Να μη γίνει η καταστροφή των χημικών συριακών όπλων στη Μεσόγειο ζητεί ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Με επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών,
Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, δηλώνει ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αντιτίθεται στην καταστροφή χημικών συριακών όπλων στη θάλασσα της Μεσογείου.
Η επιστολή του Περιφερειάρχη
Πρόσφατα ενημερωθήκαμε από διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και από τον ελληνικό τύπο για τη σχεδιαζόμενη καταστροφή 800 μετρικών τόνων χημικών όπλων της Συρίας, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης πάνω στο πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού «MV Cape Ray» στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης, Μάλτας και Λιβύης.
Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το σημείο, στο οποίο έχει προγραμματιστεί η εξουδετέρωση (υδρόλυση) των συριακών χημικών, απέχει 200 μίλια από τις Στροφάδες των Ιονίων Νήσων, που είναι και τα εγγύτερα προς αυτό Ελληνικά εδάφη, και λίγο περισσότερο από τις πελοποννησιακές ακτές και τις νήσους μας Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.
Παρά το γεγονός ότι δεν αμφιβάλλουμε ότι θα προασπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της χώρας μας , θα θέλαμε να εκφράσουμε την ανησυχίας μας για την περιβαλλοντική απειλή του κλειστού θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου, ένα από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη μας.
Στην ανησυχία μας αυτή συνηγορούν και οι ακόλουθες απόψεις διακεκριμένων επιστημόνων, όπως αυτή του καθηγητή Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελου Γιδαράκου ότι «Ανάλογα με τις συγκεντρώσεις στις τοξικές ουσίες που θα αποβληθούν κατά την επεξεργασία, μπορεί να έχουμε ακόμη και τοπική νέκρωση της βιοποικιλότητας. Η μέθοδος της υδρόλυσης είχε χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία για την εξουδετέρωση των βομβών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η καταστροφή μιας βόμβας, όμως, αποτελεί ουσιαστικά διαχείριση του τελικού προϊόντος, ενώ το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας αποτελείται από πρόδρομα στοιχεία που έχουν αποθηκευτεί ώστε να συνθέσουν το τελικό προϊόν. Κατά την καταστροφή αυτών των ουσιών μέσω της υδρόλυσης θα παραχθούν μεγάλες ποσότητες τοξικών αποβλήτων και υγρά απόβλητα που δεν είχαμε κατά την καταστροφή των βομβών».
«Η Μεσόγειος είναι μια πολύ κλειστή θάλασσα, αρκετά επιβαρημένη από τη ρύπανση, και δεν θα έπρεπε να επιλεγεί για μια τέτοια διαδικασία», υπογραμμίζει η χημικός Δήμητρα Βουτσά, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. «Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι θα παραχθεί κατά τη διαδικασία επεξεργασίας. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί, αν υπάρξει διαρροή, θα έχουμε μια βόμβα στην περιοχή μας. Κάθε τι που απορρίπτεται στη θάλασσα υποβαθμίζει την ποιότητα του νερού, συσσωρεύεται στα ιζήματα και μπορεί να απελευθερωθεί ανά πάσα στιγμή στο θαλάσσιο περιβάλλον ή στους θαλάσσιους οργανισμούς, από τους οποίους θα περάσει στην τροφική αλυσίδα», λέει χαρακτηριστικά η ίδια.
Για τους λόγους αυτούς σας γνωρίζουμε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αντιτίθεται σε κάθε σχετική ενέργεια και αναμένουμε από εσάς να επιδιώξετε να αποτραπεί εντελώς η συγκεκριμένη επιχείρηση ή να αναζητηθεί άλλος τρόπος και τόπος εξουδετέρωσης και διάθεσης των συριακών χημικών όπλων.