Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | October 3, 2022

Scroll to top

Top

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
KefaloniaNews

Την Τρίτη 7-4-2020, παγκόσμια ημέρα για την υγεία, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κεφαλονιάς και Ιθάκης θα συμμετάσχει -με την παρουσία μελών του Δ.Σ. και τήρηση των κανόνων ασφαλείας – σε συμβολική κινητοποίηση φορέων που θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Νοσοκομείου Αργοστολίου στο πλαίσιο της απόφασης της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) για πανελλαδικές δράσεις για την υγεία.

Η παγκόσμια ημέρα για την υγεία έρχεται σε μία περίοδο μιας εκτεταμένης κι επικίνδυνης υγειονομικής  κρίσης , γεμάτη με ανησυχία και αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον, όσον αφορά την υγεία και την επιβίωση  των ανθρώπων σχεδόν στο σύνολο του πλανήτη.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες γίνονται εμφανείς περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι καταστροφικές συνέπειες της συρρίκνωσης των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στην πατρίδα μας , ως αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Η αποδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που έλαβε χώρα στα πλαίσια της μείωσης του δημοσιονομικού κόστους και της αύξησης των πλεονασμάτων, και η αντίστοιχη προώθηση της κερδοφορίας των σχετικών με την υγεία ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων,  αποτελεί έγκλημα κατά του λαού.

Σε αυτήν την συγκυρία η σημερινή κυβέρνηση ασκεί μία εντελώς επικοινωνιακή πολιτική , ψεύδεται και παραπλανεί μιλώντας για «σχεδιασμούς» και για δήθεν «οχυρωμένο σύστημα υγείας»  και  την ίδια στιγμή :

 • δεν καλύπτει με ουσιαστικές προσλήψεις προσωπικού τα κενά στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας,μόνο ευχολόγια και «θα» λέει,
 • αρνείται να στελεχώσει και να εξοπλίσει τα απαραίτητα, τουλάχιστον για τις πάγιες ανάγκες, κρεβάτια ΜΕΘ, όταν μάλιστα οι ΜΕΘ είναι το πεδίο όπου κρίνεται η θνητότητα στους νοσούντες από κορονοϊό, αντί αυτού προέβη και εδώ στο Νοσοκομείο του νησιού μας στην μετακίνηση της ΜΕΘ αλλού , κάτι εγκληματικό και απαράδεκτο για την υγεία των κατοίκων.
 • παρά τις ανακοινώσεις για προμήθειες μεγάλων ποσοτήτων μέσων ατομικής προστασίας , οι εργαζόμενοι δηλώνουν ελλείψεις και δουλεύουν απροστάτευτοι ακόμα και στην πρώτη γραμμή της μάχης ,
 • ευαγγελίζεται την «ατομική ευθύνη» για να μετακυλήσει στον λαό τις ευθύνες της για την αδυναμία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας , την ώρα που ο λαός δείχνει υποδειγματική υπευθυνότητα και αλληλεγγύη , αλλά και για να περάσει χωρίς πολιτικό κόστος ,λόγω κορονοϊού , την νέα επίθεση σε κοινωνικά αλλά και εργασιακά δικαιώματα.

Την ώρα που στο ημιδιαλυμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας παρέχονται όλα με το σταγονόμετρο, και επαφίενται πολλά στις «δωρεές» με αντίστοιχη βέβαια φοροαπαλλαγή των μεγαλοεπιχειρηματιών και των εφοπλιστάδων, πολλοί από τους οποίους χρωστάνε αρκετά δις στο Δημόσιο, άρα στον λαό κατά συνέπεια , την ίδια ώρα τεράστια ποσά διοχετεύονται από τα κρατικά ταμεία προς τον ιδιωτικό τομέα , είτε της υγείας για την πληρωμή στο διπλάσιο της κανονικής τιμής νοσηλείων, είτε σε υπερτιμολογημένα είδη  ΜΑΠ κλπ, είτε σε ακριβοπληρωμένες διαφημίσεις των οικείων ΜΜΕ. Ακόμα και αυτή την περίοδο της τεράστιας υγειονομικής κρίσης εφαρμόζεται η λογική «τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές» καμουφλαρισμένη πίσω από επικοινωνιακά καλοστημένα θέατρα. Το ίδιο ισχύει βέβαια και διεθνώς με κάποια Φάρμακα που ήδη χρησιμοποιούνται και με τα μελλοντικά που θα κυκλοφορήσουν, όπου η μάχη επικράτησης μεταξύ των φαρμακοβιομηχάνων μαίνεται με κύριο στόχο  την αισχροκέρδεια που για να προκύψει χρειάζεται και πολιτική συμπαράσταση, εις βάρος της υγείας των αδύναμων φυσικά.

Διεκδικούμε ενώπιον της κεντρικής κυβερνητικής εξουσίας και των τοπικών εκπροσώπων της, το δικαίωμα του λαού στην υγεία , την ζωή και την ευημερία,

Απαιτούμε:

 • Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών λειτουργών  όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας στο νομό μας και αλλού.
 • Να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια κέντρα υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ.
 • Να ανοίξει η ΜΕΘ του Γ.Νοσ.Κεφ. και να επιστραφεί άμεσα ο εξοπλισμός της.
 • Ανάπτυξη με εξοπλισμό και στελέχωση 2000  κρεβατιών ΜΕΘ και 1500 ΜΑΦ τουλάχιστον, ανά την επικράτεια.
 • Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Να εξασφαλισθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός προστασίας όλων των εργαζομένων στις δομές υγείας.
 • Τώρα επίταξη όλων των ιδιωτικών μονάδων υγείας, νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.

Συμπαρατασσόμαστε με τον Σύλλογο των Εργαζομένων στο Γεν. Νοσοκομείο Κεφαλληνίας , το Εργατικό Κέντρο , την ΑΔΕΔΥ , τα υπόλοιπα Σωματεία και φορείς που συμμετέχουν στην κινητοποίηση της 7-4-2020 στις 12.00π.μ. και δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε για το συμφέρον  της υγείας και της ευημερίας του λαού  απέναντι στον οιονδήποτε την επιβουλεύεται.

Το Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης