Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | October 7, 2024

Scroll to top

Top

Η ιστορία μιας ΚΥΑ και τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ΑΕ.

Η ιστορία μιας ΚΥΑ και τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ΑΕ.
KefaloniaNews

Τα μεσάνυχτα τής Παρασκευής 4 Νοεμβρίου 2011, η βουλή των ελλήνων ψήφισε για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, όπως είχε ζητήσει ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Για την ιστορία, ας αναφέρουμε ότι, τελικά, η βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά μια βδομάδα αργότερα ορκίστηκε πρωθυπουργος ο Λουκάς Παπαδήμος. Πρόκειται για μοναδική περίπτωση στα παγκόσμια χρονικά να ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης ένας πρωθυπουργός και, μόλις την παίρνει, να παραιτείται.

Σήμερα, πάντως, δεν θα ασχοληθούμε με όσα έγιναν γύρω από εκείνη την ψήφο εμπιστοσύνης. Την προσοχή μου τράβηξαν μερικά άλλα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνη την 4η Νοεμβρίου. Και μόνη η εξιστόρησή τους μας πείθει ότι εκείνη την ημέρα η δημόσια διοίκηση όχι μόνο ξεπέρασε τα γνωστά της “κολλήματα” αλλά κινήθηκε με τέτοια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ώστε μπορούμε άνετα να μιλάμε για θαύμα.

Κατ’ αρχάς, ας κάνουμε μια μικρή εισαγωγή. Εκείνη την εποχή, στα κυβερνητικά συρτάρια βρίσκεται ένα σχέδιο για Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα ρύθμιζε το πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού των υδατοκαλλιεργειών και την στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεών του. Το θέμα δεν ήταν απλό. Μάλιστα δε, γινόταν ακόμη πιο δύσκολο λόγω της εμπλοκής στον σχεδιασμό επτά (!) υπουργείων: εσωτερικών, ανάπτυξης, αγροτικής ανάπτυξης, οικονομικών, μεταφορών & υποδομών, πολιτισμού & τουρισμού και, φυσικά, περιβάλλοντος. Και όμως, εκείνη την ημέρα έγιναν πράγματα και θαύματα. Προσέξτε:

Πρώτα-πρώτα, συνεδρίασε η αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή επί του σχεδίου. Μιας και η πρωτοβουλία ανήκε στο υπουργείο περιβάλλοντος, η επιτροπή διαβίβασε την γνωμοδότησή της στο εν λόγω υπουργείο. Εκεί την παρέλαβε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος, βάσει αυτής, διαμόρφωσε την τελική εισήγηση του υπουργείου και την διαβίβασε στην επιτροπή συντονισμού κυβερνητικής πολιτικής. Έχοντας αυτή την εισήγηση στα χέρια τους, οι επτά υπουργοί που προαναφέραμε (οκτώ με τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος) συνεδρίασαν, μελέτησαν την εισήγηση, την αξιολόγησαν θετικά, συνέταξαν την σχετική ΚΥΑ και την υπέγραψαν. Τέλος, η φρεσκοϋπογραμμένη ΚΥΑ έφυγε γα το εθνικό τυπογραφείο και δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ Β-2505 της 4/11/2011). Κι όλα αυτά μέσα σε μια μόνο μέρα, σε λιγώτερες από 24 ώρες!

Αν αναρωτιέστε προς τί τόση βασύνη, επαναλαμβάνω ότι τα μεσάνυχτα εκείνης της ημέρας θα γινόταν στην βουλή ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Θυμηθείτε την “σφαλιάρα” που είχε φάει πριν λίγες μέρες ο Γιωργάκης στις Κάννες, την πίεση των Βρυξελλών για Παπαδήμο αλλά και τις τρικλοποδιές Βενιζέλου στον δύσμοιρο πρωθυπουργό και θα καταλάβετε ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μην είναι υπουργός το επόμενο πρωί κανείς από τους οκτώ υπουργούς που συνυπέγραψαν την ΚΥΑ. Έτσι, η εν λόγω απόφαση θα έπρεπε να περιμένει κάμποσο καιρό, δίχως να είναι βέβαιο ότι δεν θα δεχόταν διορθώσεις. Θα μου πείτε “ε, και;” ή “πρώτη φορά είναι;” και θά ‘χετε δίκιο. Θά ‘χετε δίκιο επειδή δεν γνωρίζετε μια κρίσιμη λεπτομέρεια… Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Πριν στεγνώσει το μελάνι στο ΦΕΚ όπου δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ, ξέσπασαν αντιδράσεις. Σε χρόνο ρεκόρ η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας (στην οποία συμμετείχαν 23 δήμοι και 98 φορείς από παράκτιες περιοχές όλης της χώρας) ξεσηκώθηκε και έστειλε επείγον έγγραφο προς βουλευτές και περιφερειάρχες, ζητώντας την κινητοποίηση όλων προς απόσυρση της εν λόγω ΚΥΑ. Όλοι υποστηρίζουν το ίδιο πράγμα: η εφαρμογή αυτής της ΚΥΑ συνιστά τεράστιο πλήγμα και στο περιβάλλον και στον τουρισμό. Στις 16 Νοεμβρίου παραιτείται ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικών Μελετών, ο καθηγητής τού ΕΜΠ Λουδοβίκος Βασενχόβεν, καταγγέλοντας ότι το υπουργείο περιβάλλοντος προχώρησε στην έκδοση της ΚΥΑ χωρίς να περιμένει την γνωμοδότηση του Συμβουλίου.

Παρένθεση. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, ο -τότε- βουλευτής τής ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος αποκάλυψε από βήματος βουλής ότι, επειδή το υπουργείο περιβάλλοντος δεν είχε διαθέσιμο κονδύλι, την μελέτη για τον χωροταξικό σχεδιασμό των υδατοκαλλιεργειών (πάνω στην οποία βασίστηκε αργότερα η ΚΥΑ) την πλήρωσε η Ένωση Ιχθυοκαλλιεργητών (!!!), διερωτώμενος “μήπως βάλαμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα;”. Ό,τι καταλάβατε, καταλάβατε και κλείνει η παρένθεση.

Την διακήρυξη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής για την απόσυρση της ΚΥΑ υπέγραψαν βουλευτές από όλους τους πολιτικούς χώρους, ακόμη και απόι το ΠαΣοΚ. Το ωραίο είναι ότι την υπέγραψε και ο νέος υφυπουργός τουρισμού (της κυβέρνησης Παπαδήμου) Πέτρος Αλιβιζάτος, ο οποίος δήλωσε ότι η εν λόγω ΚΥΑ “καταπολεμάει τον τουρισμό”. Όμως, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή δεν περιορίστηκε στην διακήρυξη. Λίγες μέρες αργότερα, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά των οκτώ υπουργών.

Αυτά είναι τα γεγονότα εν συντομία. Με λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο, θα ανακαλύψετε αμέτρητες διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις και ψηφίσματα κατά της παραπάνω ΚΥΑ. Σίγουρα θα απορείτε προς τι τέτοια βιασύνη από πλευράς των οκτώ υπουργών. Ενδεχομένως δε να απορείτε και για το πώς είναι δυνατόν να μη μπόρεσε κανείς να μαντέψει το μέγεθος των αντιδράσεων που θα προκαλούσε η επίμαχη ΚΥΑ. Είπα πιο πάνω ότι οι απορίες σας είναι δικαιολογημένες επειδή δεν γνωρίζετε μια σημαντική λεπτομέρεια. Ποια είναι αυτή;

Μια από τις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών που ευνοείται σκανδαλωδώς από την συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι η “Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ΑΕ (Kefalonia Fisheries)”. Με μια επίσκεψη στον ιστοτόπο τής εταιρείας μαθαίνουμε ότι: “Τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ιδρύθηκαν το 1981 από τον Μαρίνο Γερουλάνο, Κεφαλονίτη τέταρτης γενιάς”. Με λίγο ψάξιμο ακόμη, ανακαλύπτουμε ότι ο Μαρίνος Γερουλάνος είναι πρόεδρος του Δ.Σ της εταιρείας ενώ διεθύνουσα σύμβουλος είναι η λιβανέζα Λάρα Μπαράζι, σύζυγος Παύλου Γερουλάνου. Ο Παύλος Γερουλάνος είναι ο -τότε- υπουργός πολιτισμού & τουρισμού, ο οποίος συνυπογράφει την επίμαχη ΚΥΑ, μη έχοντας την παραμικρή ευαισθησία να δηλώσει κώλυμα.

Τις λύσαμε όλες τις απορίες ή ακόμα;

Cogito ergo sum