«Εσύ σε ποιον κόσμο ανήκεις;»
Το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», με αφορμή τη δράση σε σχέση με την πολιτική προτεραιότητα δημιούργησε μία Μουσική Αφίσα, εμπνευσμένη από το έργο δύο καλλιτεχνών: του Νίκου Σπηλιώτη, μουσικού του σχολείου μας, και του Ugur Gallenkus, του Τούρκου ακτιβιστή και digital artist.
Ο Νίκος Σπηλιώτης έδωσε νέα πνοή στη μουσική παιδεία του σχολείου μας. Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ανέλαβε με τη διευθύντρια του σχολείου, κα Ουρανία Τσούτση, και την εκπαιδευτικό, κα Ηρώ Λαδά, το πολιτιστικό πρόγραμμα «European School Radio», δημιουργώντας μία σειρά εκπομπών που πρόβαλλαν το έργο του σχολείου μας. Επίσης, οι τρεις εκπαιδευτικοί επιμελήθηκαν τη συμμετοχή στον διαγωνισμό “Κάν’ το ν’ ακουστεί 2023” με το τραγούδι του Γερασιμάγγελου Αντύπα «World’ s Peace» και τη δημιουργία του αντίστοιχου video clip.
O Ugur Gallenkus, ο Τούρκος ακτιβιστής-καλλιτέχνης, με αφορμή τον πόλεμο στη Συρία και κυρίως τη φωτογραφία του Αλάν Κουρντί, του 3χρονου προσφυγόπουλου, του οποίου το άψυχο σώμα ξεβράστηκε στην ακτή το 2015, συγκλονισμένος ξεκίνησε τα βράδια να εκπαιδεύεται στις ψηφιακές φωτογραφικές τεχνολογίες μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων, ενώ στη διάρκεια της ημέρας συνέχιζε την εργασία του ως ιδιωτικού υπαλλήλου. Τα φωτογραφικά ψηφιακά κολάζ του, που τον έκαναν διάσημο παγκοσμίως, έχουν στόχο να προβληματίσουν και να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με το χάσμα των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων ανά τον κόσμο.
Εμπνεόμενοι από το έργο των δύο καλλιτεχνών, οι Junior και Senior Ambassadors με τη δημιουργία της μουσικής αφίσας επιθυμούν με τη σειρά τους να ευαισθητοποιήσουν την τοπική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και κυρίως των παιδιών. Στόχος είναι να κατανοήσει ο καθένας μας πόσο η δική του ζωή, ενώ δείχνει να είναι εντελώς διαφορετική από των άλλων ανθρώπων δίπλα μας ή πολύ μακριά μας, μπορεί να γίνει ίδια από τη μία στιγμή στην άλλη λόγω του πολέμου ή του σεισμού, των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής ή της οικονομικής κρίσης. Ακόμη και στον ανεπτυγμένο σύγχρονο κόσμο οι συνθήκες μπορούν πλέον να ανατραπούν από τη μία στιγμή στην άλλη και εύκολα να μας φέρουν στη θέση ανθρώπων που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες ζωής.
Ηρώ Λαδά, Ουρανία Τσούτση, Middle Mountain College News, 31-05-2023
Μουσική Αφίσα: https://youtu.be/YRNExILRtO0