Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | May 13, 2021

Scroll to top

Top

Ο ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΑΓΙΟΣ

Ο ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΑΓΙΟΣ
KefaloniaNews

Εγώ  τσου αγίους τσου σέβουμαι και τσου υπολείφτουμαι και πάντοτες πηαίνω στα  πανηγύρια τσου. Τσου προσκυνάω  και ωσά καλός  χριστιανός τσου ανάβω και το κερί τσου.  Κι άμα κανιά βολά τσου βλαστημάω είναι περκέ εφκείνη την ώρα έχει μπει ο διάολος μέσα μου και χάνω τα συλλοϊκά μου.

Για να λέω όμως  και τη μαύρη αλήθεια καπιτάρω πως εφκειό  δε τσου μποδαέι  να παραγλέπουνε τσι κακές στιγμές μου και πάντοτες με συντρέχουνε και με βοχθάνε.

Εφκείνοι με προστατεύουνε απ’ τσ’ αρρώστιες. Εφκείνοι με σκεπάζανε με τσι φτερούγες τσου για να μη με βρίσκουνε τα βάσανα. Εφκείνοι βάνανε το χέρι τσου και μου στείλανε νια πεθερά που δε θέλει να με γλέπει κι έχω ήσυχο το κεφάλι μου.

Έτσι επερνάσανε οι μέρες μου κι άξαινε η ζωή μου ίσαμε προπέρυσι. Περκέ από προπέρυσι επάψανε να  ‘ναι πάνουθε αφ’ το κεφάλι μου. Η χάρη τσου εφρενάρησε τσι χάρες όπου μου εκάνανε κι αφήσανε τσι αρρώστιες, ωσά αμολημένες κότες  να σουλατσάρουνε μέσα μου και να μη μ’ αφήνουνε να γλυκοσαλιάσω.

Επήαινα τσ’ Άης Πάντες στην εκκλησιά του χωριού μου κι όπως άναβα το κερί και πήαινα να το βάνω στο μανουάλι λες και φύσαε ανεμορπή, έσβηε. Νια, δυο ,τρεις , πέντε το γλέπει ο Φώτης ο Γραντάς ο επίτροπος και τη Κυριακή που ματάναψα κερί  και μου ματάσβησε, με σίμωσε και μου ψέλλισε στ’ αφτί πως εφκειό το πράμα φανερώνει νια αμαρτία όπου με τυραγνάει και… πάντες  οι Άγιοι  Πάντες  είναι φαρμακωμένοι με μένανε.

Έβανα το κεφάλι μου κάτουθε  αφ΄τη μουσούδα τση βρύσης μπας και το κρύο νερό κάμει να λειτρουίσει το τσερβέλο μου.

Έπαιρνα ‘’φαερόπ’’ κι έπεφτα με ούλη τη δύναμη στο μεσοτοίχι μπας  και πάρει ομπροστά και με κάμει να γδω  το τι άδικο κι αμαρτωλό  είχα κάμει ετούτες τσι δύο στερνές χρονιές.   Αλλά  όσο και να το κούντραα δεν έβρηκα τίποτσι που να δικαιολογεί εφκείνη τη μάνητα τσου.

Εφτακόσιες τριάντα ημέρες μήτε ένα διαουλάκι δεν έβανα στο στόμα μου. Τσι προσευκές  μου τσι έκανα  καθημερνώς πρωί βράδυ.  Τσι σαρακοστές μου τσι εβαστούσα απ’ …ούλα. Με γείτονά μου  δεν είχα μαλλιοτραβηχτεί. Μήτε το κράτος έκλεψα  μήτε…φρουτάκια έπαιξα. Ούλο φκειό το διάστημα… γονατοκλησία και μετάνοια ήμουνε.

Το μόνο που ‘καμα τσου τόσους χρόνους τση παντρειάς μου ήτουνε πως πήα  κι εγώ να κάμω τον ερωτευμένονε  στη γυναίκα μου  και τση πήα ένα γαρύφαλλο τση 14 του Φλεβάρη.  Μα δεν ήξερα ο αστροποκαμένος  ότι εφκείνη την ημέρα γιορτάζει ένας αλλοδαπός    Άγιος  και πως στο συναξάρι των εδικώνε μας Αγιώνε τέτοιος  Άγιος δεν υπάρχει.

Φαίνεσται πως εφκειό ήγδανε οι πατριώτες Άγιοι και μ’ αφήκανε να με ζεματίζουνε οι θέρμες  και οι πόνοι. Άλλο τίποτσι  δεν έχω κάμει.  Θα γδω φέτος πως θα διαβούνε οι μέρες μου κι άμα είμαστε καλά του χρόνου θα σας ειπώ, άμα ματάρτε σε μένανε το έλεός τσου!!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΑ  100 %  ΤΟΜΟΣ Β’  2006          

…………………………………………………………………………………………

ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ

Λένε  πως τα γεράματα είναι η χειρότερη περίοδος   της ζωής του ανθρώπου. Ενώ σαν νέος  είναι ενεργητικός, στα γεράματα πέφτει στο καναπέ και δεν ασκώνεται από δαύτονε , ούτε να φάει.

Λένε πως ο νέος έχει το μέλλον μπροστά του μα και ο γέρος το έχει πίσω του. Τις …πλευρές θα κοιτάμε τώρα?  Ενώ  αυτός  είναι χορτασμένος απ’ όλα , ο νέος τρέχει, παρακαλεί, ικετεύει ,πολλές φορές  τρώει τα βρακιά του στο θρανίο. Αντί να ‘χει ακολουθήσει το επάγγελμα για το οποίο εσπούδασε, κάνει  τον οικοδόμο ή δεν ξέρω τι άλλο, προκειμένου να εξασφαλίσει την τροφή του. Από την άλλη ο γέρος, έχει φάει με το κουτάλι όλα αυτά που ο νέος έχει τσου οραματισμούς του.

Λένε πως με τα γεράματα, έρχεται και η κατάρρευση στα σεξουαλικά κι όταν αυτά αφαιρεθούνε απ’ τη  ζωή των ανθρώπων αυτή η ζωή  είναι άνοστος και ματαία.

Μα και ο νέος παρ’ ότι έχει την φρεσκάδα και την ομορφιά του και αρκούν αυτά για να κερδίζει τα γυναικεία χαμόγελα, εν τούτοις είναι πολύ-πολύ δύσκολο και σπάνιο στην εξεύρεση της γυναίκας που θα τον συντροφεύει στον βίο του. Με αποτέλεσμα να πέφτει από απογοήτευση σε απογοήτευση. Ενώ ο γέρος έχει  αποτινάξει την ερωτική απογοήτευση. Εάν θελήσει να τονώσει  τα υπολείμματα έστω του ερωτισμού του, στα ΚΑΠΗ υπάρχει κάθε καρυδιάς καρύδι από γριές μόνο με ένα νεύμα του , είναι πρόθυμες να γίνουν νοσοκόμες  του.

Και μη πει κανένας πως μπορεί νέος να έβρει νέα να του κάνει τη νοσοκόμα.  Αυτό δεν γινότανε τότε που υπήρχανε παραμύθια , όχι σήμερα που ο κόσμος δεν παραμυθιάζεται.

Ο νέος είναι σε διαρκή επιφυλακή . Να μπορέσει εκείνο, να κατορθώσει αυτό, να πετύχει το άλλο κι αυτή η επιφυλακή, του γεννάει το άγχος. Ο γέρος , τ’ αμπέλια του κούτσουρο!  Αυτά τα έχει στο γυλιό του. Ο νέος και να μη το θέλει, είναι υποχρεωμένος  να προσφέρει πρώτα στον εαυτό του, ύστερα στους φίλους και στις φιλενάδες. Όταν μάλιστα μέσα στις φιλενάδες  του υπάρχει  και η …μία η ξεχωριστή , τότε τα δώρα  δεν είναι ό,τι κι ό,τι. Πρέπει να βάζει βαθιά το χέρι στη τσέπη  για να εξακολουθεί αυτή η …ξεχωριστή  να είναι στην πραγματικότητα ξεχωριστή. Και δεν είναι  μόνο τα υλικά δώρα είναι και τα αισθηματικά. Ενώ ο γέρος και η γριά δεν χρειάζονται τέτοιου είδους δώρα.

Ο νέος είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί την εποχή του.

Η εποχή του εχτός απ’ τους…λαϊκούς   μετανάστες, φέρνει και αγίους μετανάστες. Έτσι λοιπόν  ο νέος ενώ δεν είναι- τουλάχιστον για την ώρα υποχρεωμένος να αλλαξοπιστήσει-εν τούτοις πρέπει  να ακολουθεί τα τρεχούμενα. Έτσι δηλαδή στις 14 του Φλεβάρη, πρέπει απαραίτητα να αγοράσει το γαρύφαλλο και να το προσφέρει. Γιατί αυτή που περιμένει το γαρύφαλλο δεν ψάχνει να βρει την προέλευση του εθίμου και όταν αυτό  είναι  συνυφασμένο με τον Άγιο Βαλεντίνο.

Ενώ ο γέρος αν δεν πάει σε κανένα ταβερνάκι με τους φίλους, την… στήνει απ΄έξω  από το πρώτο ανθοπωλείο και σπάει πλάκα, με τους ερωτευμένους αγοραστές.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΑ  100 %  ΤΟΜΟΣ Γ’ 2010