Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 26, 2025

Scroll to top

Top

Να καταργηθεί το ΦΕΚ 455/25.02.14 Πλήρης αποζημίωση και κρατική αρωγή για ασφαλή κατοικία.

Να καταργηθεί το ΦΕΚ 455/25.02.14 Πλήρης αποζημίωση και κρατική αρωγή για ασφαλή κατοικία.
KefaloniaNews

Ο σεισμός της Κεφαλονιάς προκάλεσε σημαντικές βλάβες σε χιλιάδες κτίρια. Καθολική απαίτηση η αρωγή του κράτους στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν εργαζόμενοι, και η διασφάλιση τους από τους μελλοντικούς σεισμούς σε μία περιοχή που ζει αγκαλιά με τον Εγκέλαδο. Για να κατανοήσουμε καλύτερα όμως την δράση του κράτους ας δούμε τι προβλέπει ο κανονισμός για τις επισκευές και ενισχύσεις (ΚΑΝ.ΕΠΕ). Ο κανονισμός αυτός επιπροσθέτως είναι πρόσφατος ενσωματώνοντας την τελευταία γνώση (πρώτη έκδοσή του Ιανουάριος 2012 και αναθεώρησή του Σεπτέμβριος 2013).

Μάλιστα σαν θεσμικό κείμενο, καπιταλιστικού κράτους, αντιμετωπίζει την κατοικία σαν εμπόρευμα μεταφέροντας το πρόβλημα της κατοικίας στον εργαζόμενο. Αλλά έστω και έτσι στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος είναι ένας «επιστημονικά» τεκμηριωμένος κανονισμός. Τι προβλέπει για το πώς γίνονται οι μελέτες;

Μετά από ένα σεισμό ένα σπίτι μπορεί να πάθει ελάχιστες βλάβες (ονομάζεται κατάσταση Α) ή μπορεί να πάθει σημαντικές βλάβες που όμως να επισκευάζονται (κατάσταση Β) ή μπορεί να είναι κατεδαφιστέο και απλώς να προλάβουν οι ένοικοι να βγουν έξω (κατάσταση Γ).

Ο σεισμός αυτός που θα προκαλέσει αυτήν την κατάσταση μπορεί να είναι ένας ισχυρός σεισμός (Τέτοιος είναι ένας σεισμός με πιθανότητα να εμφανιστεί 10% στην ζωή του έργου) και θα τον ονομάζουμε σεισμό 1 ή ένας αρκετά πιο ασθενής σεισμός με πιθανότητα να εμφανιστεί 50% και θα τον ονομάζουμε σεισμό 2.

Σύμφωνα με το κανονισμό ο ιδιοκτήτης δηλώνει τον στόχο της μελέτης με ένα γράμμα Α, Β ή Γ και έναν αριθμό 1 ή 2. Δηλαδή κατάσταση Γ2 σημαίνει ότι μετά από ένα σχετικά όχι δυνατό σεισμό με πιθανότητα να τον «συναντήσει» το σπίτι 50%, το σπίτι θα γίνει κατεδαφιστέο. Οι ασθενέστεροι αυτοί σεισμοί εμφανίζονται κάθε 70 χρόνια περίπου με επιτάχυνση το 58% περίπου της ισχυρής δόνησης 1. Για την Κεφαλονιά ισχυρός σεισμός νοείται ένας σεισμός με επιτάχυνση εδάφους 36% της επιτάχυνσης βαρύτητας ενώ ασθενέστερος είναι αυτός με επιτάχυνση το 21% της  επιτάχυνσης βαρύτητας.

Μετά την έκδοση του κανονισμού αυτού, όταν γινόταν σεισμός που προκαλούσε ζημιές, η κυβέρνηση δημοσίευε ΦΕΚ που όριζε την ελάχιστη απαίτηση που μπορούσε να ζητήσει ο ιδιοκτήτης. Πχ για τους σεισμούς Μεσσηνίας Αιτωλοακαρνανίας Αχαΐας το ΦΕΚ 41 τεύχος Β Ιανουάριος του 2013 όριζε σαν ελάχιστη απαίτηση για τα σπίτια το Β2 δηλαδή σημαντική βλάβη (Β) για σεισμούς με πιθανότητα να τους «συναντήσει» το κτίριο 50% (2). Πριν την έκδοση του κανονισμού τα ΦΕΚ προδιέγραφαν γενικά την διαδικασία μελετών.

Στο ΦΕΚ για την Κεφαλονιά (455 τΒ 25.02.14) έγινε το εξής: Παραπομπή πάλι στον κανονισμό Επισκευών και ενισχύσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ) με μία μεγάλη διαφορά. Ορίζεται με ελάχιστη κατάσταση βλαβών η Β (σημαντικές βλάβες) αλλά για ποια πιθανότητα; Ο Κανονισμός για να βρει την επιτάχυνση του κτιρίου ανάλογα με την πιθανότητα, εφαρμόζει μία εξίσωση που είναι το γινόμενο της επιτάχυνσης με πιθανότητα 10% ή 50% (για την Κεφαλονιά 0.36g ή 0.21g) επί ένα συντελεστή που έχει σχέση με έδαφος με συνήθη τιμή 1.2 επί ένα συντελεστή 2.5 δια ενός συντελεστή που για τα κτίρια προ του 1985 είναι περίπου 1.1. Στο ΦΕΚ βγήκαν οι συντελεστές 1.2 x 2.5 /1.1 ήτοι ο πολλαπλασιαστικός συντελεστής 2.72 ενώ έμεινε ο συντελεστής για 50%. Αυτό οδηγεί (η διαγραφή του 2.7)  σε πιθανότητα 99% σημαντικών βλαβών στην διάρκεια ζωής του έργου ή αλλιώς σημαντικές βλάβες για σεισμούς που γίνονται κάθε δέκα χρόνια. Την ενίσχυση για τέτοιους σεισμούς αναγνωρίζει το κράτος και λέει ότι αν θέλει ο ιδιοκτήτης «κανονικό» σπίτι, κανονικές επισκευές να τις πληρώσει από την τσέπη του.

Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων και η Λαϊκή Επιτροπή Παλικής παλεύουν να καταργηθεί το ΦΕΚ 455, να υπάρξει πλήρης αποζημίωση και κρατική αρωγή για ασφαλή κατοικία και προσκαλούν τους σεισμόπληκτους της Παλικής

σε συγκέντρωση – σύσκεψη

που διοργανώνουν

την Τετάρτη 26 Μάρτη

και ώρα 6 το απόγευμα

στο αμφιθέατρο του Λυκείου Ληξουρίου.

Ληξούρι 22.03.2014