Ποινικοποιούν ακόμη και την παραίτηση συναδέλφων!!!
Το νέο πειθαρχικό υλοποιείται ποινικοποιώντας ακόμη και τις παραιτήσεις συναδέλφων!!!
Την Πέμπτη 21/4 συνεδρίασε στην Κέρκυρα το πειθαρχικό συμβούλιο με τη σύνθεση που προβλέπει το νέο πειθαρχικό δίκαιο με θέμα την επιβολή ποινών σε τρεις συναδέλφους της ΔΔΕ Ζακύνθου. Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις συνάδελφοι είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους από την υπηρεσία στο ΚΥΣΔΕ από το 2013, καθώς λόγω των περικοπών των μισθών από την ασκούμενη πολιτική ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων, αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό. Το ΚΥΣΔΕ δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις με το αιτιολογικό του εκπροθέσμου και η υπόθεση «αυτοδίκαια» παραπέμφθηκε σε πειθαρχικό.
Σα να μην έφτανε ότι η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων οδήγησαν κατ’ ουσία τους συναδέλφους σε παραίτηση και σε αναζήτηση εργασίας εκτός Ελλάδας, σα να μην έφτανε που οι οικογένειες αυτές κυριολεκτικά ξεσπιτώθηκαν σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, οι υπαίτιοι οδήγησαν τους συναδέλφους στο πειθαρχικό συμβούλιο με το αιτιολογικό ότι οι παραιτήσεις τους δεν είχαν υποβληθεί εμπρόθεσμα με προτεινόμενη ποινή την απόλυση! Αποδεικνύεται ότι τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ), στο πλαίσιο του νέου πειθαρχικού πλαισίου και της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, μετατρέπονται σε ιμάντα ποινικοποίησης ακόμη και της παραίτησης από το δημόσιο.
Η τοποθέτηση του αιρετού του ΠΑΜΕ από τη Ζάκυνθο που συμμετείχε ως μέλος του πειθαρχικού, ήταν η εξής: «Θεωρώ ότι οι συνάδελφοι άσκησαν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να παραιτηθούν. Το δικαίωμα αυτό δε μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα, ιδιαίτερα καθώς τα τελευταία χρόνια οι ασκούμενες πολιτικές έχουν οδηγήσει χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια. Υπόλογοι δε θα πρέπει να είναι οι συνάδελφοι αλλά η πολιτική που έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση». Πρότεινα τέλος να μην επιβληθεί καμία ποινή στους συναδέλφους αλλά να αναπεμφθούν οι παραιτήσεις στα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα (ΚΥΣΔΕ) και να γίνουν δεκτές.
Το πειθαρχικό συμβούλιο με πλειοψηφία 3-2 (μειοψήφησαν οι δύο αιρετοί) εν τέλει επέβαλε στους τρεις συναδέλφους την ποινή της οριστικής απόλυσης. Και η περίπτωση του πειθαρχικού των τριών συναδέλφων αποδεικνύει ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων (ακόμα και αυτό της παραίτησης εν προκειμένω) αμφισβητούνται έμπρακτα και από την παρούσα κυβέρνηση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι και η παρούσα κυβέρνηση κινείται στις ράγες των προηγουμένων στο ζήτημα του αντιδραστικού νέου πειθαρχικού δικαίου, ενώ αρνείται να προχωρήσει σε αλλαγή του νόμου που αφορά την περίοδο υποβολής αίτησης παραίτησης από τους εκπαιδευτικού. Για τους λόγους αυτούς, καλούμε τους συναδέλφους να αγωνιστούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και για την κατάργηση του πειθαρχικού δικαίου.
Ζάκυνθος 28/4/2016
Ο αιρετός του ΠΑΜΕ εκπ/κών
Φώτης Προβής