Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | December 6, 2022

Scroll to top

Top

Οι Εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετέχουν στο συλλαλητήριο

Οι Εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετέχουν στο συλλαλητήριο
KefaloniaNews

Θέμα : «Συλλαλητήριο, Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022, στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου.»

Μόρφωση, δουλειά, υγεία για όλο τον λαό

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 11:30, στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 2 χρόνια από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα μας. Όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, να αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ, να προσλάβει το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, να πάρει μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία, τους χώρους εργασίας, να καθορίσει ουσιαστικά πρωτόκολλα ασφάλειας, επένδυσε στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης, σε αυταρχικά μέτρα και στον κοινωνικό διχασμό. Στην αρχή έφταιγαν οι ηλικιωμένοι που δεν έμεναν σπίτι, έπειτα οι νέοι που πήγαιναν στις πλατείες, τώρα οι ανεμβολίαστοι.  Ωστόσο, τα δεδομένα είναι συντριπτικά. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 25.500 με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να καταλήγει εκτός ΜΕΘ, αφού το σύστημα υγείας έμεινε ανοχύρωτο.

Η υγειονομική κρίση της πανδημίας μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε οικονομική κρίση. Οι χιλιάδες απολύσεις και αναστολές εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν, από τη μία, διαλύσει τομείς κοινωνικής προσφοράς όπως η υγεία, και από την άλλη φτωχοποιούν χιλιάδες εργατικές οικογένειες.  Χιλιάδες οικογένειες μαθητών μας βιώνουν και την οικονομική ανασφάλεια. Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν ήδη χαθεί και ακόμη περισσότερες κινδυνεύουν να χαθούν. Η αγορά εργασίας μετατρέπεται σε εργασιακή ζούγκλα και χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν τα ήδη συρρικνωμένα εργασιακά τους δικαιώματα να εξανεμίζονται.

Την ίδια στιγμή, οι απώλειες του μισθού μας, τη δεκαετία 2010-2020, ξεπερνούσαν το 30%, ενώ οι αντίστοιχες απώλειες στις συντάξεις μετά τη λαίλαπα των μνημονίων και την εφαρμογή μιας σειράς αντιασφαλιστικών νόμων έφτασε το 50%. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο ΟΟΣΑ, ενώ οι καθαρές αποδοχές αναπληρωτών και νεοδιόριστων είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Σε αυτές τις απώλειες, τους τελευταίους μήνες, έρχεται να προστεθεί η έκρηξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού σε ύψη 25ετίας. Η λεηλασία του μισθού γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, ενώ οι τιμές του ρεύματος, έχουν φτάσει στα ύψη.

Λογαριασμοί ρεύματος σχεδόν διπλάσιοι σε σύγκριση με πέρυσι φτάνουν σταδιακά σε όλο και περισσότερους καταναλωτές, νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Σε αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση ανακοινώνει «φοροαπαλλαγές» της τάξης των 10€ το μήνα, που ήδη έχουν υπερκεραστεί από την ακρίβεια. Ανακοινώνει «μείωση του ΕΝΦΙΑ» της τάξης των 5€ τον μήνα, ενώ αναμένονται αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Ανακοινώνει επίδομα θέρμανσης, την ίδια στιγμή που οι τιμές των ενεργειακών πρώτων υλών έχουν αυξηθεί περίπου κατά 30%.

Όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία ως ευκαιρία για να προχωρήσει σε αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση και την εργασία, να περάσει αντιεκπαιδευτικά μέτρα και νόμους, να διολισθήσει σε μια χωρίς προηγούμενο έξαρση του αυταρχισμού και κατάργησης στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, να βάλει τα συνδικάτα στον γύψο με τον περίφημο Νόμο Χατζηδάκη.

Η υγεία των πολιτών δεν εξαρτάται από τις αγορές αστυνομικού εξοπλισμού και τα εκατομμύρια της λίστας Πέτσα στους μεγαλοεκδότες και τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης. Η υγεία δεν κατοχυρώνεται με αστυνομικές διώξεις και εξοντωτικά πρόστιμα. Η υγεία του λαού δεν προστατεύεται με ακριβά είδη πρώτης ανάγκης, ρεύμα και θέρμανση. Η υγεία του λαού δεν μπορεί να υπάρχει σε πεινασμένες οικογένειες σε σκοτεινά και παγωμένα δωμάτια. Η υγεία του λαού δεν μπορεί να υπάρχει με εξάπλωση της ανεργίας, με μισθούς πείνας και διάλυση κάθε εργατικού δικαιώματος. Η υγεία του λαού δεν μπορεί να υπάρχει με κλεισίματα νοσοκομείων και απολύσεις υγειονομικών. Η υγεία του λαού δεν μπορεί να υπάρχει με ιδιωτικοποιημένο και ακριβό νερό.

Η υγεία του λαού και της νεολαίας προστατεύεται με τη δυνατότητα φτηνής οικιακής στέγης και ενοικίου. Όροι για την υγεία του λαού είναι η κατοικία, νόμιμη χωρίς βάρη, χωρίς απειλή κατάσχεσης και πλειστηριασμού, με επαρκείς υποδομές ενέργειας, νερού, αποχέτευσης, επικοινωνίας και ενημέρωσης και η εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες και μισθό, μαζί με την οικοδόμηση σύγχρονου και επαρκούς δημόσιου ΕΣΥ, προσβάσιμο σε όλους.

ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΝΙΚΗ

Από το κύμα ακρίβειας ως τα πρόστιμα των 100 ευρώ στους 60άνω, από το 39% ανεργία στους νέους ως τις 7.000 αναστολές εργασίας των υγειονομικών και το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι συμπολιτών μας που αγωνιούν και θέλουν να εκφραστούν και ψάχνουν τρόπους και μέσα, είτε κατεβαίνοντας σε κινητοποιήσεις, είτε σε συνελεύσεις, είτε στα σωματεία. Θέλουμε να βρούμε το κοινό έδαφος εναντίωσης στην κυβερνητική διαχείριση, τον ευρύτερο δυνατό συντονισμό και την αγωνιστική συνεννόηση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Να διευρύνουμε τη συζήτηση μαζί με άλλα σωματεία και φορείς για να διοργανωθούν κινητοποιήσεις που θα σπάσουν τη σιωπή απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Το Σαββάτο 26 Φλεβάρη 2022, διαδηλώνουμε διεκδικώντας:

 • Άμεσες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν το κόστος διαβίωσης και να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
 • Αποκατάσταση όλων των απωλειών της περασμένης δεκαετίας. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού και σύνταξης.
 • Αποκατάσταση των απωλειών λόγω αύξησης του πληθωρισμού.
 • Άμεση καταβολή των συντάξεων – όχι στη φτωχοποίηση των συνταξιούχων.
 • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ.
 • Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία – Να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα.
 • Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας – 55 για τις γυναίκες.
 • Όχι στην αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών και τις εξετάσεις PISA. Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το κατάπτυστο και παράνομο έγγραφο Κόπτση με τις κυρώσεις σε βάρος των 114 διευθυντών/προϊσταμένων.
 • Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εργαζόμενους. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Διορισμός-μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
 • Ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας. Αύξηση των ΜΕΘ, ενίσχυση των δομών πρόληψης. Δωρεάν τεστ για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Όχι στα αυταρχικά μέτρα, στους διαχωρισμούς-ελέγχους και τη στέρηση δικαιωμάτων με οποιοδήποτε πρόσχημα. Να αρθεί κάθε υποχρεωτικότητα (άμεση και έμμεση). Όχι στο GREEN PASS. Όχι στο πρόστιμο των 100 ευρώ και στα υπόλοιπα πρόστιμα. Να λήξουν τώρα οι αναστολές των 7.000 υγειονομικών. Καμία σκέψη για απολύσεις.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά
 • Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια
 • Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα φτωχά νοικοκυριά.
 • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
 • Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού
 • Καμία εμπλοκή καμιά συμμετοχή στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς στην Ουκρανία. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα σε ιμπεριαλιστική επεμβατική αποστολή.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καλεί τα μέλη του στο συλλαλητήριο το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 11:30 στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου.

                                                       ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Η      ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                                                                                                                                                                                             Βαρδαραμάτος Βαγγέλης                                               Παύλου Κατερίνα