ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ θΕΟΤΟΚΟΥ ΑΤΡΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
Τολμώ να παρέμβω σε αφορμή μία ευχαριστήριο επιστολή του κ. Γ.
Σταματάτου πρός τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Π.
Δρακουλογκωνα ,και με ολο τον προσήκοντα σεβασμό που περιβάλλω τα άτομα αυτα , την προσωπικότητα τους αλλα και το όνομα τους .
Η παρέμβαση μου αυτη εχει σκοπο να θίξει την ¨ αφορητη¨ κολυσιεργεία των υπηρεσιών του Δημοσίου στήν αντιμετώπιση θεμάτων που άπτονται στήν θέληση των παραγόντων της Τοπικής Διοίκησης για παραγωγή έργου και έργων .
Δεν ειναι δυνατόν το Ελληνικό Κράτος με τίς υπηρεσίες του να ειναι μόνιμα ο ανασταλτικός παράγων στήν θέληση τής τοπικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης να συμβάλει στην ανάπτυξη και πρόοδο της περιφέρειας και ιδιαιτερα των νησιών μας με τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα μας .
Η δασική οδός πρός την Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Άτρου και η επισκευή της ηταν ενα αίτημα που πρωτάκουσα την δεκαετία του ‘ 80 απο όλους τους φορείς της περιοχής του Πόρου και οχι μόνο και το οποίο ικανοποιούνταν με προσωρινές λύσεις επίστρωσης και επισκευής με τα μηχανήματα της Νομαρχίας ή του Δήμου Ελειού Πρόννων ,αργότερα .
Ιδιαίτερα οι επισκευές του δρόμου αυτού γινόταν πρίν το πανηγύρι της Μονής στίς 8 Σεπτεμβρίου , δηλαδή τέλος Αυγούστου .
Ο σχεδιασμός της Νομαρχίας Κεφαλληνίας για την αποκατάσταση τη Μονής με τις ενέργειες του Συλλόγου φίλων της Ιεράς Μονής Άτρου και την αγαστής συνεργασίας μας για την ένταξη του στο Γ´ ΚΠΣ δύο έργων αποκατάστασης και συντήρησης ,του Πύργου και του Αρχονταρικίου και η ολοκλήρωση των έργων αυτών, κατέστησε την Μονή πόλο έλξης πιστών και επισκεπτών και επέτεινε την ανάγκη για ολική αποκατάσταση του δρόμου πρόσβασης .
Η δε παρουσία στην Μονή του Αρχιμανδρίτου Δανιήλ , που ως νέος ηγούμενος κατέστησε αυτη λίκνο λατρείας και προσευχής , έδωσε στήν Μονή την αίγλη ,τον προσήκοντα σεβασμό και το ενδιαφέρον πιστών και επισκεπτών.
Ολα αυτα έχοντας υπ όψιν και στα πλαισια του ευρύτερου προγράμματός μας για ανάπτυξη του τόπου μας μεσω της στήριξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ,μόλις ανέλαβα το 2011 τις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης έθεσα τις βάσεις για την ανάπτυξη της Μονής σε τρία επίπεδα .
Α. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο φίλων της Ιεράς Μονής Ατρου παραλάβαμε την μελέτη της Εκκλησίας και του περιβάλλοντος χώρου σε συνδυασμό με την συντήρηση των ιερών εικόνων και με την στήριξη της κ.
Ρηγάκου την εγκρίναμε απο το αρχαιολογικό συμβούλιο της Περιφέρειας και ηταν έτοιμη να χρηματοδοτηθεί απο το ΕΣΠΑ με την συμφωνία του κ.
Περιφερειάρχη . Ο προϋπολογισμός του έργου ειναι 570000€ , και η ΠΙΝ με την υπ αριθμ 205-20/2013 του ΠΣ ανέλαβε το εργο ,” Συντήρηση και Αποκατάσταση Εκκλησίας και Φούρνου της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Ατρου ” .
Β. Εντάξαμε στο προγραμμα της ΠΙΝ και χρηματοδοτήσαμε την επισκευή του Δασικού Δρόμου προς Ιερά Μονή της Ατρου ( Π/Υ 200000€)βρε την υπ’αριθμ. 105-7/2012 απόφαση του ΠΣ και σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία ετοιμάσαμε την προγραμματική σύμβαση την οποία ενέκρινε ομόφωνα το ΠΣ. (Αποφαση 77-5/2012. ) Υπεύθυνος παρακολούθησης της Προγραμματικης Σύμβασης ο εμπειρος υπάλληλος της ΠΕΚ κ.Μηνας Κλαουδατος και της μετατροπής της μελέτης η μηχανικός της ΔΤΕ της ΠΙΝ κ. Μ. Βαγγελάτου η οποία επανασχεδιάσε τον δρόμο σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές του Υπουργείου υπό την επίβλεψη και παρακολούθηση της ΔΤΕ της ΠΕΚ κ. Ιλ. Τζανεττάτου.
Γ. Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ ( πρόεδρος ο κ. Σβέρκο Χαρουτουνιάν ) εντάξαμε την Ιερα Μονή στα¨ Πρότυπα Αγροκτήματα ¨που επιδοτούνται για την δημιουργία και διαμόρφωση νέου περιβάλλοντος χώρου στα κτήματα της Μονής με την δημιουργία αμπελώνων και οπωρώνων που θα την καθιστούσαν και περιβαλλοντικά ένα πόλο έλξης και δημιουργίας .
Τα αποτελέσματα των προσπαθειών τώρα !
Α. Η εμπλοκή της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Πάτρας και η διετής καθυστέρηση της Διευθύντριας κ. Κουμούση να εγκρίνει την μελέτη και στην συνέχεια να την εισάγει ( όπως επέμενε ) στο ΚΑΣ ,μας στέρησε την δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου της Αναστήλωσης της Εκκλησίας και του Περιβάλλοντος χώρου . Λυπάμαι που το αναφέρω αλλα η παρουσία της κ. Κουμούση και στην αναστήλωση των μνημείων και εκκλησιών στους πρόσφατους σεισμούς ηταν ανασταλτικός παράγων καθυστέρησης και κολυσιεργείας.
Β. Η εμμονή της Διεύθυνσης Δασών και οι συνεχείς καθυστερήσεις απαντήσεων της Αποκεντρωμένης Διεύθυνσης και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ,Περιβάλλοντος και Ενέργειας ( ΥΠΑΠΕΝ) , σε διευκρινίσεις για την δασική οδό και η συνεχής αναιτιολόγητη επιστροφή της Προγραμματικής Σύμβασης για συνεχείς διορθώσεις και εκ νέου αποφάσεις του ΠΣ ( η μικρότερη καθυστέρηση απάντησης 5 μήνες και η μεγαλύτερη 1 χρόνο ) έσυρε την επισκευή του δρόμου και πέραν του 2014 ( 4 χρόνια ). Οι Τροποποιήσεις της Προγραμματικής Σύμβασης που έγιναν για τόν δρόμο , αρχική 77-5/2012 και οι υπ’ αριθμ. 12-1/2014, 51-5/2014, 94-8/2014, 163-16/2014 .
Ελπίζω οτι μετα την επόμενη τροποποίηση τής Προγραμματικής Σύμβασης που θα γίνει στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ( 29 Αυγούστου 2015 ) , και αν βρεθούν πλέον και τα χρήματα να προχωρήσει το έργο !
Γ. Ο Ηγούμενος κ.κ. Δανιήλ προσπαθώντας να λύσει ιδιοκτησιακά θέματα της Μονής και την καταγραφή και τοπογράφηση της περιουσίας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρουσιάσει το Κτηματολόγιο της Μονής ώστε να γίνει η μελέτη του αγροκτήματος και η έγκριση του προγράμματος αξιοποίησής του . Παραμένει όμως ένα ανοικτό θέμα που πρέπει να στηριχθεί από την περιοχή ώστε να υπάρξει η δυνατότητα της τοπογράφηση και καταγραφής της κτηματικής περιουσίας της Μονής γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα των δυνητικών προτάσεων αξιοποίησης .
Αυτα σε αδρές γραμμές η ταλαιπωρία ενός ισχυρού υποτίθεται τοπικού παράγοντα για αξιοποίηση και ανάπτυξη του τόπου του όπως ειναι ο εκάστοτε Τοπικός Αντιπεριφερειάρχης .
Λυπάμαι που η θέλησή μας για ανάπτυξη του τόπου μας συγκρούεται με την αναλγησία κρατικών και άλλων φορέων και δημιουργεί προσκόμματα για ανάπτυξη και πρόοδο .
Και μετα ζητάμε επενδύσεις και επιχειρηματικές δράσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες !
Ντροπή στο Δημόσιο και τις Υπηρεσίες του !
Σωτήρης Κουρής
Τ. Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης