Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 26, 2025

Scroll to top

Top

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
KefaloniaNews

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΖΑΚΥΝΘΟΥ- ΙΘΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΡΙΠΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

1. Από τις πρώτες μέρες του σεισμού στην Κεφαλονιά, τα στελέχη της Κ.Μ.Ψ.Υ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στήριξης του πληγέντος πληθυσμού με επικέντρωση της παρέμβασης στην Παλική. Επιτεύχθηκε εξαρχής άμεση συνεργασία, συντονισμός και διασύνδεση με τους επαγγελματίες Κοινωνικής Φροντίδας του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Παιδείας (ΟΚΑΠ – Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Κεφαλονιάς που εποπτεύει τα Προγράμματα “Βοήθεια στο Σπίτι” και τα ΚΑΠΗ), όπως και τα στελέχη του Κέντρου Ημέρας της ΑΜΚΕ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», σχεδιάζοντας από κοινού τις παρακάτω παρεμβάσεις και ενέργειες ενημέρωσης και υποστήριξης:
• Δημιουργήθηκαν κλιμάκια επαγγελματιών ψυχικής υγείας, αποτελούμενα από Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγο, Ψυχίατρο και Νοσηλεύτρια, τα οποία βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των σεισμοπαθών.
• Οργανώθηκε νέα έδρα των ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων για την περιοχή της Παλικής στο κτήριο ΠΙΚΠΑ στο Ληξούρι, όπου βρίσκεται και η έδρα του Προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ της Παλλικής

2. Πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω ενέργειες διασύνδεσης, με σκοπό την ενημέρωση των υπηρεσιών και την κοινή δράση για την αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων. Ειδικότερα, οργανώθηκαν συναντήσεις με τις παρακάτω υπηρεσίες:
i. Βοήθεια στο Σπίτι Παλλικής
ii. Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο
iii. Γηροκομείο Ληξουρίου (μεταστεγαζόμενο στο κλειστό Γυμναστήριο)
iv. Αστυνομία Ληξουρίου
v. Πυροσβεστική Υπηρεσία Ληξουρίου
vi. Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας
vii. Υπηρεσία καταγραφής ζημιών έπειτα από το σεισμό (κτίριο «Στέλλα Κουρούκλη»)
viii. Στρατιωτική Υπηρεσία στον καταυλισμό στον Άγιο Αντώνιο
ix. Κέντρο διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (Μουσείο Ληξουρίου).

3. Για την προσέγγιση και ενημέρωση των πληγέντων , τοποθετήθηκε σε σταθερή βάση Κοινωνικός Λειτουργός στο κτίριο «Στέλλα Κουρούκλη» όπου πραγματοποιείται η καταγραφή των ζημιών.

4. Πραγματοποιήθηκε εξαρχής προσέγγιση ενός προς ένα όλων των ψυχιατρικών περιστατικών της περιοχής της Παλικής που παρακολουθούμε στην ΚΜΨΥ ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους, αλλά και το σύνολο των αναγκών που προέκυψαν έπειτα από το σεισμό. Όπου διαπιστώθηκε ανάγκη για στέγαση και σίτιση, έγινε άμεση διασύνδεση με τις απαραίτητες υπηρεσίες.

5. Με την ευκαιρία της επίσκεψης στους ασθενείς μας, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές επισκέψεις στα περισσότερα χωριά της Παλικής από κοινού με προσωπικό από τον ΟΚΑΠ. Επιπλέον, διανεμήθηκε ενημερωτικό κείμενο οδηγιών αντιμετώπισης του άγχους έπειτα από έναν μεγάλο σεισμό, το οποίο μοιράστηκε από την πρώτη μέρα σε όλη την περιοχή της Παλλικής (επισυνάπτεται).
Σκοπός της παραπάνω ενέργειας ήταν να ενημερώσουμε τον γενικό πληθυσμό για τρόπους διαχείρισης του άγχους, να τον βοηθήσουμε να αναγνωρίσει ενδεχόμενα συμπτώματα Μετατραυματικής Διαταραχής και να τον προτρέψουμε να απευθυνθεί στους ειδικούς της Κινητής Μονάδας για την αντιμετώπισή του.
Ήδη, δεχόμαστε νέα αιτήματα για ψυχοκοινωνική υποστήριξη, η οποία πραγματοποιείται στη νέα μας έδρα στο Ληξούρι , στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, στο οποίο βρισκόμαστε σταθερά κάθε Πέμπτη από τις 09:00 π.μ έως τις 14:00 μ.μ.
Από τον πρώτο σεισμό μέχρι σήμερα έχουμε υποδεχτεί συνολικά 33 νέα αιτήματα παιδιών και ενηλίκων, πέρα των ατόμων που ήδη παρακολουθούμε, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά.
Παραμένουμε στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας για την κάλυψη των αυξημένων ψυχο-κοινωνικών αναγκών που έχουν προκύψει, όπως κάναμε από τις πρώτες μέρες του σεισμού.
Η Νόμιμη εκπρόσωπος και οι Εργαζόμενοι της ΑμΚΕ «Μετάβαση»

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ
• Αναγνώρισε τα συναισθήματα που μπορεί να έχεις. Κατάλαβε πως αυτά είναι μία φυσιολογική αντίδραση σε μία μη φυσιολογική (μη συνηθισμένη) κατάσταση
• Θυμήσου πως μπορεί να έχεις βίωσει παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν. Προσπάθησε να θυμηθείς με ποιούς τρόπους μπόρεσες να ξεπεράσεις τη δυσκολία τους
• Προσπάθησε να διατηρήσεις την καθημερινή σου ρουτίνα
• Μείωσε την έκθεσή σου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Ενθάρρυνε την έκφραση των συναισθημάτων σου, αλλά όχι τη συζήτηση γύρω από το σεισμό
• Αναγνώρισε πως η φύση του σεισμού είναι τέτοια που προκαλεί φόβο και αβεβαιότητα για το μέλλον. Προσπάθησε αυτό να μη σε καταβάλει
• Προσπάθησε να σκέφτεσαι θετικά. Αποδέξου πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα και πως αυτό χρειάζεται και τον ανάλογο χρόνο
• Συζήτησε με άλλους για τους φόβους σου. Ζήτησε βοήθεια από ειδικούς, αν χρειαστεί.

Σε σχέση με παιδιά:
• Ενθάρρυνέ τα να μιλήσουν για αυτά που νιώθουν, ρώτησέ τα τι έχουν ακούσει, δει ή βιώσει. Επιβεβαίωσέ τα πως είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε άσχημα μετά από ένα μεγάλο σεισμό. Χρησιμοποιείστε ήπιους, αλλά σταθερούς τρόπους επικοινωνίας.
• Επιβεβαίωσέ τα πως το περιβάλλον τους θα τα βοηθήσει και θα τα προστατέψει, βοήθησέ τα να νιώθουν πιο δυνατά για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση
• Βοήθησέ τα να καταλάβουν πως δεν απειλείται η ζωή τους και της οικογένειάς τους. Πέρασε (λεκτικά και μη λεκτικά) ένα μήνυμα ασφαλείας.
• Βρες τρόπους να τα προστατέψεις από περισσότερη έκθεση στο σεισμό ή τις συνέπειές του (π.χ. περιοχές που έχουν γίνει πιο εκτεταμένες καταστροφές, κ.ά)
• Γνώριζε πως τα παιδιά είναι περισσότερο έκθετα στις συνέπειες μίας καταστροφής (όπως ο σεισμός), επιπλέον μέσα από τα ΜΜΕ ή/και τις συζητήσεις των μεγάλων
• Αναγνώρισε αν το παιδί σου βιώνει έντονο stress και μείνε μαζί του μέχρι να αρχίσει να καλυτερεύει. Επιβεβαίωσε την αγάπη σου και τη διάθεση σου να το προστατέψεις. Ζήτησε ωστόσο, βοήθεια από ειδικό, αν χρειαστεί.
• Επιβεβαίωσέ τα πως δεν ευθύνονται για το γεγονός. Μην κριτικάρεις τη συμπεριφορά τους ή τις αντιδράσεις τους
• Φρόντισε τον εαυτό σου για να είσαι σε θέση να βοηθήσεις το παιδί σου.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ

Aμέσως μετά: shock και άρνηση, ως αντιδράσεις άμυνας.
Έπειτα: συναισθηματικό μούδιασμα και απρόσμενα συναισθήματα (όπως άγχος, ευερεθιστότητα, θλίψη), επαναλαμβανόμενες εικόνες από το σεισμό, αλλαγές στον ύπνο και τις διατροφικές συνήθειες, προβλήματα συγκέντρωσης, μειωμένη αποφασιστικότητα, αποφυγή από μέρη και δραστηριότητες που θυμίζουν το σεισμό, σωματικές αντιδράσεις (ταχυκαρδία, πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι, κλπ.), ευαισθησία σε θορύβους.
Έντονα συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν διαταραχή άγχους (μετατραυματική διαταραχή): Υπερεγρήγορση που εκδηλώνεται με αυξημένο αντανακλαστικό αιφνιδιασμού (π.χ. τίναγμα με ένα ξαφνικό κρότο)), αλλά και έντονη αϋπνία, έλλειψη συγκέντρωσης. Αναβίωση που εκδηλώνεται με έντονα flashbacks (ενοχλητικές και ανεπιθύμητες αναμνήσεις του σεισμού), όνειρα ή εφιάλτες, όπου παραλλάσσεται η τραυματική σκηνή. Αποφυγή δραστηριοτήτων, σκέψεων και συναισθημάτων που θυμίζουν το σεισμό. Έντονες προσπάθειες αποφυγής δυσάρεστων συμπτώματων με χρήση αλκοόλ-ουσιών, απόσυρση που οδηγεί σε αίσθηση εξαφάνισης της μελλοντικής προοπτικής της ζωής και κατάθλιψη.

Παιδιά: αισθήματα άγχους, φόβου και ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια, τόσο τη δική τους όσο και των δικών τους, που εκδηλώνονται με προσκόλληση σε γονείς ή δασκάλους, αλλαγές στη συμπεριφορά (αυξημένη κινητικότητα, μειωμένη συγκέντρωση, απόσυρση, θυμός, ενοχές), απουσία από τις συνηθισμένες τους δραστηριότητες, αλλαγές στη σχολική τους επίδοση, αλλαγές στον ύπνο και στην όρεξη, παλινδρόμηση σε προηγούμενες συμπεριφορές (μωρουδίστικη ομιλία, ενούρηση).

Συνήθως τα περισσότερα άτομα νιώθουν καλύτερα σε μία περίοδο 3 μηνών, κάποια άλλα αργότερα και κάποια δεν μπορούν να επανέλθουν χωρίς κάποια μορφή παρέμβασης από ειδικό. Η έναρξη της διαταραχής άγχους (μετατραυματική διαταραχή) είναι συχνά καθυστερημένη, από εβδομάδες έως και μήνες (<6) μετά από το τραυματικό γεγονός.

ΕΔΡΑ: ΒΟΥΡΒΑΧΗ 6Α  28100 ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ  ΤΗΛ: 26710-24437  ΚΙΝΗΤΑ: 6936759272, 6936759273
EMAIL: metavasiargostoli@gmail.com