Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | December 7, 2023

Scroll to top

Top

Σε γύψο διαρκείας η αγορά λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια

Σε γύψο διαρκείας η αγορά λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια
KefaloniaNews

PowerGameΗ εξαγορά της Watt & Wolt από τη Mytilineos δεν έφερε άλλες κινήσεις συγκέντρωσης στην αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία εδώ και μήνες λειτουργεί σε συνθήκες… θερμοκηπίου, με περιορισμένα περιθώρια διαμόρφωσης τιμών και ακόμα λιγότερα περιθώρια ανάπτυξης νέων προϊόντων. Και, όπως εξηγούν κάποιες διοικήσεις, θα παραμείνει «στον γύψο» για αρκετούς μήνες, μέχρι να σταθεροποιηθούν οι τιμές, αλλά και να προσαρμοστούν οι καταναλωτές στα νέα δεδομένα. Και μόνο «αν δεν υπάρξει μια νέα έκρηξη προς τα πάνω, όπως συνέβη, για παράδειγμα, τον περασμένο Αύγουστο, όταν η διεθνής τιμή (TTF) του φυσικού αερίου έφτασε τα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα».

Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως υπάρχουν ένας-δύο «παίκτες» που είναι πιθανοί στόχοι, όπως η Volterra του Ομίλου ΑΒΑΞ (αν και δεν απέδωσε ο πρώτος γύρος πώλησης) και η Volton – KEM των οικογενειών Δημ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη. Όμως δεν προβλέπουν μεγάλη κινητικότητα σε μια αγορά που κινείται σε τεντωμένο σχοινί όσον αφορά τις διεθνείς τιμές, παρά την αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών, και με ρυθμισμένα τιμολόγια που δεν επιτρέπουν μεγάλη ευελιξία.

«Θα χρειαστεί καιρός μέχρι να ξαναδούμε κυμαινόμενα τιμολόγια στο ρεύμα», έλεγε προ ημερών ο επικεφαλής μεγάλου προμηθευτή. Ο ίδιος εξηγούσε πως είναι δύσκολο πολιτικά να ανατραπεί το σημερινό μοντέλο διαμόρφωσης των τιμών και των επιδοτήσεων, έστω και μικρών, όπως θα συμβεί τον Φεβρουάριο λόγω των χαμηλών τιμολογίων που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές. Η κυβέρνηση διαμηνύει πως, ανεξάρτητα από τη συζήτηση που έχει αρχίσει στις Βρυξέλλες για πιο στοχευμένες επιδοτήσεις, μέχρι τις εκλογές θα πάμε με το σημερινό μοντέλο, που καλύπτει το σύνολο των νοικοκυριών.

Συνεπώς, ουδείς περιμένει μεγάλες ανατροπές στην αγορά για το άμεσο μέλλον. Οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν αξιόλογα μερίδια στη χαμηλή (κοντά στο 36%) και στη μέση τάση (περί το 20%), αλλά προς το παρόν αδυνατούν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ στην υψηλή τάση. Η ΔΕΗ, λόγω υδροηλεκτρικών και λιγνίτη, μπορεί να προσφέρει πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια σε σχέση με τους άλλους καθετοποιημένους παίκτες, που έχουν, όμως, μεγάλη έκθεση στο φυσικό αέριο (λειτουργούν μονάδες παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο). Οι άλλοι προμηθευτές προσδοκούν πως κάποια στιγμή μέσω των «πράσινων» διμερών συμβολαίων (PPAs) και της υποχώρησης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου σε επίπεδα κοντά στα 20-25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, θα μπορέσουν να προσφέρουν ανταγωνιστικά τιμολόγια στην υψηλή τάση.

Τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας δείχνουν πως τον Δεκέμβριο η ΔΕΗ αύξησε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το μερίδιό της σε σχέση με τον Νοέμβριο, στο 63,29%, με τη Mytilineos (Protergia) στο 7,6%, την ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 7,6%, την Elpedison στο 6,09% και την NRG στο 4,81%.

Οι «παίκτες» με μερίδιο άνω του 4% είναι και αυτοί που θα δώσουν τη μάχη των μεριδίων, όταν κάποια στιγμή βγει η αγορά από τον «γύψο» των ρυθμίσεων, των πλαφόν κ.λπ. Αυτό δεν σημαίνει πως οι μικρότεροι θα σταματήσουν να υπάρχουν. Αρκετοί από αυτούς κινούνται στην προμήθεια ρεύματος ως συμπλήρωμα της δραστηριότητας στην προμήθεια φυσικού αερίου ή καυσίμων κίνησης, όπως η Φυσικό Αέριο (θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας), η Ζενίθ και η ELIN. Για να υπάρξουν, πάντως, ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θα χρειαστεί να περιμένουμε μερικούς μήνες, ώστε να περιοριστεί η νευρικότητα στις διεθνείς τιμές της ενέργειας και να υπάρξει η ομαλοποίηση που θα βγάλει την αγορά από τον «γύψο»!