Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | June 24, 2025

Scroll to top

Top

Στερεά αστικά απορρίμματα: Μείωση, Επανάχρηση, Ανακύκλωση Ανθρώπινη Πόλη.

Στερεά αστικά απορρίμματα: Μείωση, Επανάχρηση, Ανακύκλωση   Ανθρώπινη Πόλη.
KefaloniaNews

Οι γενικές κατηγορίες των πιο συνηθισμένων και γνωστών στους περισσότερους, αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.) που περιλαμβάνουν τα απόβλητα καθημερινών οικιακών και εμπορικών χρήσεων, είναι οι εξής:

  1. Οργανικά ή βιοαποδομήσιμα απορρίμματα (ξύλο, προϊόντα κουζίνας και κήπου κλπ.), τα οποία είναι κομποστοποιήσιμα και κατάλληλα για παραγωγή λιπάσματος για γεωργικές καλλιέργειες. Αποτελούν περίπου το 45-50% των απορριμμάτων μας.
  2. Ανακυκλώσιμα υλικά και συσκευασίες (χαρτί, χαρτόνι, γυαλί, μέταλλα -αλουμίνιο, λευκοσίδηρος, πλαστικό), τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορούν να επανεισαχθούν στην παραγωγική και καταναλωτική αλυσίδα. Αποτελούν περίπου το 35% των αστικών απορριμμάτων.
  3. Ειδικά μεικτά απόβλητα που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες (απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού ΑΗΗΕ, αυτοκίνητα, μπαταρίες, φωτιστικά σώματα – λαμπτήρες, έλαια, κλπ.), τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν αλλά απαιτούν ειδικές διαδικασίες διαχείρισης.
  4. Ακάθαρτα ή σύμμεικτα απορρίμματα είναι όλα τα υπόλοιπα που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να ανακυκλωθούν και πρέπει να οδηγηθούν αναγκαστικά σε χώρους διάθεσης απορριμμάτων (ιδανικά να μειωθεί ο όγκος και το οργανικό περιεχόμενο κατόπιν επεξεργασίας και έπειτα να οδηγηθούν σε υγειονομική ταφή ή αν αυτό δεν είναι δυνατό σε καύση – που όμως απελευθερώνει τοξικά αέρια στην ατμόσφαιρα). Αποτελούν περίπου το 10-15% των αστικών απορριμμάτων.

Η σημασία της ανακύκλωσης

Η ανακύκλωση απαιτεί διαχωρισμό των απορριμμάτων (ιδανικά στο σημείο παραγωγής τους, στο σπίτι ή στην επιχείρηση), και προσοχή ώστε να αποφευχθεί ανάμειξη με τα σύμμεικτα απορρίμματα στους ίδιους κάδους γιατί τότε δυσχεραίνεται η παραγωγή σχετικά καθαρών και εμπορικά χρήσιμων ανακυκλωμένων πρώτων  υλών.

Είναι όμως πολύ σημαντική, γιατί με αυτή περιορίζονται κατά πολύ τα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Με την ανακύκλωση:

  1. Επιτυγχάνεται μείωση των απορριμμάτων. Μειώνοντας τα απορρίματα ή τα υπολείμματα τους (μετά από επεξεργασία για μείωση του όγκου των πρώτων) τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και πρέπει αναγκαστικά να οδηγηθούν σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.), περιορίζουμε σημαντικά τις ανάγκες σε τέτοιους χώρους αλλά και το κόστος επεξεργασίας τους. Εκτιμάται ότι με πλήρη αξιοποίησης της ανακύκλωσης, τα υπολείμματα των ακάθαρτων υλικών καταλαμβάνουν περίπου το 10% του όγκου του συνόλου των απορριμμάτων. Επομένως θα χρειαζόμασταν το ένα δέκατο των χώρων διάθεσης που απαιτούνται σήμερα, ενώ συγκριτικά μια παρόμοια σε έκταση εγκατάσταση θα επαρκούσε για δέκα φορές μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα ο ίδιος ΧΥΤΥ αντί για 10 χρόνια θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για 100 χρόνια!
  2. Ανακτούμε πρώτες ύλες όπως πλαστικό, γυαλί, χαρτί, μέταλλα, μειώνοντας την εξόρυξη νέων πρώτων υλών, εξοικονομούμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας και νερού για την επεξεργασία τους και επομένως μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον πλανήτη. Ενώ η εξόρυξη μεταλλεύματος γίνεται συνήθως σε απομακρυσμένες περιοχές και απαιτείται μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις των πρώτων υλών που επιπλέον περιέχουν τεράστιες ποσότητες προσμείξεων, η επεξεργασία των αποβλήτων γίνεται σε εγκαταστάσεις σε πολύ μικρότερες κατά κανόνα αποστάσεις από βιομηχανικές ή αστικές περιοχές και δεν απαιτεί τα πρώτα στάδια διαχωρισμού της χρήσιμης πρώτης ύλης από τις προσμίξεις. Επομένως πέραν του περιβαλλοντικού κόστους εξόρυξης, η εξοικονόμηση σε ενέργεια για τη μεταφορά και αρχική επεξεργασία πρώτων υλών είναι τεράστια.
  3. Μειώνουμε την μόλυνση του εδάφους και των υδάτων, περιορίζοντας την εξάπλωση δευτερογενών προϊόντων όπως υγρά υπολείμματα και αέρια που παράγονται στους χώρους διάθεσης από την αποσύνθεση των οργανικών απορριμμάτων, όπως και τοξικές ουσίες από τη σταδιακή διάλυση των συνθετικών υλικών, τα οποία απελευθερώνονται στο περιβάλλον. Πέρα από τον περιορισμό της μόλυνσης, σε μερικές περιπτώσεις μπορούμε να πετύχουμε και βελτίωση των εδαφών: η κομποστοποίηση είναι μια μορφή ανακύκλωσης που αφορά την ανάκτηση οργανικής ύλης η οποία αποτελεί εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό υλικό.

Η σημασία της Μείωσης και Επανάχρησης υλικών

Ακόμη και αν τα πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης είναι πολλαπλά, δεν εξαλείφονται πλήρως οι επιπτώσεις της χρήσης ειδικά των πιο βλαβερών συνθετικών υλικών, τα οποία δεν μπορούν να ανακυκλώνονται στο διηνεκές (για παράδειγμα μόνο 6% των μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού μπορούν να ξαναγίνουν μπουκάλια, καθώς οι τοξίνες που αναπτύσσονται στο πλαστικό με κάθε ανακύκλωση το καθιστούν ακατάλληλο για χρήση σε συσκευασίες τροφίμων, οπότε σταδιακά υποβαθμίζεται η χρησιμότητα του). Ακόμη και αν ανακυκλώνουμε μεγάλο μέρος των απορριμμάτων, κάποια στιγμή αυτά απαιτούν την τελική απόθεση τους στο περιβάλλον, έστω σε καθορισμένους χώρους οι οποίοι όμως αχρηστεύονται όπως και ολόκληρες περιοχές περιμετρικά αυτών, για πάντα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν ακόμη καλύτερες επιλογές που μεγεθύνουν τα οφέλη της καλής διαχείρισης των αποβλήτων και προσφέρουν ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της διαρκούς αύξησης των αποβλήτων στον πλανήτη μας:

Το πρώτο βήμα αφορά την μείωση της χρήσης που μπορούμε να πετύχουμε με πολλά υλικά, με το καλύτερο παράδειγμα να είναι οι σακούλες και άλλα πλαστικά μίας χρήσης, και γενικότερα συσκευασίες αγαθών. Κάνοντας την επιλογή να χρησιμοποιούμε λιγότερες συσκευασίες ή προϊόντα μειώνουμε δραματικά τον όγκο των αποβλήτων που πρέπει να διαχειριστούμε καθημερινά. Οι οικονομικοί πόροι που απελευθερώνονται από τη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση των απορριμμάτων αθροιστικά στο πέρασμα των ετών είναι τεράστιοι και μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλες κοινωνικές ανάγκες.

Το δεύτερο βήμα είναι η επανάχρηση υλικών στο μέτρο του δυνατού ώστε να “ζήσουν μια δεύτερη ζωή” ή και τρίτη αν είναι εφικτό, πριν οδηγηθούν στους χώρους τελικής απόθεσης αποβλήτων. Αν κάτι μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί αρκετές φορές έως ότου αχρηστευθεί, καλό είναι να χρησιμοποιηθεί. Η ανακύκλωση είναι καλή λύση αλλά πρέπει να εφαρμόζεται ως ύστατη επιλογή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια μικρή αλλαγή, όταν γίνεται από πολλούς, φέρνει μεγάλα αποτελέσματα! Αλλάζοντας μικρές καθημερινές συνήθειες μπορούμε να περιορίζουμε καθημερινά όλο και περισσότερο τα απόβλητα που καταλήγουν στο περιβάλλον, εκείνο το οποίο αποτελεί τον μεγάλο βιότοπο του ανθρώπου.

Μια ελεύθερη από απόβλητα πόλη, είναι μια πιο καθαρή πόλη.

Ανθρώπινη Πόλη.

Τηλέμαχος Μπεριάτος

MSc, Διπλ. Πολιτικός-Δομοστατικός μηχανικός, μέλος ΤΕΕ

Αργοστόλι 12-2017

 

ΨΑΧΝΕΙ ΤΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Λαμπρινός καλεί βουλευτές για τα “κόκκινα” δάνεια

Ένα ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο μέσα από το οποίο οι Δήμοι να μπορούν να πραστατεύσουν τις πρώτες κατοικίες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που κινδυνεύουν από τους πλειστηριασμούς θα διεκδικήσει από την Κυβέρνηση  η Λότζια. Στην κατεύθυνση αυτή ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός σχεδιάζει να συναντηθεί με τους τοπικούς βουλευτές τους οποίους θα ενημερώσει για την αντικειμενική ανάγκη που υπάρχει να ανοίξει ο δρόμος, ώστε η αυτοδιοίκηση να μπορέσει να απελευθερώσει άμεσα τους συμπολίτες μας που βρίσκονται με τη θηλιά των πλειστηριασμών στο λαιμό.

Η βασική ιδέα του εγχειρήματος είναι ο Δήμος να αγοράζει τα δάνεια των καταχρεωμένων πολιτών και να αναλαμβάνει την ευθύνη της  αποπληρωμής τους και με τον τρόπο αυτό να διασφαλίζεται ότι δεν θα χάνουν τα σπίτια τους, άνθρωποι που αποδεδειγμένα ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους αλλά κατέρρευσαν λόγω της οικονομικής κρίσης. Το όλο θέμα έθεσε χθες ο κ. Λαμπρινός στο Δημοτικό Συμβούλιο  ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα για την πρόθεσή του να δράσει με σκοπό να προφυλάξει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που απαιτούνται με την απώλεια της πρώτης κατοικίας τους.

Ωστόσο, όπως είπε σήμερα, δεν υπάρχει  καμία νομική φόρμουλα στην οποία θα μπορούσε να «πατήσει» ο Δήμος για να καταφέρει να προχωρήσει στον στόχο του. Αντίστοιχες προσπάθειες που έχουν γίνει από άλλους Δήμους της χώρας έχουν προχωρήσει με Ειδικού Σκοπού Εταιρείες που έχουν συσταθεί. Ωστόσο και σε αυτή την κατεύθυνση η όλη διαδικασία έχει μια πολυπλοκότητα που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη χρονοτριβή. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λαμπρινός τόνισε ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και η Κυβέρνηση να διευκολύνει τους Δήμους στην προσπάθεια που ξεκινούν.

Τόνισε μάλιστα ότι το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της ΚΕΔΕ που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, στην οποία το Δήμο θα εκπροσωπήσει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γ. Καραντινός. Με πρόταση του Δημάρχου συγκροτήθηκε παράλληλα ειδική διαπαραταξιακή επιτροπή που θα εργαστεί στην κατεύθυνση αυτή και θα αναλάβει να διερευνήσει όλο το  πλαίσιο  – παρέμβαση των Δήμων στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των συμπολιτών μας που απειλούνται να χάσουν τα σπίτια τους από τους πλειστηριασμούς.

Από τη μείζονα αντιπολίτευση ο κ. Β. Σισαμάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει ο Δήμος να το αντιμετωπίσει με ευαισθησία τους συμπολίτες μας που μαστίζονται από τη φτώχεια. Το Ηράκλειο θα πρέπει να συμπράξει και με άλλους Δήμους που θέλουν να αγοράσουν κόκκινα δάνεια και να ασκήσουν πιέσεις για να διαμορφωθεί ένα κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θα μπορεί να διευκολύνει αποφασιστικά τη στήριξη της αυτοδιοίκησης στους συμπολίτες μας που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού σε σχέση με την απώλεια των σπιτιών τους από πλειστηριασμούς.

Από την πλευρά του ο κ. Η. Λυγερός από τους «Ενεργούς Πολίτες» τόνισε ότι η παράταξη του μελετά εδώ και μια εβδομάδα το θέμα και στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι είναι κρίσιμο σε πρώτη φάση να γίνει μια πλήρης χαρτογράφηση των περιπτώσεων που υπάρχουν και παράλληλα να γίνουν μια σειρά από οργανωτικές προσπάθειες στην κατεύθυνση της αγοράς των δανείων.  Χρειάζεται να συσταθεί ένας φορέας, μια εταιρεία ειδικού σκοπού και να αναλάβει τη διαχείριση του θέματος και παράλληλα να ασκηθεί ισχυρότατη πίεση άμεσης νομοθετικής ρύθμισης όλων των διαδικαστικών ζητημάτων που πρέπει να ρυθμιστούν.

Από την πλευρά του ο κ. Κασαπάκης  εξέφρασε διαφορετική άποψη τονίζοντας ότι για την οικονομική κατάντια όσων χάνουν τα σπίτια τους ευθύνεται η Κυβέρνηση που φτωχοποίησε τους πολίτες και όχι ο Δήμος Ηρακλείου. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιούργησε και όχι η Λότζια. Η «Λαϊκή Συσπείρωση»  τόνισε ότι είναι εντελώς αντίθετη με την πρόταση τονίζοντας ότι ο Δήμος πρέπει να ρυθμίζει τις οφειλές των πολιτών στον Δήμο και δεν έχει καμία ευθύνη να αποκαθιστά προβλήματα και πληγές που άνοιξαν μέσα από τις κυβερνητικές επιλογές.

Ο Δήμος Ζαχάρως αγοράζει τα “κόκκινα δάνεια” των δημοτών του

Αυτοδιοίκηση

02/12/2017 – 08:49

 

Πρωτοβουλία – ασπίδα για τους δημότες που κινδυνεύουν από τα “κόκκινα δάνεια” αναλαμβάνει ο δήμος Ζαχάρως. Οι ραγδαίες εξελίξεις μέσα από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Κυβέρνησης, αφήνουν εκτεθειμένη την πρώτη κατοικία παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο. Στο δήμο Ζαχάρως σχεδιάζεται η ίδρυση εταιρίας ειδικού σκοπού για να αποτραπεί η πώληση των κόκκινων δανείων που αφορούν τους δημότες της περιοχής σε ξένα funds.
Αυτό έγινε γνωστό χθες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Ζαχάρως Νίκος Φάμελος και ο επικεφαλής της παράταξης “Δυναμική Πρωτοβουλία” – εκλεγμένος επί τέσσερις θητείες δήμαρχος και τελών σε αργία – Πανταζής Χρονόπουλος.

Ο κ. Χρονόπουλος εξήγησε πως αν εξετάσουμε προσεκτικά τα στοιχεία οι τράπεζες έχουν καλύψει πολλαπλά τις ζημίες τους, από τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης και των μνημονίων. “Άρχισαν να παίρνουν τα σπίτια των πολιτών που βρέθηκαν σε δυσκολία και δεν μπόρεσαν να πληρώσουν. Ως παράταξη είμαστε αντίθετοι στην κατάσχεση της πρώτης κατοικίας αλλά προχωράμε και πιο πέρα. Θα καλέσουμε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν κόκκινα δάνεια, να τους αριθμήσουμε να δούμε πόσοι είναι και μετά θα κάνουμε εμείς αυτό που σχεδιάζουμε, διότι έχουμε ήδη βρει τον τρόπο. Όλοι έχετε ακούσει ότι τώρα τελευταία, διάφορα funds αγοράζουν κόκκινα δάνεια και μάλιστα σε πολύ χαμηλή τιμή. Εμείς, αφού φτιάξουμε τον φορέα που θα υλοποιήσει αυτό που σχεδιάζουμε, μέσα σε αυτές τις χαμηλές τιμές που δεν θα μπορούν να αρνηθούν, θα κάνει προτάσεις και ο δήμος Ζαχάρως. Πούλησαν πριν από μερικές δάνεια στο 8% και στο 13% της κανονικής αξίας. Σε αυτό το σκεπτικό είμαστε κι εμείς, να μπορέσουμε να πάρουμε τα κόκκινα δάνεια των δημοτών μας τα κόκκινα δάνεια και να έρθουν, μόνο με μια μικρή προσαύξηση, να ξοφλήσουν τα δάνεια σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εύλογα θα μου πείτε ότι απαιτούνται λεφτά, όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι ο δήμος έχει περιουσία με αξία που υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για να πάρουμε δάνειο. Ξέρετε ότι όλοι οι άλλοι μέχρι τώρα έπαιρναν δάνεια χωρίς καμία εγγύηση” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χρονόπουλος.

“Αυτό θα συζητηθεί με εισήγηση του δημάρχου στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και θα προχωρήσουμε μετά προς τις τράπεζες, τον υπουργό και τον πρωθυπουργό, για να φύγει το άγχος των συμπατριωτών μας. Δεν θα αφήσουμε κανέναν αβοήθητο. Πιστεύουμε ότι την πρωτοβουλία μας θα ακολουθήσουν κι άλλοι δήμοι. Αυτό θα γίνει με τη σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, έχουμε αναθέσει σε δικηγόρο να διαμορφώσει το νομικό πλαίσιο, διότι είναι μοναδικός ο σκοπός. Θα γλιτώσουμε τον κόσμο από τα αρπακτικά που θα πάνε να τους πάρουν τα σπίτια” είπε ο κ. Χρονόπουλος. Ο δικηγόρος Δημήτρης Καμπέρας έχει αναλάβει την υπόθεση νομικά. Ο στόχος είναι με την κάλυψη του δήμου, ο οφειλέτης να πληρώσει όσο το δυνατόν λιγότερα για να μην χάσει την περιουσία του.