ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ : Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν το μέγεθος της ανταπόκρισης του κοινού στους Κεφαλονίτες τραγουδιστές, στην επιβλητική σκηνή της αίθουσας Χρ.Λαμπράκης , στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Για άλλη μία φορά , οι παραδοσιακοί τραγουδιστές του σχήματος “Λαϊκής Αριέττας” της Κεφαλληνιακής Χορωδίας πραγματοποίησαν μία ιστορική παρουσία που για πολύ καιρό θα την θυμούνται όλοι όσοι βρίσκονταν τη Δευτέρα 4 Μαϊου , στην παράσταση “ Καντάδες και Αρέκιες από τα Επτάνησα” της σειράς “Γέφυρες- Μουσικές του κόσμου” του Μεγάρου. Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί , εδώ και 10 χρόνια, τις 24 Φεβρουρίου του 2005.
Μία εμφάνιση γεμάτη από ενθουσιασμό και ζωντάνια , όπου η ομάδα παρουσιάστηκε χωρίς ιδιαίτερη επιτήδευση του μουσικού της προγράμματος , χωρίς να προσπαθεί να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι, δηλαδή μία γνήσια , λαϊκή , αυθεντική , χορωδιακή συντροφιά, που δεν αυτοβαπτίζεται “έντεχνη” από σωβινιστικό κομπλεξισμό ή από καταπίεση καλλιτεχνικών ονείρων , αλλά δηλώνει επί σκηνής αυτό που οφείλει κάθε αληθινός καλλιτέχνης , την ΑΛΗΘΕΙΑ του.
Οι τελευταίοι των μεγάλων χορωδιακών κανταδόρων της Κεφαλονιάς , ο Παναγής και ο Μάκης Σιμάτος , ο Σπύρος και ο Φάνης Πολλάτος , ο Διονύσης Κωνσταντάκης , ο Σπύρος Σταμένης , ο Γιάννης Βλαχούλης , ο Σπύρος Αυγουστάτος , που επί χρόνια τώρα παράγουν γνήσιο λαϊκό μουσικό πολιτισμό και ορίζουν το παραδοσιακό μουσικό παρελθόν και παρόν του τόπου μας , ήταν όλοι τους εκεί , παρόντες στη μεγάλη σκηνή του Μεγάρου, περήφανοι, δυνατοί , Κεφαλονίτες τραγουδιστές , στηλοβάτες της παράδοσης του νησιού, που ακούραστα ζούν για να τραγουδούν τα τραγούδια της Κεφαλονιάς .
Και όλοι οι υπόλοιποι νεότεροι και μή , να τους ακολουθούμε , προσπαθώντας να μιμηθούμε το κέφι και την ενέργειά τους , την αγάπη τους για αυτό το είδος μουσικής , το οποίο δεν είναι καλύτερο ή χειρότερο από όλα τα άλλα είδη , είναι όμως η μουσική της πατρίδας , η μητρική μας μουσική γλώσσα , η ταυτότητά μας , αφού “ό,τι στον άλλον πατρίδα είναι , για μένα είναι η Κεφαλονιά” , όπως λέει και ο λαϊκός στίχος .
Στην ιστορική αυτή αποστολή της Κεφαλληνιακής Χορωδίας, εκτός από τους παραπάνω , συμμετείχαν οι : Βασίλης Καλογηράς, Mενέλαος Σωτηρόπουλος , Νικόλαος Κόμητας , Γιώργος Μαυρογιάννης , Γεράσιμος Βερονίκης , Αλέξανδρος Λούτας , Άγγελος Κωνσταντάκης.
Στην ορχήστρα έπαιξαν οι : Ανδρέας Σταμίρης (κορυφαίος) , Διονύσης Παγουλάτος , Γιάννης Δάφνος, Διονύσης Σούρμπης , Γρηγόρης Βαγγελάτος , Άγγελος Μουρελάτος , Γιώργος Ζιάκας , Ευγένιος Μπράτουσκα.
Ο Σπύρος Χαλιώτης φρόντισε ώστε η αποστολή να στεφθεί από πλήρη οργανωτική επιτυχία και ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος , είχε την όλη καλλιτεχνική επιμέλεια.
Την αποστολή στήριξε υπό την αιγίδα της η Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ και ο πρόεδρός της κ. Άγγελος Κωνσταντάκης, ο οποίος μάλιστα τραγούδησε επί σκηνής , αφού ως γνωστόν είναι και ο ίδιος από τα ιδρυτικά μέλη της Κεφαλληνιακής Χορωδίας , από το 1993 , ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του.
Αξίζει να αναφέρουμε την πολύ αξιόλογη παρουσία και των άλλων δύο Επτανησιακών συγκροτημάτων της Κέρκυρας και της Ζακύνθου. Η χορωδία Corfu Voices και μαντολινάτα Menestrelli με μαέστρο τον κ.Φώτη Αργυρό , παρουσίασε σε μορφή χορωδιακού κονσέρτου , ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα , που αναδείκνυε την επιτηδευμένη ηχητική άποψη της Επτανησιακής Μουσικής , ενώ το παραδοσιακό συγκρότημα “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος” μαζί με τις αρέκιες , πρωτοτύπησε αποδίδωντας άγνωστες έντεχνες μουσικές συνθέσεις της Ζακύνθου , με το παραδοσιακό λαϊκό τους , Ζακυνθινό ηχόχρωμα.