Εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ
Συνέντευξη τύπου δόθηκε από το ΚΚΕ για τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι τέλος του Ιουλίου για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ. Τη συνέντευξη συντόνισε ο Διον. Τζανάτος, μίλησε η Αγγελική Τσώλου γραμματέας της Οργάνωσης και ο Βασίλης Μόσχος ιστορικός συνεργάτης του τμήματος ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στις εκδηλώσεις με την κεντρική ομιλία πάνω στον Αίνο θα πάρει μέρος και η Αλέκα Παπαρήγα στις 31 Ιουλίου.
Λίγες γραμμές για τη δράση του ΔΣΕ στην Κεφαλονιά
Στην Κεφαλονιά μετά το δημοψήφισμα του 1946 δημιουργείται ένα παρτιζάνικο τμήμα, το οποίο λειτούργησε ωδ ανεξάρτητο τμήμα του Δ.Σ.Ε.. Ηγετικές μορφές του Δ.Σ.Ε. στην Κεφαλονιά ήταν οι Φώτης Σγούρος (στρατιωτικός διοικητής), και ο Γεράσιμος Γρηγοράτος (Αστραπόγιαννος). Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 1947 πέρασαν στο Δημοκρατικό Στρατό και άλλοι αγωνιστές . Πέρασαν, επίσης, στίς γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού και δυο γυναίκες – η Ατζουλέτα Μερκούρη, αδελφή του Φειδία, και η Διονυσία Γρηγοράτου, αδελφή του Αστραπόγιαννου. Η δύναμη του Δ.Σ.Ε. στην Κεφαλονιά κυμάνθηκε γύρω στα 60 άτομα. Γύρω τους υπήρξε και ένα δίκτυο υποστήριξης (σύνδεσμοι, τροφοδότες, παρέχοντες φιλοξενία). Τα αρχεία τηδ χωροφυλακής υπολογίζουν το δίκτυο αυτό σε περισσότερα από 600 άτομα. Ο Δ.Σ.Ε. Κεφαλονιάς τυπώνει και δική του εφημερίδα το Δελτίων Ειδήσεων Του Τμήματος Δ.Σ.Ε. Κεφαλονιάς και διαθέτει ασύρματο, χάρη στον οποίο επικοινωνεί με το Γενικό Αρχηγείο του Δ.Σ.Ε. Καταγράφεται πλήθος πολεμικών επεισοδίων με τη Χωροφυλακή, τους ΜΑΥδες και αργότερα τμήματα του Εθνικού Στρατού. Τα πιο σημαντικά είναι: Στα Δαυγάτα, στον Αγιο Ελευθέριο, στη Θηνιά, στο Χαράκτι, στη Γραδού ,στο Αυγό της Σάμης, στον Καραβόμυλο και στην Έζα.
Το Φλεβάρη του 1948 όλες οι ομάδες του Δημοκρατικού Στρατού, με επικεφαλής τον Σγούρο, προχώρησαν σε νυχτερινή επιχείρηση στο Αργοστόλι, το οποίο διέθετε για τη φρούρησή του ισχυρότατες δυνάμεις ΜΑΥδων και χωροφυλακής. Η επίθεση εκδηλώθηκε αιφνιδιαστικά και οι δυνάμεις των ανταρτών προωθήθηκαν μέχρι το κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού.
Ο Δ.Σ.Ε. στην Κεφαλονιά ακολουθεί τη γενικότερη πορεία του Δ.Σ.Ε. Παρά τΐδ επιτυχίες, ο ταξικός αντίπαλος διαθέτει δυνάμεις και συνεχώς ανασυγκροτείται. Και στην Κεφαλονιά πραγματοποιούνται εκκαθαριστικές επιιχειρήσεις, εκκενώνονται χωριά, δεσμεύονται τα κοπάδια και οι αποθηκευμένες σοδειές, δηλητηριάζονται πηγές, γίνονται και κάποιοι εμπρησμοί σε δασώδείς εκτάσεις. Τον Ιούνη 1949, αφού είχαν τελειώσει οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της 9ης κυβερνητικής Μεραρχίας στην Πελοπόννησο, αποβιβάστηκε στην Κεφαλονιά ένα τάγμα του κυβερνητικού στρατού. Τότε καταφθάνει στο νησί και ο Αλέξανδρος Παπάγος. Το αστικό κράτος ακολουθούσε και μια πιο ευέλικτη τακτική χάριζε τη ζωή (όχι τις ποινικές ευθύνες) σε όσους παραδίδοταν. Κάποια κοντινά πρόσωπα των μαχητών τους έκαναν εκκλήσεις να παραδοθούν τις οποίες δεν ακολούθησαν παρόλο που δεν υπήρχε η δυνατότητα διαφυγής.
Παρακολουθήστε όλη τη συνέντευξη