Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | March 3, 2021

Scroll to top

Top

ΜΑΣΚΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΙΩΔΙΟ

ΜΑΣΚΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΙΩΔΙΟ
KefaloniaNews

Κάθε βολά που ανοίγει το Τριώδιο με πιάνει τέτοια αλεγρία, που μου ‘ρκεται να φορέσω τα σκολιατικά μου, να ‘βγω στη ρούγα και να κάνω τον…Σέριο!
Εφέτος δε πρόκειται να βάνω μπαρμπούτα αγοραστή.
Θα απομείνω με εφκείνη που φορώ ολοχρονίτικα.
Εφκείνη τη μπαρμπούτα τση απογοήτευσης που είναι η μόνη και η αληθινή. Εφκείνη όπου είναι… τάλε κουάλε με τη μούρη μου.
Μήτε κορδέλες, μήτε χαρτοπόλεμο!
Αφού έντεκα ολάκερους μήνες γένεται αληθινός πόλεμος, είναι ανάγκη να πετούμε στον άλλωνε κομμένα χαρτάκια, ενόσω ημπορούμε να του πετάμε γιαούρτια , νεράντζια και λιθάρια, για να μην ειπώ και κανιά μολότοφ , έτσι για να του ξυπνούνε τα αίματα;
Στο ύστερο , άμα θέλεις του αλλουνού να του πετάξεις κάτι, εφκειό το…κάτι άμα δε του ανοίξει στα δύο το ολιγότερο το τσερβέλο, δεν κάνεις τίποτσι!
Περκέ να κάμω ένανε μήνα το Καραγκιόζη, αφού και τσου αποδέλοιπους έντεκα μήνες στη πραματικότητα Καραγκιόζης είμαι;
Περκέ το λοιπό να φορώ μπαρμπούτα;
Μη με γδεί ο γείτονας μου και χάσω τη στιμάρα του;
Τρίχες!
Λες και την είχα ποτέ μου.
Ή είναι κανένα δεούτελο άθρωπος και δεν έχει καπιτάρει το τι μασκαράς είμαι, τόσους χρόνους οπού με ξέρει;
Κάθε βολά που ανοίγει το Τριώδιο, έτσι μου’ ρκεται να πάρω το παπόρι ν’ ανέβω απά στην Ακρόπολη και να πέσω από δαύτηνε όπως έπεσε ο Μιμίκος κειόνε τον καιρό.
Όγιεσκε για κανιά Μαίρη παρά για την κογιοναρία των αθρώπων.
Περκέ δε το χωράει το τσερβέλο μου πως οι ίδιοι οι άθρωποι ημπορούνε να κογιονάρουνε τσου εαυτούς τσου, λέοντας πως οι Απόκριες είναι είκοσι μέρες το χρόνο. Και στο ύστερο, έστω ας πούμε ότι έτσι είναι.
Οι άθρωποι όμως είναι μασκαράδες μόνε είκοσι μέρες το χρόνο ή 24 ώρες το εικοσιτετραωρο;
Βεραμέντε σε ούλα τα 24ωρα του χρόνου;
Θα μου ειπείς: Κάτσε , ωρέ κολέα, η αφεντιά σου βάνει και τσι ώρες που οι άθρωποι ντορμίρουνε; Θα στο ειπώ: Ναίσκε, ωρέ κολέα.
Ο σημερνός άθρωπος είναι μασκαράς, ακόμη και στον ύπνο του! Και τα όνειρά του κι εφκειά μασκαρεμένα είναι!
Τα μόνα όνειρα που δεν είναι μασκαρεμένα είναι οι «εφιάρτες»!
Εφκείνοι πράματις είναι πραματικοί! Θα μου ειπείς «μα ούλοι οι άθρωποι έχουνε εφιάρτες;»
Θα σου ειπώ: «Όγιεσκε ούλοι, οι τριακόσιοι όμως έχουνε και μάλιστα εφιάλτες εφιαλτικούς!
Οι κάθε τριακόσιοι, να εξηγούμαστε!
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΑ 100 % ΤΟΜΟΣ Α’ 2006
…………………………………………………………………………………………

ΑΠΟΚΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κάθε πράμα στο καιρό του κι ο κολιός τον άγουστο.»
Τούτηνε η παροιμία πηαίνει γάντι με τσι φετινές εκλογές. Πράματις όπως ο κολιός και ο Αύγουστος πάνε αντάμα, έτσι κι οι εκλογές και οι Απόκριες είναι το ίδιο πράμα. Περκέ και οι ΜΕ και οι ΔΕ μπαρμπούτες φορούνε με τη διαφορά ότι οι μασκαράδες μασκαράδες , ντύνονται μασκαραδίστικα και κρύβουνε τη μουσούδα τσου πίσωθε από νιά μπαρμπούτα!
Οι πολιτικοί από τη μία φορούνε κοστούμι και κολέτο, κι αφ’ την άλλη κάνουνε πλαστικοποίηση στη μουσούδα τσου για να φαίνεται λαμπικαρισμένο το πετσί τση!
«Θέλεις να πεις ότι κάτουθε αφ’ το πλαστικό είναι το πραματικό τση πετσί, το φυσικό τση;»
«Ναίσκε. Το πετσί υπάρχει, η τσίπα έχει εξαφανιστεί.»
«Και τι διάουτσο είναι εφκείνη η τσίπα;»
«Τήρα να γδεις! Το πετσί –το τομάρι πες καλύτερα- είναι το ασκί που μέσα του έβανε ο Θεός ούλα τα αθρώπινα συμπράγκαλα. Η τσίπα κι εφκείνη αθρώπινο συμπράγκαλο είναι, αλλά δεν έχει κανιά συγγένεια με το πετσί, δεν είναι παναπεί συμπράγκαλο πιασούμενο! Έχει να κάμει περσότερο με το ποιό του αθρώπου. Ενόσω το λοιπό ο άθρωπος το τομάρι του το κουβαλιεί ίσαμε να του κλείσει κάποιος τα μάτια, τη τσίπα ημπορεί να τηνε απαντήσει σ΄ ολάκερη τη ζωή του!
« Και δε μου λες, τι σκέση έχει η τσίπα με τσι Απόκριες και με τσι εκλογές περκέ εμπουρδουκλώθηκα με τα λεγόμενα σου.»
« Οι άθρωποι και να με συμπαθάς, λίγο πολύ ούλοι μασκαράδες είναι, με τη διαφορά εφκείνοι που νταίνονται μασκαραδίστικα γένουνται με τη θέλησή τσου τέσσαρες βδομάδες το χρόνο ξετσίπωτοι. Κρύβουνε τη μουσούδα τσου πίσωθε από νια μπαρμπούτα και κάνουνε τα ανομολόγητα, αλλά ξελεγράρουνε και τον κόσμο, ενόσω οι πολιτικοί τη τσίπα την έχουνε όσο βαστούνε οι Απόκριες!
Παναπεί όσο βαστούνε και οι περατζάδες σε πολιτείες και χωριά για να διαλαλούνε τα καλά πως τάχατες θα κάμουνε κι όντας ανέβουνε στο κουβέρνο ή πρώτη τσου δουλειά να τήνε πετάξουνε ωσά ποντικοφαωμένη τρίτσα απάνουθέ τσου!
«Αναθεμάμε άμα καπιτάρισα τίποτσι.»
«Με δυο κουβέντες: Ενόσω οι Απόκριες κάνουνε τον άθρωπο να λησμονεί τη πείνα του τέσσαρες βδομάδες το χρόνο, οι πολιτικοί του τήνε θυμίζουνε τσου αποδέλοιπους!»

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΑ 100 % ΤΟΜΟΣ Β’ 2006
……………………………………………………………………..

ΑΠΟΚΡΙΑ

Το ποινικό μου μητρώο μου λερώθηκε για πρώτη φορά όταν ήμουνα 16 χρονώνε, γιατί είχα αποκαλέσει «μασκαρά» κάποιον που με πάτησε στο λεωφορείο. Έφαγα 20 ημέρες με αναστολή τριών χρόνων. Πριν περάσουν τα τρία χρόνια, ξαναείπα «μασκαρά» κάποιον που πήγε να μου πάρει τη σειρά στην τράπεζα! Μέχρι σήμερα έχω εκτίσει φυλάκιση 11 μηνών σε διάφορες φυλακές της χώρας για τον ίδιο λόγο.
Ύστερα από τόσο μπάσε-βγάλε στο κελί, έβαλα μυαλό κι αντί να ονομάζω «μασκαράδες» όλους τους άλλους που μου δίνανε την αφορμή ατάκα κι επί τόπου, το κρατάω μέσα μου όλο το χρόνο.
Έτσι τον μήνα των Απόκρεων, δεν έχω άλλη κουβέντα στο στόμα μου εκτός το «μασκαρά». Αυτόν τον μήνα , «μασκαρά» στολίζω τον βουλευτή μου, τον πρόεδρο της κοινότητας, τον εργοδότη μου, τον μπακάλη, τον μανάβη, τον φούρναρη και με όλους , όσους έρχομαι σε καθημερινή επαφή, χωρίς το φόβο της…στενής.
Γιατί εδώ που τα λέμε , όλοι τους «μασκαράδες» είναι. Μπορεί κι εγώ βέβαια να ‘ μια «μασκαράς» γι’ αυτούς και να μη μου το μολογάνε. Στη μασκαρεμένη εποχή μας, είτε φοράει μάσκα κανείς , είτε φράκο, είναι σαν να ζητάς ψύλλους στα άχυρα να βρεις κάποιον αμασκάρευτο.
Εν τούτοις κανένας μασκαρεμένος δεν παραδέχεται ότι είναι «μασκαράς» .Και μόνο όσο κρατά το Τριώδιο, ανέχεται ο άλλος αυτή την επωνυμία. Θα μου πει ίσως κάποιος :
«Τώρα ρε φίλε, κατάλαβες εσύ πως η ζωή είναι μια μασκαράτα;»
«Όχι ρε μεγάλε, αλλά όταν ο άλλος δεν παραδέχεται αυτό που είναι , είναι δυο φορές «μασκαράς»!
Αυτή η φυλακή εμένα μου έχει στοιχίσει πολλάκις εις την ζωή μου. Άμα έχεις… «βαρεμένο» ποινικό μητρώο, άντε εσύ να βγάλεις πασαπόρτι για Καναδά , άντε να βγάλεις άδεια οδηγήσεως, άντε να βρεις δουλειά και κοπέλα! Καμιά δεν θα σου προκύψει της προκοπής!
Είναι βαρύ φορτίο η ρετσινιά –η «γάνα» που λένε και στο Χαράκτι- κι άμα την κουβαλάς πάνω σου, μήτε επιδότηση για το καμένο σου λιοστάσι παίρνεις , μήτε κοινοτικό σύμβουλο σε βγάζουνε οι χωριανοί σου.
Άλλοι , ίσως οι περισσότεροι, περιμένουν τις Απόκριες να ξεφαντώσουν , να σκεπάσουν την μάσκα που φορούν ολοχρονίς και να βάλουν μια χάρτινη για να κολακεύσουν την…μακαριότητα τους και να πούνε:
«Να , εγώ για ένανε μόνο μήνα, είμαι «μασκαράς»!
«Όχι φιλαράκο μου, έντεκα μήνες είσαι «ορίτζιναλ μασκαράς» κι ένα μόνο μήνα … μασκαρεμένος».
Όσο για την αφεντιά μου, αυτόν τον μήνα περιμένω κι εγώ να βγάλω τα απωθημένα μου. Γιατί το τι «μασκαράδες» έχω γνωρίσει στη ζωή μου, ουκ εστίν αριθμός! Είναι όμως δισεκατομμύρια οι άγνωστοι προς εμέ. Μέσα λοιπόν σε όλη αυτή την μασκαροσύνη, δεν μπορεί παρά να έχω γίνει και εγώ , ολίγον «μασκαράς» ! Ελπίζω ολίγον!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΑ 100 % ΤΟΜΟΣ Γ’ 2010