Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | December 5, 2022

Scroll to top

Top

Προτεινόμενα θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Προτεινόμενα θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
KefaloniaNews

κύριε πρόεδρε
Μετά την ημερομηνία που σας αποστείλαμε με τα θέματα που προτείναμε για την Η.Δ. του Π.Σ. της 21/3/15 προέκυψαν σοβαρά προβλήματα στα οποία θεωρούμε ότι το Π.Σ. πρέπει να πάρει θέση. Για αυτό προτείνουμε να συζητηθούν προ Η.Δ. στην συνεδρίαση της 21/3/15.
Αυτά είναι:
1. Το Σάββατο 14/3/15 έγινε σύσκεψη στο πολιτιστικό Κέντρο Γουβιών με πρωτοβουλία των Συλλόγων των Δημοτικών Σχολείων Κοντοκαλίου και Γουβιών. Αναδείχθηκε από τους εκπροσώπους των Γονέων η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στα δύο σχολεία και απαιτήθηκε η κατασκευή νέου κτιριακού συγκροτήματος για να στεγάσει και τα 2 σχολεία και το Νηπιαγωγείο. Οικόπεδο υπάρχει, θα το αξιολογήσει ο Δήμος, όπως επίσης υπάρχει και μελέτη. Το μείζον θέμα είναι η χρηματοδότηση της κατασκευής νέου σχολικού συγκροτήματος. Προτείνουμε το Π.Σ. να απαιτήσει από την κυβέρνηση τη χρηματοδότηση του είτε από το Τομεακό Πρόγραμμα Παιδείας του ΕΣΠΑ είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
2. Πληροφορηθήκαμε ότι διακόπηκαν τα δρομολόγια πλοίων από Ιθάκη προς Πάτρα και Κυλήνη. Η συγκοινωνία γίνεται μόνον μέσω Αστακού. Προτείνουμε να συζητηθεί το θέμα με απαίτηση για άμεση παρέμβαση από την κυβέρνηση και τον Περιφερειάρχη ώστε να επαναληφθούν και μονιμοποιηθούν τα δρομολόγια Ιθάκης-Κεφαλονιάς προς Πάτρα.

Θέτουμε και μια επερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη: Να ενημερώσει το Π.Σ. για ποιο λόγο προχώρησε σε απ’ ευθείας ανάθεση δράσεων τουριστικής προβολής σε δύο εταιρείες χωρίς να έχει γνώμη το Π.Σ.;

Κέρκυρα 18/3/15
Θ. Γουλής

ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στη συνεδρίαση του Π.Σ. 21/3/15
με θέμα: «Αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό στην περιφέρεια Ιονίων Νησιών»

κύριε πρόεδρε του Π.Σ.Ι.Ν.
κύριε Περιφερειάρχη Ι.Ν.
κκ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Η ανεργία έχει φτάσει εκατομμύρια εργατικές οικογένειες στα όρια της εξαθλίωσης.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο μετά από πέντε χρόνια βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, αφού το μεροκάματο είναι πλέον δυσεύρετο, ενώ οι λίγοι που εργάζονται αντιμετωπίζονται από την εργοδοσίας ως μισοαπασχολούμενοι, με άθλιες μορφές εργασίας, ανασφάλιστοι και σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτοι.
Στον κλάδο του Επισιτισμού Τουρισμού, που τα δυο τελευταία ο τουρισμός σπάει τα ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων και στην περιφέρειά μας, η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας με την περικοπή της επιδότησης σε 400 μέρες για κάθε τέσσερα χρόνια, τιμωρεί χιλιάδες εποχικούς συνάδελφους. Η συρρίκνωσης της θερινής περιόδου και η εκτεταμένη ανασφάλιστη εργασία δεν επιτρέπει την συγκέντρωση ούτε 100 ενσήμων το χρόνο. Η διευθέτηση με τρίμηνη επιδότηση που έγινε πέρσι δεν επαρκεί ούτε για τα απολύτως απαραίτητα. Οι καραβιές μαθητών, extra εργαζομένων, ή νοικιασμένων από δουλεμπορικά έχει μετατρέψει αυτούς που ο ΟΑΕΔ θεωρεί εργαζόμενους σε εν δυνάμει ανέργους.
Άνεργοι και μισοαπασχολούμενοι, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Απλήρωτα ενοίκια, απλήρωτοι λογαριασμοί, δάνεια που διαμαρτύρονται, αδυναμία ακόμη και για να μπει το καθημερινό τσουκάλι. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, με στόχο να φορτώνουν τα βάρη στους εργαζόμενους και στον λαό, έχουν περάσει στο λαιμό μας μια θηλιά, η οποία σφίγγει κάθε μέρα και περισσότερο.
Η ανάπτυξη στην οποία και η σημερινή κυβέρνηση προσβλέπει, δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου αλλά στοχεύει στην μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρηματιών. Σε κλάδους όπως ο τουρισμός και τα τρόφιμα, που δεν χτυπήθηκαν όσοι άλλοι από την κρίση και που σήμερα εμφανίζεται ανάκαμψη, η ανεργία εξακολουθεί να είναι στα ύψη και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις κυριαρχούν.
Παρακρατούνται δεδουλευμένα πολλών μηνών.

Το Π.Σ. απαιτεί:
• Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους ξενοδοχοϋπάλληλους και τους άλλους εργαζόμενους του επισιτισμού.
• Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Έκτακτο βοήθημα το Πάσχα για όλους τους ανέργους.
• Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.
• Αύξηση του ποσού του εποχικού βοηθήματος στα προ κρίσης επίπεδα. Μείωση των 50 ενσήμων που είναι απαραίτητα για τους δικαιούχους.
• Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα επίπεδα του 2010.
• Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για ανέργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.
• Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
• Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
• Απαγόρευση πλειστηριασμών από το Δημόσιο και τις τράπεζες με παράλληλο πάγωμα κάθε είδους οφειλής.
• Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς καμία προϋπόθεση.
• Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
• Δωρεάν παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά των ανέργων.
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη.
• Να προηγούνται του δημοσίου οι απαιτήσεις των εργαζομένων από επιχειρήσεις που πτώχευσαν.
• Πλήρης Αντισεισμικός έλεγχος όλων των ξενοδοχειακών μονάδων και ριζικές παρεμβάσεις αντισεισμικής προστασίας σε όσα ξενοδοχεία απαιτείται.
• Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Κέρκυρα 17/3/15
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Της Λαϊκής Συσπείρωσης Ι.Ν.
Θόδωρος Γουλής
Γιάννης Κορφιάτης