Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | September 25, 2022

Scroll to top

Top

Ρεύμα: Τιμολόγια Σεπτεμβρίου με διεθνείς τιμές – ρεκόρ

Ρεύμα: Τιμολόγια Σεπτεμβρίου με διεθνείς τιμές – ρεκόρ
KefaloniaNews

PowerGameΜε την τιμή (TTF) του φυσικού αερίου να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, κοντά στα 230 ευρώ ανά μεγαβατόρα, και τη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά ενέργειας να παραμένει σε επίπεδα πέριξ των 400 ευρώ ανά μεγαβατόρα, τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου που θα ανακοινώσουν εντός των ημερών οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, δεν θα είναι καλύτερα από αυτά του Αυγούστου.

Τα συνεχή ρεκόρ στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας προετοιμάζουν εταιρείες και καταναλωτές για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Το ήπιο φετινό καλοκαίρι, χωρίς έντονους και μεγάλης διάρκειας καύσωνες, ωφέλησε τους Έλληνες καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα όλοι προσεύχονται για έναν ήπιο χειμώνα…

Με βάση τις πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις, τα τιμολόγια λιανικής του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ανακοινωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας. Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να κρατήσει τις επιδοτήσεις στα επίπεδα του 1,3 δισ. ευρώ όπως έκανε και τον Αύγουστο ώστε να μείνει η τιμή ανά κιλοβατόρα που πληρώνουν τα νοικοκυριά κοντά στα 0,18 – 0,20 ευρώ ανά κιλοβατόρα, κατά μέσο όρο.

Το ερώτημα είναι πόσοι από τους μεγάλους εναλλακτικούς παρόχους θα διατηρήσουν και αυτό τον μήνα τιμολόγια που βρίσκονται πολύ κοντά στα αντίστοιχα της ΔΕΗ. Η τελευταία προσφέρει, στο βασικό τιμολόγιο Γ1 / Γ1Ν, τιμή (μετά την επιδότηση) 0,149 ευρώ ανά κιλοβατόρα για τις πρώτες 500 κιλοβατόρες και 0,161 ευρώ ανά κιλοβατόρα για τις επιπλέον των 500.

Τον προηγούμενο μήνα, η ΗΡΩΝ, με το πρόγραμμα «Generous», που παρέχει έκπτωση συνέπειας 20% σε όσους πληρώνουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους, προσέφερε τιμολόγιο 0,139 ευρώ ανά κιλοβατόρα. Πρόκειται για τιμή που διαμορφώνεται μετά την κρατική επιδότηση των 0,337 ευρώ ανά κιλοβατόρα και την έκπτωση του 20% (που καταβάλλεται τον επόμενο μήνα μετά την έγκαιρη πληρωμή του τελευταίου λογαριασμού).

Η αντίστοιχη χρέωση στο βασικό τιμολόγιο (Protergia Οικιακό MVP) της Protergia, που κατέχει τη δεύτερη θέση με βάση τα μερίδια αγοράς στη λιανική, ήταν για τον Αύγουστο (πάντα μετά την επιδότηση) 0,212 ευρώ ανά κιλοβατόρα. Η NRG, στο βασικό πρόγραμμα (ngr prime) προσέφερε τον Αύγουστο τιμή 0,162 ευρώ ανά κιλοβατόρα, μετά την κρατική επιδότηση.

Το βουνό των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Το μεγαλύτερο άγχος των διοικήσεων, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη κοινή επιστολή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και Οικονομικών του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που πλέον ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ.

Στην επιστολή τους οι δύο σύνδεσμοι υποστηρίζουν πως το σημερινό θεσμικό πλαίσιο για την άνευ κόστους μετακίνηση πελατών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη από εταιρεία σε εταιρεία «ευνοεί τους κακοπληρωτές, ενισχύει τον ενεργειακό «τουρισμό» και αφήνει τους προμηθευτές ενέργειας απολύτως εκτεθειμένους». Τονίζουν πως «η υποβολή εντολής απενεργοποίησης από τους προμηθευτές είναι το μοναδικό αποτελεσματικό εργαλείο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των τέως πελατών τους, καθώς η ανάκτηση μέσω της δικαστικής οδού είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και ιδιαιτέρως επιβαρυντική για όλα τα μέρη. Η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών και η αύξηση των επισφαλειών έχει καταστεί πλέον απολύτως κρίσιμο πρόβλημα για τον κλάδο, απειλώντας άμεσα τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικής  δραστηριότητας που σχετίζεται με την προμήθεια ενέργειας».

Οι προμηθευτές ζητούν και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας π.χ. μέσω της προκαταβολής από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) τουλάχιστον του 75% του ποσού της επιδότησης κάθε μήνα. Για παράδειγμα, ζητούν να καταβληθεί σε κάθε προμηθευτή μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου το 75% της κρατικής επιδότησης που του αναλογεί και η εκκαθάριση να γίνεται απολογιστικά στο τέλος του μήνα. Ζητούν, επίσης παροχή κρατικών εγγυήσεων προς τις εταιρείες προμήθειας προκειμένου αυτές να εξασφαλίσουν βραχυπρόσθεσμο δανεισμό, αλλά και δυνατότητα διακανονισμού της καταβολής των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, κ.λπ.).

Η γερμανική έκτακτη εισφορά

Στη Γερμανία, πάντως, ανακοινώθηκε ήδη έκτακτο τέλος 2,419 ευρωλεπτών ανά κιλοβατόρα που θα πληρώνουν οι καταναλωτές φυσικού αερίου ως κίνητρο περιορισμού της σπατάλης και ως μέτρο στήριξης των εισαγωγέων όπως η Uniper. Η τελευταία βρίσκεται ήδη σε καθεστώς κρατικής στήριξης ενώ πλήθος εισαγωγέων φυσικού αερίου στην Ευρώπη δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υψηλές τιμές.