Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | September 20, 2021

Scroll to top

Top

Η συζήτηση για αποχώρηση του Δήμου Ληξουρίου από όλα τα Νομικά πρόσωπα του πρώην Δήμου Κεφαλονιάς.

Η συζήτηση για αποχώρηση του Δήμου Ληξουρίου από όλα τα Νομικά  πρόσωπα του πρώην  Δήμου Κεφαλονιάς.
KefaloniaNews

Στην, σχεδόν, τρίωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίου, το μοναδικό θέμα που απασχόλησε την Δημοτική Αρχή και τους συμβούλους ήταν η αποχώρηση του Δήμου μας από όλα τα Νομικά πρόσωπα του πρώην Καλλικρατικού Δήμου Κεφαλονιάς.

Το θέμα εισηγήθηκε στο συμβούλιο ο Βασίλης Ρουχωτάς.

Πολλά και ενδιαφέροντα ακούστηκαν. Όμως οι απόψεις των επικεφαλών των παρατάξεων και των συμβούλων είναι ήδη χιλιοειπωμένες.

Αυτά που δεν ξέραμε μέχρι σήμερα, είναι όλα εκείνα που ακούστηκαν  δια στόματος Θοδωρή Μαντζουράτου, του προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ληξουρίου.

Ο κ. Θοδωρής Μαντζουράτος πήρε τον λόγο τρία τέταρτα σχεδόν πριν την λήξη της συνεδρίασης και αφού είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα όλοι οι επικεφαλείς, οι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων και η Δημοτική Αρχή.

Έκανε λόγο για τα οικονομικά στοιχεία και για τις τεράστιες οφειλές της ΔΕΥΑΚ προς τον Δήμο Ληξουρίου, άρα συνεπώς και προς τους πολίτες της Παλλικής !

Συνοψίζοντας….

“31 Αυγούστου με 1η Σεπτεμβρίου 2019, παραλάβαμε 1.611.538,19 ευρώ και ποσοστό του Δήμου Ληξουρίου 20,26%, να εισπράξουμε (λόγω της διάσπασης του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς) από την ΔΕΥΑΚ.

Το ποσό αυτό, όμως επί της λειτουργίας του Καλλικρατικού Δήμου, είχε μπει σε διακανονισμό και ρύθμιση δόσεων. Η ΔΕΥΑΚ μέχρι και τον Οκτώβριο 2020 έδωσε στον Δήμο Ληξουρίου 202 χιλιάδες ευρώ, με το υπόλοιπο ανεξόφλητο ποσό να είναι στα 1.232.000 ευρώ.

Για να ισχύει η ρύθμιση που είχε κάνει η ΔΕΥΑΚ, τότε πρέπει να είναι εντάξει στις πληρωμές της…

Δεν μπορώ να παρακαλάω τον Διευθυντή της κάθε επιχείρησης να μου δίνει χρήματα για να πληρωθεί το προσωπικό μας. Είναι αδιανόητο ! Είναι υποχρέωση της ΔΕΥΑΚ να μας δίνει καθαρό νερό. Και μας χρωστάει και δεν μας δίνει και καθαρό νερό να πιούμε και να πλυθούμε”.

“Έχουμε ζητήσει από την ΔΕΥΑΚ να μας στείλει τους λογαριασμούς του νερού, που αφορούν τις παραλίες και τα δημόσια κτήρια του Δήμου Ληξουρίου”.

(Να αφαιρεθεί το ποσό που οφείλει ο Δήμος μας για την κατανάλωση του νερού από το υπόλοιπο που οφείλει η ΔΕΥΑΚ στον Δήμο Ληξουρίου, έτσι ώστε να έχει καθαρή εικόνα ο Προϊστάμενος για το υπόλοιπο της οφειλής)

Όπως είπα αρχικά, πολλά και ενδιαφέροντα τα όσα είπε ο κ. Θ.Μαντζουράτος.

Αναφέρθηκε και στον ΟΚΑΠ, και στην ΚΕΔΗΚΕ. Για την ΚΕΔΗΚΕ “πληρώνουμε 60 χιλ. ευρώ τον χρόνο για τον μισθό του Προέδρου και του προσωπικού”

(για τις υπηρεσίες που προσφέρει η ΚΕΔΗΚΕ στο Ληξούρι είναι γνωστές, είναι μηδενικές)

Λόγω παρεμβάσεων επικεφαλών, κατά το χρονικό διάστημα που είχε τον λόγο, δεν παρέλειψε να γίνει καυστικός “θεωρώ ότι η επιτυχία σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο είναι να μην διακόπτει ο ένας τον άλλον”…..

Ας τα πάρουμε τώρα απ΄την αρχή.

Το θέμα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εισηγήθηκε ο κ. Ρουχωτάς. Ο οποίος μετά τις αναφορές του Προϊσταμένου της Οικ. Υπ. ζήτησε να κάνει ο Δήμος Ασφαλιστικά μέτρα στην ΔΕΥΑΚ για να εισπράξει το ανεξόφλητο ποσό, από την στιγμή που η εταιρεία δεν καταβάλλει το ποσό των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.

Ο κ. Διονύσης Αραβαντινός δεν ήταν ξεκάθαρος στο τι τελικά θέλει, να παραμείνει ο Δήμος Ληξουρίου ή να αποχωρήσει από όλες αυτές τις επιχειρήσεις…. Κάτι που δεν παρέλειψε να σχολιάσει ο κ. Δημήτρης Μαντζουράτος “με μπέρδεψε η τοποθέτηση του κ. Αραβαντινού. Δεν ήσουν ξεκάθαρος. Θέλεις να αποχωρήσουμε ή όχι;” “Ο Δήμος λειτούργησε παλιότερα και το νερό και τα σκουπίδια. Κόστισαν πολύ στον λαό της Κεφαλονιάς αυτές οι επιχειρήσεις, χωρίς να προσφέρουν τις αναμενόμενες υπηρεσίες” “Ο κ. Βαλλιάνος έχει ζητήσει επανειλημμένως από την ΔΕΥΑΚ να μας ενημερώσει και να μας δώσει αντίγραφα για τα ανεξόφλητα τιμολόγια του νερού. Πράγμα που δεν έχει γίνει. Ο κόσμος της Κεφαλονιάς πρέπει να είναι ενήμερος για τις οφειλές των μεγάλων” τόνισε ο κ. Μαντζουράτος.

Ο Δήμαρχος κ. Κατσιβέλης ανέφερε ότι “φέτος ο Δήμος Ληξουρίου για την αποκομιδή πρέπει να πληρώσει στην ΕΔΑΚΙ 380 χιλ. ευρώ, ενώ μέχρι πέρυσι το ποσό ήταν στις 440 χιλ. ευρώ”.

“27/10 ελέγχθηκε από την Αποκεντρωμένη η απόφαση που πήραμε τον Αύγουστο για αποχώρηση από την ΚΕΔΗΚΕ. Δεν έχω αντίρρηση να αποχωρήσουμε αλλά πρέπει να πάρουμε μιά σωστή, νομικά, απόφαση σχετικά με την διαδικασία της αποχώρησης.”

“Προσπαθούμε με τρόπο συναινετικό να βρούμε μιά λύση. Πιστεύουμε ότι η ΔΕΥΑΚ μέχρι τέλος του χρόνου θα μας εξοφλήσει ένα μεγάλο ποσό από το χρέος της. Δεν είναι λύση να κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα και να μπλοκάρουμε τους λογαριασμούς της επιχείρησης, την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σημαντικό και μεγάλο έργο (αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων) στην πόλη μας. Αν πάμε τώρα σε ασφαλιστικά μέτρα εμείς θα χάσουμε.”

Στην ίδια θέση κινήθηκε και ο κ. Διονύσης Αραβαντινός “όλα τα πράγματα λύνονται κάτω από ένα πρίσμα καλής θελήσεως, την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγαλόπνοο έργο στην πόλη μας και όχι να απειλούμε για κατασχέσεις και μπλοκάρισμα λογαριασμών. Ηρεμήστε”

Ομόφωνα αποφάσισαν να αποχωρήσει ο Δήμος Ληξουρίου από τα Νομικά πρόσωπα, αλλά… Η κάθε παράταξη υπέβαλλε και συμπληρωματικές προτάσεις.