Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | December 2, 2023

Scroll to top

Top

Καταρρέουν το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας

Καταρρέουν το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας
KefaloniaNews

Ερώτηση και ΑΚΕ προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαϊας Κ. Μάρκου και Σ. Αναγνωστοπούλου με θέμα: «Καταρρέουν το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας: Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Αίγιο, Καλάβρυτα, Λευκάδα, Πύργος, Αμαλιάδα».

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνουν:

– τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, με τις νοσηλείες, κυρίως λόγω της πανδημίας covid 19, να έχουν αυξηθεί και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να είναι σε μεγάλο ποσοστό για μια ακόμα φορά πλήρεις

– Σε αυτά τα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η υποστελέχωση, σε μια περίοδο μάλιστα που κρίνεται απαραίτητη η αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δεδομένου ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη και η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει. Στη Δυτική Ελλάδα η επιδεινούμενη υποστελέχωση έχει πάρει χαρακτήρα ντόμινο.

– Στο νοσοκομείο Ζακύνθου συνολικά δηλαδή από τις 89 θέσεις έχουν καλυφθεί μόνο οι 39. Το πρόβλημα εντείνεται με τις παραιτήσεις έμπειρων γιατρών, οι οποίοι, όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου, οδηγούνται στην κίνηση αυτή εξαιτίας της (παράνομης) υπερεργασίας, των απαξιωτικών συνθηκών εργασίας και τις ελάχιστες απολαβές τους.

– Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Αιγίου, στην καρδιολογική κλινική του οποίου έχει απομείνει ένας μόνο μόνιμος γιατρός και μία επικουρική.

– Το νοσοκομείο Καλαβρύτων θα μείνει εντελώς ακάλυπτο ως προς τα καρδιολογικά περιστατικά, αλλά με την απόφαση-μπάλωμα και το νοσοκομείο Αιγίου θα παραμείνει υποστελεχωμένο.

– Το νοσοκομείο Αργοστολίου έμεινε χωρίς Παθολόγο και μετακινήθηκε αιφνίδια γιατρός από την ΠΦΥ της Πάτρας που σε 3 χρόνια βγαίνει σε σύνταξη, με σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση, και καλείται να υποστηρίξει ένα νοσοκομείο με διακομιδές, χιλιάδες τουρίστες υπερήλικες καθώς και ντόπιους υπερήλικες για 7 ημέρες με εφημερία !!!

– Στο νοσοκομείο Λευκάδας ο Διοικητής του Νοσοκομείου ενημερώνει όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες Ηπείρου ότι δέκα μέρες του Σεπτεμβρίου δεν θα εφημερεύει το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου και για αυτό παρακαλεί τα περιστατικά να διακομίζονται στα πλησιέστερα Νοσοκομεία.

– Στο νοσοκομείο Πύργου λειτουργούν ως Παθολόγοι 1 γιατρός που έχει μεταφερθεί από την Αμαλιάδα, 1 γιατρός που έχει μεταφερθεί από το ΚΥ Ανδρίτσαινας και περιοδικά άλλος 1 γιατρός που έρχεται από νοσοκομείσ της 6ης ΥΠΕ όπως «Αγ. Ανδρέα», Πανεπιστημιακό Πάτρας η και από την Τρίπολη!

– Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά για τα οποία επιστρατεύονται Γενικοί Ιατροί από τα Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας. Κατά τα λοιπά το νοσοκομείο λειτουργεί μόνο ως εμβολιαστικό κέντρο. Χειρουργική Κλινική και Ορθοπαιδική Κλινική δεν λειτουργούν διότι οι αντίστοιχοι ιατροί μετακινήθηκαν στον Πύργο. Οι δύο αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου έχουν μεταφερθεί στον Πύργο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πόσες ακριβώς προσλήψεις μόνιμων ιατρών, πόσες επικουρικών και πόσες μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού έγιναν στα νοσοκομεία Ζακύνθου, Αιγίου και Καλαβρύτων από την έναρξη της πανδημίας και με ποιες ειδικότητες; Πότε ακριβώς έγιναν οι προσλήψεις, με ποια κονδύλια και πότε το προσωπικό αυτό ανέλαβε υπηρεσία και άρχισε να εργάζεται στο κάθε νοσοκομείο;
  2. Με ποιο τρόπο προτίθεστε να καλύψετε τα κενά των προαναφερόμενων νοσοκομείων , πότε θα καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις στις κλινικές ώστε τα νοσοκομεία να ανταποκρίνονται έγκαιρα και απρόσκοπτα στα περιστατικά που χρήζουν επίσης άμεσης ιατρικής φροντίδας;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Στο πλαίσιο της ερώτησης, καλείται ο κ. Υπουργός Υγείας να καταθέσει στη Βουλή:

  1. Την αλληλογραφία των παραπάνω νοσοκομείων, της 6ης ΥΠΕ και των υπηρεσιών του Υπουργείου, σχετικά με τις ανάγκες τους και τις ενέργειες για την αντιμετώπισή τους.
  2. Τις προκηρύξεις θέσεων μονίμων και συμβασιούχων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν για τα νοσοκομεία Ζακύνθου, Αιγίου και Καλαβρύτων και τα έγγραφα για την πρόσληψη και ανάληψη υπηρεσίας.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος(Νάσος)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης
Καφαντάρη Χαρά
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία