Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | September 28, 2021

Scroll to top

Top

Ηχηρό χαστούκι σε Ρουχωτά και Αραβαντινό από τους συμβούλους τους για τον ΦοΔΣΑ

Ηχηρό χαστούκι σε Ρουχωτά και Αραβαντινό από τους συμβούλους  τους για τον ΦοΔΣΑ
KefaloniaNews

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΣ, η αναδημοσίευση μερική ή ολική,  στους μή έχοντες εγγράφως άδεια από το LIXOURI.GR και την αρθρογράφο !

Ήταν μιά πολύωρη συνεδρίαση η χθεσινή για τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Μιά συνεδρίαση, η πρώτη για το νέο έτος, του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα, η Αντιπεριφερειάρχης κα Κατερίνα Μοθωναίου

Πως προέκυψε αυτή η συνεδρίαση, όμως; Με αίτημα τους δέκα σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης και συγκεκριμμένα οι δυό παρατάξεις των κ.Αραβαντινού και Ρουχωτά, έστειλαν αίτημα στον Δήμαρχο κ. Κατσιβέλη με το οποίο ζητούσαν άμεση ενημέρωση για τον νέο ΦοΔΣΑ, για τον ρόλο και τις ενέργειες που θα έχει αυτός ο φορέας της Περιφέρειας.

Πολύ σωστά έπραξαν. Διότι τα άπειρα δελτία τύπου από την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Δήμαρχο Αργοστολίου κλπ κλπ, είχαν μπερδέψει τόσο πολύ τον κόσμο, που άκουγε για “κλοπή περιουσίας” κλπ κλπ.

Φυσικά, το κάθε …κομματικό πρόσωπο που υπέγραφε τα επαναλαμβανόμενα δελτία τύπου, στόχο είχε να αποπροσανατολίσει και να εξαγριώσει τους απλούς πολίτες της Κεφαλονιάς.

Διότι, τα συμπεράσματα που βγάλαμε χθες παρακολουθώντας την πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίου, διαψεύδουν όλο αυτό το …κομματικό (γιατί για καθαρά κομματικό λόγο πρόκειται και για λόγους προσωπικών συμφερόντων) παρασκήνιο που υπήρχε για τον νέο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων.

Όσοι ακούσατε και όσοι θα ακούσετε την συνεδρίαση θα καταλάβετε ένα πράγμα

“Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η ΕΔΑΚΙ , σήμερα θάβουμε στο περιβάλλον 28.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως. Με τον νέο ΦοΔΣΑ τα στερεά απόβλητα που θα θάβουμε στο περιβάλλον θα μειωθούν, αρχικά, σε 6.500 τόνους και αργότερα σε 1000 τόνους ετησίως” ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Κ.Μοθωναίου

Η λέξη κλειδί σε αυτό; ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Προστασία του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ !

“Το κάθε νησί παράγει τα σκουπίδια του κι έχει υποχρέωση να τα διαχειριστεί. Δεν υπάρχει πουθενά στο τραπέζι ότι το ένα νησί θα στέλνει στο άλλο τα σκουπίδια του”, αναφέρει λίγο πριν το τέλος η κα Μοθωναίου

Άρα, καταρρίπτεται και ο μύθος ότι οι …Ζακυνθινοί θα στέλνουν τα σκουπίδια τους στην Κεφαλονιά.

Ας επιστρέψω στην αρχή της συνεδρίασης

Ο κ. Διονύσης Αραβαντινός, μεταξύ άλλων ανέφερε τα ακόλουθα, στηρίζοντας 100% την στάση του Δημάρχου Αργοστολίου κ.Θ.Μιχαλάτου, ο οποίος θέλει σώνει και καλά την ΕΔΑΚΙ και όχι τον νέο ΦοΔΣΑ. Το γιατί είναι εύκολο να το συμπεράνετε…

ΦοΔΣΑ. Ενιαίος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων των Ιονίων Νήσων υπό την Προεδρία της Ρ.Κράτσα. Με τον ΦοΔΣΑ καταργείται η ΕΔΑΚΙ που είχε για 4 δεκαετίες την διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Κεφαλονιάς. Γιατί καταργείτε την ΕΔΑΚΙ με μιά ιστορική, επιτυχημένη διαδρομή στο κομμάτι τις διαχείρισης των αποβλήτων; Διαπιστώνουμε ότι δημιουργούνται αποφάσεις πίσω από την πλάτη μας. Ο ΦοΔΣΑ ακύρωσε την προγραμματική σύμβαση για την δημοπράτηση του ΧΥΤΥ, μεταξύ της ΕΔΑΚΙ και του Δήμου Αργοστολίου. Η περιουσία της ΕΔΑΚΙ αποκτήθηκε από την πληρωμή των τελών του Κεφαλονίτη πολίτη. Τοποθετήσατε κα Κράτσα 3 συντοπίτες σας, Ζακυνθινούς, σε καίριες θέσεις. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο να υπογράψει ο ΦοΔΣΑ με μιά άγνωστη εταιρεία, πιθανότατα Μπόμπολα, την δημοπράτηση του ΧΥΤΥ. Δεν θα φορτώσουμε τον Κεφαλονίτικο λαό με τριπλάσια χρέη.”

Απο την άλλη ο κ Ρουχωτάς, ζήτησε να μάθει για το αν η μελέτη που έχει η Περιφέρεια είναι η ίδια με την εγκεκριμμένη μελέτη που είχε καταθέσει η ΕΔΑΚΙ. Αναφέρθηκε και στο κόστος της μελέτης για την κατασκευή του εργοστασίου, κλπ

Όταν τον λόγο πήρε η κα Περιφερειάρχης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Καμηνάρη, αναγκάστηκε να σιγήσει το μικρόφωνο του κ. Ρουχωτά, ο οποίος ως συνήθως, χωρίς να ζητήσει τον λόγο, διέκοπτε την κα Κράτσα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ενημέρωση του Σώματος του Συμβουλίου και των πολιτών που είχαν συντονιστεί στο διαδίκτυο για να ακούσουν τα περί ΦοΔΣΑ.

Εξ αρχής ο κ. Ρουχωτάς εξέφρασε με έντονη αρνητικότητα την παρουσία της κα Κράτσα και των συνεργατών της στην συνεδρίαση του Δ.Σ. με τηλεδιάσκεψη “εμείς θέλαμε ο Δήμαρχος να μας πεί για το τι ξέρει και όχι να του το μεταφράσετε εσείς”, είπε απευθυνόμενος στην Περιφερειάρχη.

Ενώ έντονη λεκτική αντιπαράθεση (επίθεση θα ήταν ο σωστός ορισμός) είχε και με την Πρόεδρο του Δημοτικού μας Συμβουλίου κα Καμηνάρη “άκουγε με, με προσοχή και μην με διακόπτεις” της είπε, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης, την “τιμώρησε” λέγοντας “είναι μιά δυσάρεστη μέρα γιατί φίμωσες δημοτικό σύμβουλο. Δεν θέλω διάλογο”! Όμως η Πρόεδρος εξέφρασε την δυσαρέσκεια της λέγοντας του “κάνω το καθήκον μου να διαφυλάξω την σοβαρότητα της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάποιοι από εσάς δεν το θέλουν. Θα έπρεπε να σέβεστε περισσότερο τον θεσμό του Προέδρου και πολύ περισσότερο μιά γυναίκα” 

Την κα Κράτσα όμως διέκοπτε και ο κ. Διονύσης Αραβαντινός και εκεί η Περιφερειάρχης απάντησε ορθά κοφτά “δεν σας διέκοψα, παρά τις ανακρίβειες που λέτε”.

Μιά σύντομη αναδρομή έκανε για την πορεία της το 2008, ως εκλεγμένη Ευρωβουλευτής, φτάνοντας στο σήμερα. “Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Δήμαρχο Ληξουρίου και “τρέχουμε” πολλά και σημαντικά έργα για την Παλική” τόνισε αρχικά.

“Τον Περιφερειακό σχεδιασμό για τον νέο ΦοΔΣΑ, τον έχει η Περιφέρεια και εσείς οφείλετε να τον εφαρμόσετε. Ο Νόμος λέει ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το προσωπικό του φορεά διαχείρισης. Μόνο ο Δήμος Ζακύνθου μας έδωσε προσωπικό. Για να λειτουργήσει μιά οικονομική και τεχνική υπηρεσία πρέπει να υπάρχει προσωπικό”, ανέφερε βάζοντας τέλος στις …περίεργες προσλήψεις προσωπικού για την οποία την …κατηγορούσαν οι δυό παρατάξεις Αραβαντινού-Ρουχωτά.

Η κα Κράτσα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι “τον Νοέμβρη επισκεφτήκαμε την Παλοστή και αντικρύσαμε την τόσο τραγική κατάσταση του ΧΥΤΥ. Υπάρχει θέμα με την διαχείριση της ΕΔΑΚΙ. Ποτέ δεν είχαν γίνει έλεγχοι στην Παλοστή από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Ντρέπομαι για την κατάσταση που αντικρύσαμε εκεί. Τα τεκμήρια μένουν… Η Κεφαλονιά πρέπει να αποκτήσει ένα σύγχρονο εργοστάσιο , με προοπτικές και να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές απαιτήσεις”.

Κατόπιν έδωσε τον λόγο στην Αντιπεριφερειάρχη κα Μοθωναίου η οποία, μαζί με τον ειδικό σύμβουλο της Περιφέρειας κ. Κάρδαρη, αναφέρθηκαν αναλυτικά στον ρόλο του νέου ΦοΔΣΑ, ενώ απάντησαν αναφέροντας και στοιχεία, στις όποιες ερώτήσεις απεύθυναν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Όλα όσα ειπώθηκαν, μπορείτε να τα ακούσετε στο βίντεο της συνεδρίασης. Καταγράφονται τα πάντα, έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία οι συντοπίτες μας, να έχουν πλήρη εικόνα και γνώση για τις τρέχουσες εξελίξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την διαχείριση των απορριμμάτων.

ΝΑΙ του Δημάρχου Ληξουρίου στην υλοποίηση του μεγάλου πρωτοποριακού έργου για το νησί

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο για την Κεφαλονιά. Πρέπει όλοι οι Δήμοι να συμφωνήσουν και να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του εργοστασίου. Είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε καταγγελίες που θα κωλύσουν, θα δημιουργήσουν θέματα στην δημιουργία του εργοστασίου που θεωρούμε πρωτίστης σημασίας. Μπαίνουμε σε μιά νέα τουριστική σεζόν, με αυξημένες ανάγκες. Δεν μας ενδιαφέρει ποιός θα το δημοπρατήσει το έργο, αυτό έχει οριστικοποιηθεί. Αλίμονο αν χάσουμε κι άλλες μέρες κι άλλο χρόνο για ένα τέτοιο σημαντικό έργο.”

Αυτή είναι η πρόταση του Δημάρχου Ληξουρίου κ. Κατσιβέλη. Μιά πρόταση η οποία ψηφίστηκε, έχοντας την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων.

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι “Πρέπει το κράτος να εξασφαλίσει προσωπικό στους Δήμους για την αποκομιδή των απορριμμάτων”!

“Δεν μας ενδιαφέρει ποιός θα δημοπρατήσει το έργο. Μας ενδιαφέρει να γίνει!”

Ηχηρό χαστούκι σε Διονύση Αραβαντινό και Βασίλη Ρουχωτά, από τους ίδιους τους Δημοτικούς Συμβούλους τους.

Θετική ψήφος συμβούλων των δυό παρατάξεων τους στην πρόταση του Δημάρχου. Άρα απορριπτική στην πρόταση των ιδιων των επικεφαλών των δυό παρατάξεων που κατέβασαν κοινή πρόταση.

Γιια πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ληξουρίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι διαχώρισαν την άποψη τους και ψήφισαν υπέρ του κοινού καλού, του καλού του Κεφαλονίτικου λαού. Ναι στην κατασκευή του εργοστασίου! Ναι στον νέο ΦοΔΣΑ!

Περί της ΕΔΑΚΙ.

Η ΕΔΑΚΙ κοστίζει στους πολίτες της Κεφαλονιάς, 1.340.000Ε ετησίως, για την διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων. 206.000Ε ετησίως πληρώνει ο Δήμος Ληξουρίου. Τα στοιχεία αυτά κατέθεσε η ΕΔΑΚΙ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Επειδή ο κ. Αραβαντινός με …πειθώ προβάλλει την ΕΔΑΚΙ, ως την καλύτερη εταιρεία, ως την καλύτερη ευκαιρία με την ιστορικότερη διαδρομή, στην διαχείριση των αποβλήτων.

Ας θυμηθούμε… Ξεκινώντας απ’ τα πρόσφατα, περί της διαχείρισης των απορριμμάτων από την ΕΔΑΚΙ…

– Την φωτιά στην Παλοστή, το Φθινόπωρο του 2020. 

– Τις άθλιες συνθήκες εργασίες στον ΧΥΤΥ, οι οποίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα έχουν προκαλέσει εργατικά, και θανατηφόρα, ατυχήματα

– Την μή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων

– Την μή ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και επέκταση  

– Την μή λειτουργία του εργοστασίου για πολλά χρόνια, λόγω χρέους της ΕΔΑΚΙ προς τον εργολάβο (400.000 ευρώ). Ένα ποσό που εξασφάλισε και πλήρωσε ο ενιαίος Δήμος Κεφαλονιάς από το Υπουργείο και ξεκίνησε ξανά να δουλεύει το εργοστάσιο στον ΧΥΤΥ

– Η ΕΔΑΚΙ ανέθετε σε ιδιώτες την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων

κλπ κλπ κλπ https://www.youtube.com/watch?v=sqmKdkZzAz8&list=PLXAGiwtidg5mbc2FnHtQiriFdAqv5v453&index=76

Περί της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ.

Παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης στο σχεδιασμό, τη μελέτη και την οργάνωση έργων, δράσεων και προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τόσο σε φορείς της αυτοδιοίκησης και δημόσιους οργανισμούς, όσο και σε άλλους ΦΟΔΣΑ. (https://diadyma.gr/).

Κατηγορούν οι επικεφαλής την Περιφερειακή Αρχή επειδή ανάθεσε στην ΔΙΑΔΥΜΑ την υλοποίηση των έργων για τον νέο ΦοΔΣΑ. Την στιγμή που ολόκληρη η Ελλάδα και η Κύπρος, επιλέγουν αυτήν την εταιρεία για υποστηρικτικό ή ενημερωτικό ρόλο για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση “τσεκουρώνει” με τσουχτερά πρόστιμα τους Δήμους που δεν εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων για την προστασία του περιβάλλοντος;

Αριστέα Χαριτατου

Διάθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΙΑΔΥΜΑ, προκειμένου να λειτουργήσει ως Διευθύνουσα Υπηρεσία του ΦΟΔΣΑ Ι.Ν. Α.Ε. Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων Α.Ε. 100.000€ Υλοποίηση των έργων:
• «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ»
• «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΑΣΑ) ΚΕΡΚΥΡΑΣ»