Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | October 4, 2022

Scroll to top

Top

Ερώτηση 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ……

Ερώτηση 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ……
KefaloniaNews

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς  τους κ.κ.:  Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα:  «Μέσω ΕΣΠΑ, για να παρακαμφθεί η «Διαύγεια», η προμήθεια και παροχή προστατευτικών μασκών, γαντιών κ.λπ. αξίας 2 εκ. € στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών και σε ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων»

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για προστασία ωφελούμενων και εργαζομένων σε δομές κλειστής φροντίδας, εκδώσατε ΚΥΑ που  όριζε ότι το κράτος θα προμηθεύσει με είδη προστασίας έναντι του covid 19 (μάσκες, γάντια μιας χρήσης και χειρουργικές ρόμπες) τους εργαζόμενους των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, Περιφερειών, ΝΠΔΔ που φιλοξενούν σε ιδρύματα παιδιά, ανάπηρους, ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες ανά Περιφέρεια, αλλά και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα. Η όλη διαδικασία ανατίθετο στην   Επιτελικής Δομής του Υπουργείου Εργασίας, Τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΔΚΑ), μέσω ΕΣΠΑ με εκτιμώμενη δαπάνη 357.000 για τα ΚΚΠΠ και 1,650 για τις ιδιωτικές ΜΦΗ.

Καταρχήν εκπλήσσει η πενταπλάσια δαπάνη που διαθέτετε στις ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων από ό,τι στα δημόσια ιδρύματα παιδιών, ηλικιωμένων, αναπήρων και χρονίως πασχόντων. Και μάλιστα συμπεριλαμβάνετε στις ΜΦΗ και τα ιδιωτικά γηροκομεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα που τιμολογούν τη φιλοξενία αποκομίζοντας κέρδη, άρα είναι υποχρεωμένα να διασφαλίζουν τη ζωή και την υγεία των φιλοξενουμένων τους και με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας των εργαζομένων τους.

Δεν μας εκπλήσσει όμως ότι, ενώ αναθέτετε στα ΚΚΠΠ να διαθέσουν τα μέσα προστασίας προς τις ιδιωτικές ΜΦΗ, δηλαδή τα μετατρέπετε σε αποθήκες και διανομείς υλικού, δεν δημοσιοποιείτε τον κατάλογο των ΜΦΗ, ούτε αναθέτετε στα ΚΚΠΠ να κάνουν τις προμήθειες όπως τις κάνουν για τα δικά τους ιδρύματα, αναρτώντας λεπτομέρειες στη «Διαύγεια». Κι αυτό, αφενός γιατί γνωρίζετε ότι στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησής σας έχουν υπάρξει περιπτώσεις  κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης σε κάποια ΚΚΠΠ. Και αφετέρου γιατί μας έχετε συνηθίσει να κάνετε τις προμήθειες κεντρικά για να αποφύγετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας και να δώσετε τη συνολική αμοιβή, εν προκειμένω τα 2 εκ., σε μεγάλες εταιρείες, όπως κάνατε με τα σχολικά γεύματα, το ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555 κ.ά. ετ και στα σχολικά γεύματα, στον αριθμό 155 κ.λπ.

Αναθέτετε στην Επιτελική Δομή Κοινωνικής Αλληλεγγύης την υλοποίηση των προμηθειών θεωρώντας ότι έτσι ευκολότερα θα παρεκκλίνετε άλλη μια φορά από το νόμο περί δημοσίων έργων και προμηθειών 4412/16 στο όνομα των επειγουσών αναγκών του κορωνοϊού,  διότι οι σχετικές πράξεις δεν αναρτώνται υποχρεωτικά στη Διαύγεια.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράφει άλλη μια απόφαση κατ’ εξαίρεση πρόσκλησης σε διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με π/υ 2 εκατομμύρια €, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΔΚΑ, μαζί με τις ποσότητες που απαιτούνται. Καμία ανακοίνωση όμως δεν υπάρχει για το πόσες προσφορές υποβλήθηκαν και πόσοι και ποιοι είναι οι μειοδότες που ανέλαβαν το έργο πανελλαδικά.

Επίσης δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία ανακοίνωση για το  πότε παραδόθηκαν στα ΚΚΠΠ τα είδη που αγοράσθηκαν, καμία πρόσκληση από τα Κέντρα προς τις ΜΦΗ για το πώς και πότε θα τους διανεμηθούν τα είδη, ούτε στοιχεία για την πορεία της διανομής σε δημόσια ιδρύματα και ΜΦΗ.

Επειδή με το πρόσχημα της πανδημίας έχει πραγματοποιηθεί σειρά αναθέσεων έργων και προμηθειών με αδιαφανείς και διαβλητές διαδικασίες  που παραβιάζουν παγίως το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περί Δημοσίων Έργων και προμηθειών,

Επειδή η ανάθεση της προμήθειας στην Επιτελική Δομή Κοινωνικής Αλληλεγγύης έγινε ακριβώς διότι οι διαδικασίες είναι πιο ελαστικές σε σύγκριση με τους φορείς του στενού δημόσιου τομέα (όπως τα Υπουργεία και τα ΝΠΔΔ)

Επειδή υπάρχουν αρκετά αδιευκρίνιστα σημεία σε ό,τι αφορά στην προμήθεια και στη συνέχεια διανομή των ειδών προστασίας εργαζομένων των ΚΚΠΠ και ΜΦΗ από τον covid,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πόσες εταιρείες έδωσαν προσφορά κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για το έργο των 2 εκ. και πόσες και ποιές επελέγησαν για την προμήθεια των ειδών προστασίας των εργαζομένων στα ΚΚΠΠ και τις ΜΦΗ κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα;
  2. Ποιος είναι ο κατάλογος των ΜΦΗ, κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα όπου χορηγούνται υλικά;
  3. Σε πόσες και ποιες ιδιωτικές ΜΦΗ κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα έχουν διανεμηθεί από τα ΚΚΠΠ τα παραληφθέντα είδη που βρίσκονται στις αποθήκες τους ;
  4. Έχουν λάβει όλα τα ιδρύματα των ΚΚΠΠ το αναλογούν υλικό;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Θεανώ Φωτίου
Αλέξης Χαρίτσης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Ιωάννης
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Μάλαμα Κυριακή
Mαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέττυ)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Παρακάμπτεται η «Διαύγεια» από το Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων για προμήθειες ειδών προστασίας από τον covid19 ύψους 2 εκατομμυρίων

Μοιράζονται αδιαφανώς τα 4/5 εξ αυτών σε ιδιωτικά γηροκομεία

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με το παραπάνω θέμα κατέθεσαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων προμηθεύτηκε μέσω της Επιτελικής Δομής του Τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με διαδικασίες ΕΣΠΑ, προστατευτικά μέσα κατά του κορωνοϊού (μάσκες, γάντια και χειρουργικές ρόμπες) για τους εργαζόμενους των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, Περιφερειών, ΝΠΔΔ που φιλοξενούν σε ιδρύματα παιδιά, ανάπηρους, ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες, αλλά και για τους εργαζομένους ιδιωτικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα. Υπευιυνα γα την παραλαβή και διανομή σε ιδρύματα και ΜΦΗ είναι τα ΚΚΠΠ.

Ο προϋπολογισμός της προμήθειας ήταν 357.000 για όλα τα ΚΚΠΠ και πενταπλάσια, 1.650.000 € για τις ιδιωτικές ΜΦΗ, πολλές από τις οποίες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που  τιμολογούν τη φιλοξενία των ηλικιωμένων αποκομίζοντας κέρδη.

Ο κατάλογος των ωφελούμενων ΜΦΗ δεν  ανακοινώθηκε ποτέ, η δε διαδικασία προμήθειας δεν ανατέθηκε στα ΚΚΠΠ, αλλά διεκπεραιώθηκε κεντρικά μέσω της Επιτελικής Δομής, με τη διαδικασίας της διαπραγμάτευσης, κατά παρέκκλιση της πάγιας νομοθεσίας περί δημοσίων έργων και προμηθειών, πάλι υπό τη δικαιολογία των έκτακτων αναγκών λόγω covid. Κι αυτό  για τρεις λόγους:

1ον: για να μη δημοσιευτούν οι συμβάσεις στην «Διαύγεια», όπως υποχρεούνται να κάνουν τα ΚΚΠΠ, αλλά όχι οι δομές του ΕΣΠΑ,

2ον: Γιατί στα 2,5 χρόνια ΝΔ έχουν αναδειχθεί περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης σε κάποια ΚΚΠΠ.

3ον: Γιατί η κυβέρνηση έχει σταθερή τακτική, στον αντίποδα εκείνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει τις προμήθειες κεντρικά, αποφεύγοντας τις τοπικές ή περιφερειακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατευθύνοντας μεγάλα κονδύλια, στην προκειμένη περίπτωση, 2 εκ., σε μεγάλες επιχειρήσεις ημετέρων  (βλ. σχολικά γεύματα,   τηλεφωνικό κέντρο 1555 κ.ά.)

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τους δύο  Υπουργούς

  1. Πόσες εταιρείες έδωσαν προσφορά στη διαπραγμάτευση για την προμήθεια των 2 εκ., πόσες και ποιές επελέγησαν
  2. Ποιος είναι ο κατάλογος των ΜΦΗ, κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα όπου χορηγούνται τα υλικά
  3. Σε πόσες και ποιες ιδιωτικές ΜΦΗ έχουν διανεμηθεί από τα ΚΚΠΠ τα παραληφθέντα είδη που βρίσκονται στις αποθήκες τους και
  4. Αν έχουν λάβει όλα τα ιδρύματα των ΚΚΠΠ το υλικό που τους αναλογεί