται  πολλά που δεν θέλω να τα σχολιάσω. Ας ασχοληθούμε όμως με την ουσία των πραγμάτων.  Το χωράφι αυτό  εντάσσεται στην Α αρχαιολογική ζώνη, Δηλαδή καμιά οικοδομική δραστηριότητα  ή άλλη παρέμβαση δεν μπορούν να κάνουν ούτε τώρα ούτε και στο μέλλον. Παρόλα αυτά  όμως  τίποτα στην πραγματικότητα δεν χάνουν. Θα εξακολουθήσουν  να έχουν τις προσόδους τους από τις ελιές όπως  ακριβώς τις έχουν και σήμερα. Άρα καμία ζημιά δεν υφίστανται. Αλλά εγώ  δεν κατηγορώ την εκκλησία ή το Μητροπολίτη. Δικαιούνται να έχουν τις απόψεις τους. Προφανώς και θα κριθούν για  τη σημερινή τους στάση στο μέλλον και ενδεχομένως πολύ αυστηρά,  αλλά είπαμε δικό τους είναι το χωράφι και δικαιούνται να έχουν τις απόψεις τους  ή τις αντιρρήσεις τους.  Και ο δικός μου πατέρας όταν του απαλλοτρίωσαν μια τεράστια έκταση στο κέντρο του σημερινού Πόρου για  να γίνει ο σύγχρονος οικισμός του Πόρου δεν το ήθελε και αντιδρούσε. Το έβλεπε συναισθηματικά, αλλά το κράτος για το κοινό συμφέρον καλώς έκανε και προχώρησε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση  τόσο της περιουσίας του πατέρα μου όσο και πολλών άλλων  συγχωριανών μου. Αλλοίμονο και εάν δεν το έκανε  και έτσι σήμερα έχουμε εκατοντάδες συμπατριώτες μου και εγώ είμαι  μέσα σε αυτούς που απολαμβάνουμε την τότε ευεργετική απόφαση του τότε κράτους. Το ίδιο συμβαίνει τώρα  και στην περίπτωση αυτή. Αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό, εάν θέλει ή δεν θέλει ο Μητροπολίτης, ο Μεταξάς, Ο Αλεβιζόπουλος ή άγνωστος Χ . Το ζήτημα  αφορά καθαρά το Υπουργείο Πολιτισμού  το οποίο καλείται να αναμετρηθεί με τον εαυτό του και να τιμήσει την ομόφωνη απόφαση του ανωτάτου οργάνου του που είναι το ΚΑΣ. Αντί αυτού τι κάνει ο εδώ υπάλληλός του; Πυροβολεί τα πόδια του και αρνείται να εφαρμόσει όλα όσα προβλέπει η συγκεκριμένη μελέτη την οποία οφείλει να στηρίξει.

Μα πόσο εύκολα μπορεί να γίνει ανεκτό αυτό που μου λες ; Εδώ έχει αποφασίσει και μάλιστα ομόφωνα  όπως βλέπω με απόφαση του το ΚΑΣ.  Την απόφαση την έχω εδώ μπροστά μου. Τι θέλει να πει δεν θέλει ο Έφορος, ο Μητροπολίτης , εσύ,  εγώ, ο χοντρός ή ο λιγνός  για να θυμηθώ και τον συχωρεμένο τον Κηλαϊδόνη;   

Κύριε Αλεβιζόπουλε ρητορική υποθέτω είναι η ερώτηση σας.  Εσείς δεν έχετε κατ’ επανάληψη στηλιτεύσει όλα αυτά τα φαινόμενα ;  Έχετε καμία αμφιβολία πως δεν ζούμε στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας;  Εάν υπήρχε σοβαρό κράτος θα συζητούσαμε τώρα αυτά τα ζητήματα;  Για να καταλάβετε την γελοιότητα της όλης υπόθεσης,  για την εφαρμογή της μελέτης χρειαζόταν να γίνουν οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις στα δύο όμορα κτήματα που βρίσκεται το μνημείο. Στο κτήμα των αδελφών Μηλιαρέση και στο μοναστηριακό της Άτρου.  Ο εδώ Έφορος αρχαιοτήτων ενώ ήξερε απολύτως τι έπρεπε να κάνει τι νομίζετε ότι σκαρφίστηκε να  κάνει; Δρομολογεί επίτηδες την απαλλοτρίωση μόνο για το κτήμα  των αδελφών Μηλιαρέση και αφήνει εκτός απαλλοτρίωσης το κτήμα της Μονής για να υπάρχει η αληθοφανής  δικαιολογία του πετσοκόμματος των έργων που προέβλεπε η μελέτη επειδή δεν έχει προχωρήσει η απαλλοτρίωση στο Μοναστηριακό. Ποιος ήταν όμως ο υπεύθυνος για να κάνει την απαλλοτρίωση στο κτήμα της Μονής για να μην κοπούνε τα προβλεπόμενα έργα και δεν την έκανε όλα αυτά τα χρόνια; Η απάντηση είναι ο ίδιος ο Έφορος.  Δηλαδή αυτός που ήταν υπεύθυνος να την κάνει και δεν την έκανε. Και σας ρωτάω τώρα εγώ. Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Αυτό δεν είναι μια κοροϊδία και παράβαση καθήκοντος; Υπάρχει ή δεν υπάρχει προϊσταμένη του αρχή για να τον ελέγξει;  Αυτό το κράτος που άλλοτε ξέρει να κάνει την δουλειά του εξαντλώντας την δύναμη  και τον αυταρχισμό του σε κάθε φτωχό και ανήμπορο και άλλοτε ξεχνά το τι πρέπει να κάνει μπροστά στην δύναμη των ισχυρών κάνοντας  την πάπια εσείς πως θα το ονομάζατε;

Αυτά να τα βλέπεις εσύ Μάκη, εμένα έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να τα λέω τόσα χρόνια.  Έχεις σκεφτεί όμως μήπως αυτή η όντως  ακατανόητη ενέργεια  για να μην γίνει η απαλλοτρίωση στο Μοναστηριακό να μην ήταν στην ουσία απόφαση του Γρηγορακάκη αλλά υπόδειξη άνωθεν.

Δηλαδή όταν λες άνωθεν τι εννοείς;

Εννοώ από την Κυβέρνηση, ας πούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Να τον έχει πάρει, ας  το πούμε  ως υπόθεση εργασίας , η Υπουργός τον Έφορο  τηλέφωνο και να του έχει πει, δεν θέλω να  πειράξεις το μοναστηριακό και άλλαξε την μελέτη.

Εάν έχει συμβεί αυτό, που δεν θα ήθελα να το πιστέψω, τότε δυστυχώς ο σημερινός μας Πρωθυπουργός θα πρέπει να αλλάξει αφήγημα για την Ελλάδα που οραματίζεται και στα όσα μας έλεγε ως τώρα.  Αλλά  εάν αυτό συμβεί πρόκειται να φανεί σύντομα. Εάν αλλάξει  την μελέτη ο Έφορος και η Υπουργός την κάνει δεκτή, τότε ενδεχομένως και να έχεις δίκιο αλλά εγώ αγαπητέ μου Σπύρο δεν μπορώ να  το φανταστώ και δεν θα ήθελα να προτρέξω από τώρα σε μια τέτοια εκτίμηση. Δεν μου επιτρέπεται να κάνω δίκη προθέσεων.

 Οι πληροφορίες μου όμως Μάκη  μου λένε πως ο Έφορος δεν θα υποβάλει την μελέτη που έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ αλλά μια δική του την «κουτσουρεμένη» όπως εσείς την λέτε μελέτη  προκειμένου να μην απαλλοτριώσει  την έκταση του Μοναστηριακού.

Ναι το ακούω και εγώ Σπύρο και ακούω μάλιστα  και κάτι άλλο ότι δεν θα υποβάλει με την πρόταση που επεξεργάζεται το πλέον καθοριστικό  έργο της μελέτης που αφορά την προστασία, την  ανάδειξη αλλά και την ασφαλή προσβασιμότητα των επισκεπτών  που είναι η κατασκευή της  νέας θόλου του μνημείου επειδή λέει ότι δεν του αρέσει αισθητικά  η θόλος.

 Τι θέλεις να πεις δεν του αρέσει

Πείτε μου και μένα;  Περί ορέξεως προφανώς όπως λέει και ο λαός μας κολοκυθόπιτα.  Μπορεί χάριν του διαλόγου να λέω και εγώ και εσύ πως δεν μας αρέσει και όντως να είναι και έτσι, αλλά ας σοβαρευτούμε, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πρόταση την οποία επεξεργάστηκε και μας την επέβαλε ομόφωνα το ΚΑΣ έχοντας στην σύνθεσή του κατά τεκμήριο μια πλειάδα από εξειδικευμένους επιστήμονες και τώρα μιλάμε εάν αρέσει η θόλος σε μένα, σε σένα, τον τάδε και τον δείνα; Του Χότζα ο φούρνος είναι;  Για αυτό σου λέω πως ζούμε στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Αν συμβεί και αυτό ε θα τα έχουμε δει τότε όλα.  Αλλά κύριε Αλεβιζόπουλε Κυριακή κοντή γιορτή όπως λέει και ο λαός μας. Οι προθέσεις τους θα φανούν ή καλύτερα θα έλεγα θα αποκαλυφτούν σύντομα, πολύ σύντομα θα έλεγα.

Τι ακριβώς εννοείται θα αποκαλυφτούν σύντομα.

Ο Έφορος από ότι ακούω προτίθεται σύντομα να υποβάλει την δικιά του κουτσουρεμένη πρόταση υποθέτω στο Υπουργείο για να του δώσουν την άδεια προκειμένου  να την υποβάλει στην διαχειριστική αρχή για την ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ. Εάν και εφόσον η πρόταση αυτή εισαχθεί στο ΚΑΣ για να πάρει την έγκριση τότε εμείς δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά να ζητήσουμε νομική συνδρομή και να παραστούμε στο ΚΑΣ  την ημέρα που θα εισαχθεί η πρότασή του για συζήτηση όπου εκεί είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε τις απόψεις μας  και να υπερασπισθούμε τα αυτονόητα.

Με ποια ιδιότητα μπορείτε εσείς να ζητήσετε παράσταση στο ΚΑΣ ;  δεν ξέρετε πως αυτή η υπηρεσία είναι κράτος εν κράτει;

Όχι δεν είναι έτσι, Δεν συμφωνώ μαζί σας. Όντως το Κεντρικό αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι όργανο που έχει κατηγορηθεί τις περισσότερες φορές για υπερβάλλοντα ζήλο και όχι για την έγκριση μελετών που αντιστρατεύονται τις αποφάσεις του. Πάντοτε βεβαίως θα μου πείτε υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλά υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Εάν όπως έχω γράψει ο εδώ Έφορος αρχαιοτήτων πυροβολεί τα πόδια του και γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του μια μελέτη, την οποία το ίδιο το ΚΑΣ μας επέβαλε, βάζοντάς μας να πληρώσουμε τις αναγκαίες για τον σκοπό αυτό δαπάνες  και ψηφίζοντάς την μάλιστα και ομόφωνα, είμαι πολύ περίεργος να δω τώρα το ίδιο το όργανο να πυροβολεί και αυτό με την σειρά του τα δικά του πόδια επειδή ο εδώ Έφορος αρχαιοτήτων δεν έχει προχωρήσει στην συγκεκριμένη απαλλοτρίωση ως όφειλε και με τον τρόπο αυτό  να οδηγηθεί στην έγκριση μιας κουτσουρεμένης και μίζερης  πρότασης που δεν διασφαλίζει την προστασία και την ανάδειξη του μνημείου και αυτό γιατί;  για λίγα στρέμματα γης που βρίσκεται μάλιστα στην αρχαιολογική ζώνη Α επειδή αντιδρά η εκκλησία.

Μάκη με το συμπάθιο αλλά νομίζω πως πρέπει να ζεις σε έναν άλλο πλανήτη. Εάν έχει δώσει  την εντολή η Υπουργός να περάσει η πρόταση Γρηγορακάκη για να ικανοποιήσουν την εκκλησία και επειδή είμαι βέβαιος πως  οι κυβερνώντες θέλουν πάντα να τα έχουν καλά  μαζί τους πιστεύεις σοβαρά  ότι η πρόταση Γρηγορακάκη  εάν την φέρουν για συζήτηση στο ΚΑΣ  δεν θα έχει την κάλυψη της  Υπουργού  και δεν θα είναι αυτή που θα περάσει;

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ΚΑΣ είναι ένα όργανο με κύρος, δεν θα  πυροβολήσει τα πόδια του, όπως έκανε ο εδώ Έφορος,  η πρόταση αυτή δεν θα περάσει και η Υπουργός δεν θα παρέμβει.

Για να το λες με τόση βεβαιότητα υποθέτω ότι θα ξέρεις κάτι περισσότερο και δεν μας το λες.

Όχι δεν ξέρω απολύτως τίποτα. Απλά έχω ενημερώσει την Υπουργό στέλνοντας της σχετικό ενημερωτικό σημείωμα όπως και στις αντίστοιχες Υπηρεσίες της  και θέλω να πιστεύω πως δεν θα το ζήσουμε και αυτό.

Εγώ Μάκη επειδή έχω μια άλλη εικόνα για το πώς λειτουργεί το Ελληνικό κράτος  και πόσο υπάκουοι ήταν ανέκαθεν οι πολιτικοί μας στα κελεύσματα  της εκκλησίας , θα σας έλεγα να κρατάτε μικρό καλάθι. Δεν τους έχω να πάρουν το παραμικρό  κόστος  εάν  έχουν να επιλέξουν ή εσάς ή τον Μητροπολίτη. 

Ακούστε κύριε Αλεβιζόπουλε. Και για μένα αυτή η ιστορία όπως εξελίσσεται μην νομίζετε πως δεν έχει κόστος. Έχει και παραέχει. Αλλά πάντα στην ζωή μας έρχεται η ώρα να επιλέξεις με ποιους θα πας και με ποιους θα αφήσεις. Συγνώμη αλλά έχω κάνει τις επιλογές μου. Εγώ δεν θα υποκύψω σε κανένα ιερατείο πολιτικό ή εκκλησιαστικό, όπως δεν θα το κάνατε και εσείς αλλά είμαι απολύτως βέβαιος και κάθε Κεφαλονίτης  που σέβεται την καταγωγή του.

Θέλετε να βάλουμε ένα στοίχημα πως θα περάσει η άποψη της εκκλησίας;

Να σας ρωτήσω τώρα και εγώ με την σειρά μου; ξέρετε κάτι για να το λέτε που δεν το ξέρω και εγώ;

 Όχι αλλά  δεν είμαι αιθεροβάμονας, είμαι λίγο μεγαλύτερος από σένα και επίτρεψέ μου να ξέρω εκ πείρας  το Υπουργείο με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει.

Το Υπουργείο θα κάνει προφανώς τις επιλογές του, αλλά και εμείς θα κάνουμε τις δικές μας.

Καλά … ότι και να κάνετε όταν θα αποφασίσουν, που για μένα έχουν ήδη αποφασίσει,  ότι θα κάνετε θα είναι κατόπιν εορτής και για την τιμή των όπλων. Δεν θέλω να σας στεναχωρήσω αλλά ειλικρινά πιστεύετε πως ο Γρηγορακάκης σχεδιάζει μια πρόταση χωρίς να έχει  την κάλυψη του Υπουργείου του; Ειλικρινά δεν σε θεωρώ τόσο αφελή.

Αγαπητέ μου Σπύρο όχι δεν είμαι τόσο αφελής όσο ενδεχομένως νομίζεις, αλλά άφησέ με να πιστεύω ακόμη και μέχρι και την ύστατη ώρα πως υπάρχει η ελπίδα να γίνουμε κάποτε ένα κανονικό κράτος με κανόνες  που θα  σέβεται και θα εκτιμά τον αγώνα που δίνουν οι πολίτες  του,  όταν καλούνται μάλιστα να βάλουνε πλάτη μήπως και  σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, όπως κάναμε και εμείς επί τόσα χρόνια με πολλές θυσίες κόπο και χρήμα.

 Εγώ όπως σου είπα θα έβαζα στοίχημα ακριβώς για το αντίθετο και ειλικρινά σου εύχομαι να μην προσγειωθείς για μια ακόμη φορά ανώμαλα. Την εποχή που ήσουν Δήμαρχος Πρόννων όταν το κράτος είχε να επιλέξει μεταξύ εσένα και των «γνωστών – άγνωστων»  πυρομανών  της περιοχής  σου μπορείς να μου θυμίσεις σε παρακαλώ τι επέλεξε; Να σου θυμίσω λοιπόν εγώ,  επέλεξε τους «γνωστούς – άγνωστους» ή μήπως κάνω λάθος; 

Όχι δεν κάνεις λάθος. Αλλά άφησέ με όμως να θέλω να πιστεύω πως  το κράτος μας θα κάνει αυτή την φορά το σωστό. Εάν συμβεί αυτό που εσύ υπονοείς ξέρω τι πρέπει να κάνω  που δεν είναι της παρούσης να το πω.

Γιατί  δεν είναι της παρούσης; Έχεις κάτι να μας  κρύψεις  και δεν θέλεις να το πεις ; Είπαμε πως θα απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις .Σε ρωτάω λοιπόν ευθέως τι θα κάνετε εάν τελικά δεν δικαιωθείτε;

Δεν σας κρύβω τίποτα Σπύρο αλλά δεν θα ήθελα να μιλάω για υποθετικές ενέργειες  για μια υπόθεση που δεν ξέρω την τελική της εξέλιξη. Για να μην νομίζεις όμως ότι αποφεύγω να σου απαντήσω θα σου πω τούτο. Εμείς που βάλαμε πλάτη στο κράτος το οποίο  μας  ζήτησε να του προσφέρουμε  μια πλήρη μελέτη για την προστασία και την ανάδειξη αυτού του μνημείου  και εμείς ανταποκριθήκαμε και εκπονήσαμε αυτήν την μελέτη σύμφωνα με τις δικές τους υποδείξεις αλλά με  δικές μας οικονομικές θυσίες ,  κόπο και χρόνο,  στην περίπτωση που οι ίδιες υπηρεσίες του κράτους πυροβολώντας τα πόδια τους  δεν θα σεβαστούν τις ίδιες τις αποφάσεις τους,  επειδή αντιδρά η εκκλησία  για λίγα στρέμματα γης  και μάλιστα της ζώνης Α , δηλαδή μιας ζώνης απολύτου προστασίας , και συνεχίσουν οι υπηρεσίες  τους να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ενώ αντίστοιχα ξέρουν τον τρόπο το πώς να απαλλοτριώσουν  το όμορο κτήμα του ιδιώτη, δηλαδή στην ουσία  παρανομώντας και αυτές,  να είσαι βέβαιος ότι θα αναδείξουμε το θέμα πανελληνίως και όχι μόνον ζητώντας την αναζήτηση ευθυνών  για παράβαση καθήκοντος και την λήψη έκτακτων μέτρων  ζητώντας  με ανοικτή επιστολή την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και παράλληλα την βοήθεια από διεθνείς οργανώσεις και οργανισμούς  για την σωτηρία και την ανάδειξη του μνημείου.  Έχω και κάτι άλλο κατά νου αλλά δεν μπορώ να σου το αποκαλύψω όσο και εάν επιμείνεις.  Να είσαι βέβαιος  όμως πως θα κάνουμε ότι μας επιβάλει η συνείδηση μας και η ευθύνη που έχουμε για την προστασία και την ανάδειξη της μνημειακής μας κληρονομιάς.

Στο σημείο αυτό τελειώνει η απομαγνητοφώνηση του πρώτου μέρους της συνέντευξης , σύντομα και μόλις απομαγνητοφωνήσουμε και το υπόλοιπο τμήμα της θα το αναρτήσουμε στο διαδίκτυο.

 

 

 

Submit a Comment