Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | November 30, 2020

Scroll to top

Top

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
KefaloniaNews

ΠΕΛ/ΣΟΥ & Ν.ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ,ΖΑΚΥΝΘΟΥ,ΚΕΦ/ΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ (Ο Ε ΕΣ Π)

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπόρων και Επαγγελματιών, αυτές τις κρίσιμες ώρες που δοκιμαζόμαστε από σοβαρότατα προβλήματα που αφορούν  πρώτα και κύρια τη δημόσια υγεία (και μέσα σε αυτή τη δική μας και των οικογενειών μας), αλλά και την επιβίωσή μας ως επαγγελματίες, θεωρούμε απαραίτητο, αναγκαίο μέτρο τη λήψη πρωτοβουλιών δράσης.

Ζούμε σε μια περίοδο που:

 • Η κατάσταση με τον κορονοϊό φτάνει στο απροχώρητο, με τα Νοσοκομεία και συνολικά το σύστημα Υγείας να φτάνει στα όριά του, αφού έμεινε «γυμνό» και αθωράκιστο από την Κυβέρνηση, στην λογική του «κόστους – οφέλους». Το νέο lockdown που επέβαλε αποτελεί την τελευταία πράξη της εγκληματικής πολιτικής της, λόγω της έλλειψης έγκαιρων και ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • Η δική μας κατάσταση ως βιοπαλαιστές έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι χειροτερεύει, αφού βλέπουμε το εισόδημά μας να εξανεμίζεται από την κατακόρυφη πτώση του τζίρου, απειλούμαστε με λουκέτα, εντείνονται τα χρέη και οι οφειλές μας.

Την ίδια ώρα που βιώνουμε αυτή την κατάσταση, η Κυβέρνηση μεγαλώνει την αντιλαϊκή της επίθεσή εναντίον μας, αφού:

 • Εντείνεται η οικονομική μας ασφυξία από τα χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ άλλους παρόχους, προμηθευτές. Ασφυξία, από την παρατεταμένη οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τα μέτρα που νομοθέτησαν οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση.
 • Με νέα διάταξη διευρύνουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, σε συνέχεια των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Μας πετάνε μάλιστα την «μπανανόφλουδα» της δικής μας προαιρετικής λειτουργίας στις περιοχές κάτω των 5.000 πληθυσμού για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, λες και αυτό δεν πρόκειται να το εκμεταλλευτούν στην συνέχεια οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.
 • Φέρανε νόμο που βάζει “στο γύψο” τις διαδηλώσεις, γιατί ετοιμάζονται να περιορίσουν τη συνδικαλιστική δράση, διατηρώντας το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ιδιώνυμο αδίκημα το μπλοκάρισμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Τη γενικότερη σιγή «νεκροταφίου» θέλουν να περάσουν και με την ένταση της τρομοκρατίας όπου στην επέτειο του Πολυτεχνείου, προσπάθησαν να θέσουν σε ισχύ το απαράδεκτο μέτρο απαγόρευσης των συναθροίσεων.
 • Εντείνουν την επίθεση συνολικά στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, όπως με την καθιέρωση της 10ωρης εργασίας, το ξεχαρβάλωμα του εργάσιμου χρόνου, η μείωση του μέσου μισθού, μέτρα που άμεσα θα ωφελήσουν τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και θα στραφούν στην πορεία και εις βάρος μας.
 • Ψήφισε τον νέο πτωχευτικό κώδικα, όπου οι τράπεζες πλέον βάζουν χέρι στα σπίτια και τα μαγαζιά μας.
 • Πέρασε τα πυροδάνεια-πλημμυροδάνεια-σεισμοδάνεια στην εφορία, οδηγώντας χιλάδες επαγγελματίες, αγρότες κλπ σε απελπισία (επισυνάπτεται σχετική ανακοίνωση Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας – Βουπρασίας)

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, κάθε συνδικαλιστής πρέπει να προβληματιστεί, κάθε σκεπτόμενος συνάδελφος που καταλαβαίνει που οδηγούμαστε, να σκεφτεί τι πρέπει να κάνουμε. Είναι ώρα να οργανώσουμε την πάλη και αντίδρασή μας.

Είναι ώρα να ενεργοποιηθεί κάθε «υγιής δύναμη» προς αυτή την κατεύθυνση στην Ομοσπονδία και τους εμπορικούς συλλόγους. Να οργανώσουμε πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις.  Παράλληλα, μπροστά στα νέα μέτρα που φέρνει η Κυβέρνηση, να συναντηθούμε στην πάλη μας με τους εργαζόμενους, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα σε κάθε πόλη και κωμόπολη της Πελοποννήσου, της νοτιοδυτικής Ελλάδας, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, με πρώτο σταθμό και τη δική μας συμμετοχή στην απεργία της 26η;ς Νοέμβρη.

Καλούμε το ΔΣ της Ομοσπονδίας άμεσα να συνεδριάσει προς αυτή την κατεύθυνση, να στηρίξει αντίστοιχα να αναλάβουν τέτοια δράση και πρωτοβουλίες οι Εμπορικοί Σύλλογοι.

Να δυναμώσουμε τώρα τον αγώνα μας για:

 • Άμεση κατάργηση του νομοσχεδίου για τον νέο πτωχευτικό κώδικα.
 • Άμεση επανένταξη των α/α σε αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος).
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου.
 • Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
 • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους α/α και τα λαϊκά στρώματα.
 • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών κλπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
 • Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα επιβλήθηκαν μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτή. Ευνοϊκές ρυθμίσεις που να μην ξεπερνούν το 5% του εισοδήματος μηνιαίως
 • Απαλλαγή των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες, ειδικά για τις κατηγορίες εκείνες στις οποίες επιβλήθηκαν ειδικά μέτρα, όπως εστίαση, λαϊκές αγορές. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παρέμειναν κλειστοί με κρατική απόφαση, όπως κυλικεία σχολείων, ΚΑΠΗ αλλά και μικρά δημοτικά αναψυκτήρια κλπ.
 • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Οι Σύμβουλοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας

Σταύρος Γρηγορόπουλος

Ανδρεάς Τσίρος