Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στην Κύπρο για τα 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του ομολόγου του κ. Γιαννάκη Ομήρου, μετέβη σήμερα στην Κύπρο όπου μετείχε στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή.
Ο κ. Μεϊμαράκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ομήρου νωρίς το απόγευμα, κατά την οποία συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως την κατάσταση της οικονομίας των δύο χωρών, την πορεία των εθνικών θεμάτων, τις διεθνείς εξελίξεις καθώς και το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αμέσως μετά, οι δύο Πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Κύπρου προέβησαν σε δηλώσεις:
Γιαννάκης Ομήρου: «Με αδελφικά αισθήματα με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα, εδώ, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον αγαπητό φίλο Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο για να παρευρεθεί σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ηρωομάρτυρες της αντίστασης κατά του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και της αντίστασης κατά της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε. Είναι μια εκδήλωση οφειλόμενου χρέους προς όσους αντιστάθηκαν τις τραγικές εκείνες ώρες της προδοσίας και του εγκλήματος. Και βεβαίως είναι μια εκδήλωση επαναδιατύπωσης και επαναβεβαίωσης της αποφασιστικότητας τόσο του κυπριακού όσο και του μητροπολιτικού Ελληνισμού ότι με τη συμπλήρωση των 40 χρόνων θα πρέπει το μήνυμα να είναι ότι όσες θυσίες κι αν απαιτηθούν και όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια σωστή, ειρηνική, δίκαιη, δημοκρατική λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία να στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.
Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για τις εξελίξεις στο κυπριακό και βεβαίως για την οικονομική κρίση που έπληξε τις δύο χώρες και για το πώς αυτή αντιμετωπίζεται. Θέλω να υπογραμμίσω ότι βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος. Η εθνική ομοψυχία είναι δεδομένη και αδιατάρακτη, στηρίζεται πάνω στην κοινή γραμμή υπεράσπισης των δικαίων του κυπριακού Ελληνισμού, υπεράσπισης των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και παρά την αδιαλλαξία και τη στρεψοδικία που εξακολουθεί να κρατεί η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες, η απόφασή μας είναι ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τους αγώνες για να υπάρξει λύτρωση από τα δεινά της κατοχής και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας.
Συζητήσαμε, επίσης, τα θέματα της οικονομίας και βεβαίως επαναβεβαιώσαμε τη σταθερή και αμετακίνητη θέση ότι η οικονομική κρίση πρέπει να ξεπεραστεί. Στην προσπάθεια αυτή είναι στρατευμένες όλες οι ζωντανές δυνάμεις και της ελλαδικής και της κυπριακής κοινωνίας, γιατί είναι πεποίθησή μας ότι η οικονομική ισχύς είναι απαραίτητη και θεμελιώδης προϋπόθεση μιας σωστής εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των εθνικών προβλημάτων των χωρών μας. Και ας μην αναμένουν κάποιοι κακόπιστοι τρίτοι ότι αυτή η οικονομική κρίση θα μπορούσε να κάμψει τις αντιστάσεις του Ελληνισμού στο να υπερασπίσει τα ζωτικά και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα και συμφέροντα είτε του κυπριακού είτε του μητροπολιτικού πολιτισμού.
Καλωσορίζω ξανά με μεγάλη χαρά και αδελφική αγάπη τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων στην Κύπρο».
Ευάγγελος Μεϊμαράκης: «Ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου σχεδόν τα είπε όλα. Το περιεχόμενο της συζήτησής μας, τα φιλικά μας αισθήματα, την προσωπική αγάπη που τρέφουμε ο ένας για τον άλλο. Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων θέλω να σας πω ότι ερχόμενος εδώ και μεταφέροντας τα αισθήματα όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, πιστεύω ότι σήμερα είναι ημέρα μνήμης και περισυλλογής. Οφείλουμε κι έχουμε χρέος να τιμούμε την ιστορία μας και όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία, αγωνίστηκαν για να μπορούμε εμείς με ελευθερία να διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο. Και πρέπει να σας πω ότι αυτό δεν θα σταματήσουμε να το διεκδικούμε.
Όπως και ο Πρόεδρος ανέφερε, η όποια οικονομική κρίση υπάρχει, δεν θα μας οδηγήσει σε καμία έκπτωση είτε δημοκρατική είτε της μάχης για τα εθνικά ζητήματα. Η οικονομική κρίση, την οποία προσπαθούμε να ξεπεράσουμε με θυσίες των πολιτών μας, δεν μπορεί να ανακόψει την αγωνιστικότητά μας και δεν μπορεί να περιστείλει τα δημοκρατικά δικαιώματα. Αντιθέτως, πιστεύω ότι οφείλουμε να γίνουμε ακόμα πιο μαχητικοί και να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τη δημοκρατία μας και τους αγώνες για τα ατομικά δικαιώματα, ώστε να δείξουμε σε όλους ότι η σημερινή κρίση ήταν μια ευκαιρία μεν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κάποιες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε ήδη να είχαν γίνει, αλλά ταυτόχρονα οι χώρες οι οποίες γέννησαν τη Δημοκρατία, τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, και με αγώνες τις διατηρήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, ανεξαρτήτως πώς αυτές οι χώρες βαδίζουν οικονομικά –πιστεύουμε ότι βαδίζουμε θετικά– θα συνεχίσουμε αυτή τη μάχη και αυτόν τον αγώνα. Υποκλίνομαι, λοιπόν, σε όλους εκείνους τους οποίους τιμούμε σήμερα και πιστεύω ότι έχουμε το χρέος να διεκδικήσουμε τη βιώσιμη, δίκαιη και δημοκρατική λύση, τη λύση που βρίσκεται στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο αύριο παντού.
Με αυτές τις σκέψεις σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε, και πιστεύω ότι πραγματικά θα δεχθείτε τα ειλικρινή συναισθήματα όλων των πολιτικών δυνάμεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου».
Στη συνέχεια οι Πρόεδροι των δύο Κοινοβουλίων μετέβησαν στο Αμφιθέατρο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος» όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-συναυλία με θέμα «Μικρός λαός και πολεμά… 40 χρόνια μετά. Προσμένουμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε». Εκεί, ο κ. Μεϊμαράκης παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη απηύθυνε ομιλία αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα υπό το πρίσμα των σύγχρονων εξελίξεων και της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της αταλάντευτης στήριξης της Ελλάδας στα δίκαια του κυπριακού λαού.
Η ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων έχει ως ακολούθως:
Ευ. Μεϊμαράκης: «Το Κυπριακό είναι, πρωτίστως, ζήτημα εισβολής και κατοχής ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
«Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,
Κυρίες και Κύριοι,
Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής σας διαβεβαιώνω ότι στη σκέψη όλων μας βρίσκεται η μαρτυρική μεγαλόνησος.
Η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων εδώ και 40 χρόνια στα κατεχόμενα, οι λεηλασίες, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι χιλιάδες αγνοούμενοι και οι περίπου 200.000 Κύπριοι αδελφοί μας που έχασαν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους εκδιωκόμενοι από τα σπίτια τους δεν γίνεται να φύγει από τη σκέψη μας.
Το συνεχιζόμενο έγκλημα της κατοχής του 40% της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επιτρέπει σε κανέναν να εφησυχάζει.
Οφείλουμε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι να συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε την πίστη μας στις αρχές της Δημοκρατίας και του Δικαίου και με κάθε τρόπο, με κάθε ευκαιρία να έχουμε ως στόχο την αφύπνιση της Διεθνούς και τις Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Είναι όμως και ημέρες ανάδειξης της πραγματικής διάστασης του Κυπριακού προβλήματος. Ημέρες υπόμνησης προς όλους ότι το Κυπριακό είναι, πρωτίστως, ζήτημα εισβολής και κατοχής ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, κράτους-μέλους σήμερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδιώκει την ενοποίηση των χωρών μελών της και την ίδια στιγμή ανέχεται εδάφη μέλους της να βρίσκονται υπό κατοχή από ξένα στρατεύματα.
Έωλες ρητορείες περί κοινότητας δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σαράντα χρόνια μετά, ακούγονται, αν μη τι άλλο, γραφικές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότης στο σύνολό της πρέπει επιτέλους να συμβάλουν ενεργά για την εξεύρεση λύσης. Λύση την οποία σύσσωμος ο Ελληνισμός επιδιώκει και για την οποία αγωνίζεται διαρκώς.
Και αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Μια αναγνώριση που επιβεβαιώνει ότι ο κυπριακός λαός κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, έχοντας όμως απέναντί του μια αδιάλλακτη πλευρά, που αποφεύγει να κάνει το μεγάλο βήμα, παρά το γεγονός ότι επιδιώκει να ολοκληρώσει, όπως υποστηρίζει, την ενταξιακή της πορεία. Μια πορεία που προϋποθέτει τον αμοιβαίο σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας αλλά και την προσαρμογή στα ευρωπαϊκά κριτήρια και προαπαιτούμενα.
Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα, επετειακά, όλοι τιμούμε την Κύπρο και τους αγωνιστές της. Και στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εξεύρεση οριστικής λύσης.
Ο απανταχού Ελληνισμός, όμως, δεν τιμά και δεν θυμάται την Κύπρο μόνο αυτές τις ημέρες. Ο αγώνας είναι διαρκής και η ελληνική κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός βρίσκονται δίπλα στους Κύπριους αδελφούς, διατηρώντας άσβεστο το σθένος για την αποκατάσταση του δικαίου.
Σήμερα, απλώς η φωνή μας υψώνεται δυνατότερα ελπίζοντας να αφυπνίσει επιτέλους τη διεθνή κοινή γνώμη για την οριστική και βιώσιμη λύση του προβλήματος στη μαρτυρική μεγαλόνησο.
Όσοι θεώρησαν στο παρελθόν ότι ο χρόνος και η κόπωση θα αμβλύνει τις αντιδράσεις μας απατήθηκαν οικτρά.
Στην πρόσφατη πορεία μας εμφανίσθηκαν πλευρές που ισχυρίσθηκαν ότι η οικονομική κρίση που έπληξε τις χώρες μας θα ελαστικοποιήσει τις θέσεις μας. Και αυτοί απατήθηκαν οικτρά.
Και οι δύο χώρες αντιμετωπίσαμε με αποφασιστικότητα τα προβλήματά μας, καταφέρνοντας, παρά τις μεγάλες θυσίες, να δρομολογήσουμε μια πορεία ανάκαμψης που συγκέντρωσε την επιδοκιμασία και τον θαυμασμό των εταίρων μας.
Η δοκιμασία αυτή, αντί να μας κάμψει στο εθνικό μας θέμα, μας χαλύβδωσε ακόμη περισσότερο.
Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να απευθύνουμε από κοινού και με στεντόρεια φωνή. Ότι το θέμα της δίκαιης επίλυσης του προβλήματος θα παραμένει στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας μας, όσο ζει και αναπνέει ο Ελληνισμός.
Κυρίες και κύριοι,
Με τις σκέψεις αυτές, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, οι απανταχού Έλληνες υποκλινόμαστε στη μνήμη των πεσόντων αδελφών μας και εκφράζουμε το σεβασμό μας στους ηρωικούς Κυπρίους και Ελλαδίτες πολεμιστές που έπεσαν θύματα του εισβολέα στην άνευ προηγουμένου τραγωδία του 1974. Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, αυτή να είναι η τελευταία επέτειος μνήμης με διχοτομημένη τη μεγαλόνησο.
Τιμή μου να παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας».
- Αύριο, Πέμπτη 10 Ιουλίου, στις 8:30 π.μ., ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.