Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | October 4, 2022

Scroll to top

Top

Προτάσεις και ψηφίσματα της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του Π.Σ.

Προτάσεις και ψηφίσματα της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του Π.Σ.
KefaloniaNews

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΟΥΛΗ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Στη συνεδρίαση του Π.Σ.Ι.Ν στη Λευκάδα 6 και 7 Σεπτεμβρίου συζητήθηκαν πολλά σημαντικά θέματα. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν:

1. Οι μεταφορές των μαθητών. Εμείς ζητήσαμε να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά όλων των μαθητών χωρίς να πληρώνουν τίποτα οι οικογένειες τους. Στη συζήτηση αποκαλύφθηκε ότι με βάση τα κριτήρια που έχει βάλει η κυβέρνηση αυτό δεν μπορεί  να γίνει στην πράξη. Έτσι κινδυνεύουν πολλοί μαθητές να μετακινούνται με ευθύνη και έξοδα των οικογενειών τους.

2. Υπήρξε έντονη συζήτηση για τις ιχθυοκαλλιέργειες και την 1η μέρα που ήρθαν για έγκριση 3ΜΠΕ για 3 ιχθυοκαλλιέργειες και την 2η μέρα για τις ιχθυοκαλλιέργειες στον Κάλαμο και την Καστό. Στη συζήτηση παραβρέθηκαν μαζικά κάτοικοι και φορείς των 2 νησιών και από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας. Οι κάτοικοι ζήτησαν να μη ν υπάρξει καμία νέα ιχθυοκαλλιέργεια στα νησιά τους και στην ευρύτερη περιοχή. Εμείς προτείναμε να απαιτήσει το ΠΣ να καταργηθεί η ΚΥΑ του 2011, που ουσιαστικά μετατρέπει τις περισσότερες ακτές της Ελλάδας και των νησιών της σε πεδία ιχθυοκαλλιεργειών με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον. Στη συζήτηση αναδείχθηκε η διγλωσσία του Περιφερειακού Συμβούλου της ΑΝΑΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ) που ψήφισε υπέρ της επέκτασης ιχθυοκαλλιέργειας, που έχει παράνομες εγκαταστάσεις στο κόλπο του Αργοστολίου και την επόμενη μέρα εμφανίστηκε λαύρος ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες στο Κάλαμο και στην Καστό.

3. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης προτείναμε και συζητήθηκε η καταδίκη της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Η πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης (το επισυνάπτουμε) εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, πήρε 11 ψήφους, αλλά δεν έγινε απόφαση του ΠΣ γιατί δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 14 ψήφων, που απαιτούνται από την αρχική απαρτία. Ένα χλιαρό ψήφισμα του περιφερειάρχη πήρες 8 ψήφους.

4. Τη δεύτερη μέρα συζητήθηκε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων υποδομών και δημοσίων εκτάσεων με εισήγηση μας που πρότεινε το ΠΣ να ταχθεί αντίθετο σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης λιμανιών, Αεροδρομίων και δημοσίων εκτάσεων. Στη συζήτηση αποκαλύφθηκε ότι είναι πάνω από 80 τα δημόσια κτίρια, εκτάσεις και υποδομές  στα Ιόνια νησιά που έχουν δοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ αυτών και το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Υπήρξε προβληματισμός και από συναδέλφους της πλειοψηφίας για το ξεπούλημα που επιχειρείται. Τελικά δεν πάρθηκε απόφαση επειδή ήταν παρόντες λίγοι περιφερειακοί σύμβουλοι και συμφωνήθηκε το θέμα να επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση του ΠΣ. Το  κύριο όμως είναι  να εντείνει την πάλη του ο λαός και η νεολαία ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Κέρκυρα 9/9/2013

Πρόταση Απόφασης για τις Ιχθυοκαλλιέργειες

Της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Π.Σ. 7-9-13

1) Απαιτούμε την κατάργηση της ΚΥΑ του 2011που αφορά την χωροθέτηση και την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών.
2) Καμιά νέα ιχθυοκαλλιέργεια και καμιά νέα επέκταση των υπαρχόντων σ’ όλα τα Ιόνια Νησιά.
3) Καμιά νέα ιχθυοκαλλιέργεια σε Κάλαμο και Καστό και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
4) Απομάκρυνση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της ιχθυοκαλλιέργειας που υπάρχει στον Κάλαμο.
5) Απαιτούμε επίσης τη διασφάλιση της δουλειάς των εργατών στις ιχθυοκαλλιέργειες και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
6) Μέτρα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
7) Μέτρα μόνιμου ελέγχου για την εξασφάλιση της παραγωγής υγιεινών αλιευμάτων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

« Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν όσα προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση για τις μεταφορές των μαθητών»…

Αυτή είναι η ψυχρή ομολογία, σε μια στιγμή ειλικρίνειας  του Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας στην πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, να παραταθούν οι συμβάσεις μεταφοράς μαθητών των Περιφερειακών ενοτήτων της ΠΙΝ με τους όρους:

  • · Να μεταφέρονται οι μαθητές με ασφάλεια και απρόσκοπτα στα σχολεία τους.
  • · Να μην υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια μέρα φοίτησης στο σχολείο
  • · Να μη δώσουν οι γονείς ούτε ένα ευρώ για τη μεταφορά των παιδιών τους.

Η Περιφερειακή Αρχή, δια στόματος του κ. Αντιπεριφερειάρχη, ομολογεί απερίφραστα ( ας ψήφισε τελικά την παραπάνω πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης και μόνο … « ως ευχή..»), ότι ,έστω και αν ισχύσουν οι περσινές  συμβάσεις μεταφοράς μαθητών λόγω παράτασής τους από την κυβέρνηση, και όχι η ακόμη πιο απεχθής  νέα ΚΥΑ (24001(ΦΕΚ 1449 Β’/14-06-2013), δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι οι μαθητές φέτος θα μεταφέρονται με ασφάλεια, απρόσκοπτα και χωρίς κανένα κόστος για τους γονείς τους. Αποδέχεται και διαχειρίζεται ανάλογα τη δραματική μείωση της συνολικής κρατικής δαπάνης (55.000.000 ευρώ φέτος από 140.000.000 πέρυσι !!!) με περικοπές δρομολογίων, με σημαντικές μειώσεις τιμών στα δρομολόγια, με καθυστερήσεις πληρωμών στους μεταφορείς κ.α., .. διαχειριζόμενη απαρέγκλιτα  την πολιτική της συγκυβέρνησης – τρόικας – κεφαλαίου, συναινεί στην επιδίωξή τους  να κάνουν το δικαίωμα της δωρεάν και δημόσιας μεταφοράς μαθητών  προσωπική υπόθεση του κάθε μαθητή και του γονέα του,  που φορτώνεται πλέον και αυτό στις πλάτες του.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί  ότι οι αντιδραστικές αλλαγές, που δρομολογούνται και στις μεταφορές μαθητών, είναι κομμάτι του «πάζλ»  στην οικοδόμηση  του «νέου σχολείου» των επιχειρηματικών ομίλων,  της διαμόρφωσης φθηνού, ευέλικτου και χωρίς δικαιώματα εργατικού δυναμικού, την εξυπηρέτηση των αναγκών της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Οι μαθητικές μεταφορές το επόμενο διάστημα θα γίνουν σοβαρός μοχλός,  για να υλοποιηθεί ο στόχος της κυβέρνησης να κλείσει σχολεία, ιδιαίτερα Περιφερειακά, Ειδικά και ΕΠΑΛ. Σχολεία με διαφοροποιημένο πρόγραμμα και κατηγοριοποιημένα, όπως προωθούν και με το τελευταίο νομοσχέδιο κυβέρνηση-ΕΕ, δε συμβαδίζουν με όσα προβλέπει η γεωγραφική κατανομή για τη φοίτηση και με τη διασφάλιση των δημόσιων δωρεάν μεταφορών για όλους τους μαθητές.  Γι αυτό αυτές οι αντιδραστικές  αλλαγές στρέφονται ενάντια  στο σύνολο του λαού και της νεολαίας, και φυσικά ενάντια σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους, όλο το λαό, τη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της πάλης ενάντια σε όλες τις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, που διαμορφώνουν συνθήκες μεσαίωνα. Η παιδεία είναι λαϊκή υπόθεση και, για να υπηρετήσει το λαό και τις ανάγκες του, είναι ανάγκη να συνδεθεί η πάλη με γενικότερες ριζοσπαστικές αλλαγές στην οικονομία και στο ίδιο το επίπεδο της εξουσίας ,για να υπηρετήσει αποκλειστικά το λαό και τις ανάγκες του και όχι τα μονοπώλια .

ΚΕΡΚΥΡΑ  9/9/2013                                               Η Λαϊκή Συσπείρωση

 

Λευκάδα, 7-9-2013

Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων

Προτεινόμενο ψήφισμα της Λ.Σ. για τον πόλεμο στη Συρία

Η στρατιωτική προετοιμασία των ΗΠΑ, των άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών,  της Τουρκίας και των μοναρχιών του Κόλπου κατά της Συρίας, με πρόσχημα την κατηγορία περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, επιταχύνεται και απειλεί να “πνίξει στο αίμα” τους λαούς της Μέσης Ανατολής και συνολικά της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι προφανές πως και αυτός ο πόλεμος, που προετοιμάζεται να διεξαχθεί κάτω από το “πέπλο” του “ανθρωπισμού”, της “αποκατάστασης της δημοκρατίας”, σχετίζεται με τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής, με τους δρόμους μεταφοράς, με τα μερίδια των αγορών, των γεωπολιτικών στηριγμάτων, τη σφοδρή όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, στο φόντο και των αλλαγών στον παγκόσμιο συσχετισμό δύναμης, που φέρνει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση.

Το Π.Σ. τονίζει ότι η στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την ήδη σύνθετη και επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή, με κίνδυνο γενικευμένου πολέμου με θύματα τους λαούς, μεταξύ άλλων και τον ελληνικό λαό. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν μεγάλες ευθύνες, γιατί διέθεσαν και διαθέτουν τη βάση της Σούδας και άλλες στρατιωτικές υποδομές, ακόμη και τμήματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, για ιμπεριαλιστικούς πολέμους, εμπλέκοντας τη χώρα και το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Το Π.Σ. καταδικάζει κάθε συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και  απαιτεί:

  • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας.
  • Να μη διατεθούν υποδομές (όπως το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας), που βρίσκονται στη χώρα μας, ούτε και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
  • Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας ή άλλης χώρας στην περιοχή.
  • Να σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.
  • Έξω τώρα οι βάσεις του θανάτου.

ΛΕΥΚΑΔΑ 6 Σεπτεμβρίου 2013