Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | August 17, 2022

Scroll to top

Top

Επενδυτές αναζητούν χέρια για τα μεγάλα έργα τεχνολογίας

Επενδυτές αναζητούν χέρια για τα μεγάλα έργα τεχνολογίας
KefaloniaNews

PowerGameΜικρές, εξειδικευμένες, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εγκατάστασης δικτύων οπτικών ινών και άλλων καλωδιακών υποδομών σε κτίρια, στην ψηφιοποίηση χάρτινων αρχείων και, φυσικά, στην ανάπτυξη εφαρμογών και στις υπηρεσίες τεχνολογίας βρίσκονται αυτή την περίοδο στο στόχαστρο ισχυρών ελληνικών και ξένων ομίλων. Οι τελευταίοι βλέπουν πως για να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα τεχνολογίας που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης θα χρειαστούν χέρια, δηλαδή χιλιάδες άνθρωποι.

Για παράδειγμα, όταν κορυφωθούν τα έργα ψηφιοποίησης εγγράφων, από τα υποθηκοφυλακεία μέχρι τα νοσοκομεία και τα δικαστήρια, ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ, πρέπει καθημερινά να λειτουργούν εκατοντάδες μηχανήματα σάρωσης εγγράφων ώστε να τηρηθούν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Το ίδιο ισχύσει και με την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FttH).

Όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης, που προωθεί η κυβέρνηση για την εγκατάσταση οπτικών ινών στα κτίρια, πρέπει να γίνονται εκατοντάδες εγκαταστάσεις καθημερινά όταν ήδη τα συνεργεία είναι λίγα. Μάλιστα οι τεχνικές εταιρείες με εξειδίκευση σε τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν ήδη συμβόλαια κυρίως με τον ΟΤΕ που αναπτύσσει δίκτυο FttH. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα πρόγραμμα για κουπόνι μέσω του οποίου θα επιδοτούνται οι υποδομές οπτικών ινών σε περίπου 120.000 κτίρια (ώστε να είναι έτοιμα να υποδεχθούν ευρυζωνικές συνδέσεις πολύ υψηλών ταχυτήτων).

Ήδη, ξένοι επενδυτικοί όμιλοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τέτοιες εξειδικευμένες επιχειρήσεις καθώς προβλέπουν πως μέσα στην επόμενη πενταετία τα έσοδά τους θα εκτοξευθούν. Αλλά και μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι από το χώρο των κατασκευών και της τεχνολογίας κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση είτε μέσω εξαγορών, είτε με την υπογραφή συμβολαίων πολυετούς συνεργασίας με εταιρείες που διαθέτουν τεχνογνωσία και προσωπικό για την εγκατάσταση τεχνολογικών υποδομών ή ψηφιοποιήσεων κοκ.

Μια τέτοια κίνηση έκανε ήδη η επενδυτική εταιρεία EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη η οποία προχώρησε στην εξαγορά μειοψηφικού ποσοστού στην εταιρεία «Αρχειοθήκη», έναν από τους δυναμικούς «παίκτες» στην ψηφιοποίηση και διαχείριση εγγράφων. Οι περίπου 250 εξειδικευμένοι εργαζόμενοι / τεχνικοί της «Αρχειοθήκης» αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για τις ψηφιοποιήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων σελίδων που έρχονται.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί σειρά έργων ψηφιοποίησης εγγράφων ενώ και άλλοι φορείς όπως ο ΔΕΔΔΗΕ προωθούν αντίστοιχα έργα για να βελτιώσουν το επίπεδο υπηρεσιών προς τους πολίτες και την αποδοτικότητά τους. Το πρώτο έργο, ύψους περί τα 300 εκατ. ευρώ, αφορά την ψηφιοποίηση του αρχείου των Υποθηκοφυλακείων προκειμένου να λειτουργήσει επιτέλους το Εθνικό Κτηματολόγιο. Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και έχει ήδη επιλεγεί ο ανάδοχος (η NetCompany Intrasoft) για ένα από τα πέντε τμήματα. Τα υπόλοιπα τμήματα διεκδικούν κοινοπραξίες υπό τον ΟΤΕ, την Vodafone Ελλάδος, την Wind Hellas, την Unisystems και τη Mytilineos.

Ο διαγωνισμός για το δεύτερο έργο, την ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου των οικοδομικών αδειών και την «γεωμετρική τεκμηρίωση» σχεδόν 550.000 κτιρίων σε 32 δήμους της χώρας θα επαναπροκυρηχθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) μετά από προδικαστική προσφυγή της κοινοπραξίας Mytilineos – Master στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Προ ημερών τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ) το τεύχος δημοπράτησης του τρίτου μεγάλου έργου, που αφορά εκατομμύρια σελίδες, ακτινογραφίες, καρδιογραφήματα, κ.α. που βρίσκονται σήμερα σε εκατοντάδες ντουλάπες νοσοκομείων της χώρας.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί έργα ψηφιοποίησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με σφιχτά χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες προβλέψεις για το ποσοστό εργασιών που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί κάθε χρόνο μέχρι το 2025. Για να τηρηθούν αυτά τα χρονοδιαγράμματα, σχεδόν όλοι οι διαγωνισμοί πρέπει να έχουν προκηρυχθεί (και ορισμένοι να έχουν ανάδοχο) μέχρι το τέλος του 2022.

Εκτός από το χάρτινο αρχείο του Κτηματολογίου, των οικοδομικών αδειών και το αρχείων των κρατικών νοσοκομείων, τα υπόλοιπα έργα αφορούν την ψηφιοποίηση περίπου 300.000.000 φυσικών σελίδων του συστήματος Δικαιοσύνης, γύρω στις 55.000.000 φυσικές σελίδες των Γενικών Αρχείων του Κράτους, περίπου 61.500.000 σελίδες (A4, δεμένες και άδετες) του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου, γύρω στις 17.000.000 φυσικές σελίδες απαλλοτριώσεων, γύρω στα 7.000.000 φυσικά αρχεία ναυτιλιακών υποθέσεων (νηολόγιο, αρχεία εταιρειών, προσωπικά αρχεία ναυτικών, άλλα ναυτιλιακά αρχεία) κοκ.