Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | March 27, 2023

Scroll to top

Top

Εκδήλωση παρουσίασης των δραστηριοτήτων του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων στην Αθήνα με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου «Η Τέχνη της Επτανησιακής Σχολής 18ος – 19ος αι.»

Εκδήλωση παρουσίασης των  δραστηριοτήτων του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων στην Αθήνα με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου «Η Τέχνη της Επτανησιακής Σχολής 18ος – 19ος αι.»
KefaloniaNews

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κωστής Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σκοπό την παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δημοσιογράφοι και πολλοί φίλοι του Ιδρύματος, όπως ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης Ιωάννης, ο Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Χαρτουλιάρης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Στ. Κοντονής, ο τ. υφυπουργός κ. Αλιβιζάτος Πέτρος, ο απερχόμενος Ειδικός Γραμματέας ΥΠΑΙΙΘ κ. Ε. Ζαχαράκης, ο Διοικητής ΟΓΑ κ. Ξ. Βεργίνης και ο πρέσβης κ. Π. Νεάρχου. Το «παρών» έδωσε και ο ακαδημαϊκός κόσμος, με τον Πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Δημόπουλο, την Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου κα Α. Σαλή-Παπασαλή, τους Καθηγητές Γ. Μεταξά, Ομότιμο Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ. Ζήβα, Ομότιμο Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π., Κ. Αποστολόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Χρ. Λασκαράτου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ε. Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ. Παυλόπουλο, Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γ. Μιαούλη, Καθηγητή ΤΕΙ Αθήνας. Παρόντα ήταν επίσης και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος κ. Ι. Χάλαρης, Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας, και ο κ. Ν. Εσπιαλίδης, ενώ άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων από όλα τα νησιά μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Στην παρουσίασή του, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας, μαζί με τους Αντιπροέδρους κ. Σ. Σούλη, κ. Ι. Δραγώνα, Καθηγητές του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας, και τον κ. Ι. Πολίτη, δημοσιογράφο και επίτιμο Καθηγητή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τόνισαν τη σημασία της διάσωσης του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος για τα νησιά του Ιονίου, ενώ έγινε και παρουσίαση των μεταβολών στη δομή του Ιδρύματος με την απεικόνιση σχετικού οργανογράμματος μετά το σχέδιο «Αθηνά». Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των κτιριακών υποδομών και των εργαστηρίων του Ιδρύματος, ενώ αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια και στις συνεργασίες του Ιδρύματος με άλλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα και λοιπούς φορείς. Ακολούθησε από τον Πρόεδρο η παρουσίαση επιλεγμένων δράσεων του προγράμματος «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα Θερινά Σχολεία που διοργανώθηκαν με επιτυχία τη χρονική περίοδο 2011-2014, στη δημιουργία του Σήματος Επτανησιακής Διατροφής και στην επέκτασή του στα πλαίσια του Υποέργου 4 του προγράμματος, καθώς και στη δημιουργία της ψηφιακής επιστημονικής επιθεώρησης «Οδυσσέας». Κατά τη λήξη της ομιλίας του, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Κέντρου Καλλιτεχνικής Δημιουργίας και Εκπαίδευσης του Ιδρύματος, στην Πεσσάδα Κεφαλονιάς, για την ανάπτυξη και διάχυση της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ιονίων Νήσων, στα πλαίσια του οποίου εκδόθηκε το βιβλίο «Η Τέχνη της Επτανησιακής Σχολής 18ος-19ος αι.», δίνοντας εν συνεχεία το λόγο στην Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Ε. Μαυρομιχάλη, η οποία παρουσίασε το βιβλίο.

Η κα Μαυρομιχάλη τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της πρώτης γενιάς των πρωτοπόρων ζωγράφων, καθώς και των επιγόνων των δασκάλων της Επτανησιακής Τέχνης, με βάση τον τρόπο που μελετά τα θέματα αυτά στο Α’ μέρος του βιβλίου η τ. Αναπλ. Καθηγήτρια κα Δ. Μαρκάτου. Επίσης, η κα Μαυρομιχάλη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον τρόπο που η κα Δ. Μαρκάτου εξετάζει και τεκμηριώνει την ελληνικότητα της Επτανησιακής Τέχνης. Τέλος, η κα Μαυρομιχάλη για την πληρότητα της παρουσίασης αναφέρθηκε στο Β’ μέρος του βιβλίου, που έχει συγγραφεί από την κα Στ. Βουτσινά, υποψήφια διδάκτορα, η οποία με καθαρό και σαφή λόγο εμπλουτίζει βιβλιογραφικά τον υπομνηματισμό των έργων με διακριτικές και εύστοχες παρατηρήσεις, που δείχνουν ενδελεχή εντρύφηση στις πηγές και ανάδειξη πρωτογενούς υλικού. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Δ. Μαρκάτου, τ. Αναπλ. Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία παρουσίασε το Α’ μέρος του βιβλίου, το οποίο συνέγραψε η ίδια και έχει τον τίτλο: «Η τέχνη της Επτανησιακής Σχολής (18ος-19ος αι.): Δημιουργία-υποδοχή-πρόσληψη. Σύντομη επισκόπηση». Τέλος, την παρουσίαση του Β’ μέρους του βιβλίου, με τον σχολιασμό 65 επιλεγμένων έργων και τα βιογραφικά καλλιτεχνών, ανέλαβε η κα Στ. Βουτσινά, συγγραφέας αυτού, η οποία παρουσίασε τον τρόπο διαχείρισης και επιλογής των έργων που συμπεριελήφθησαν στο βιβλίο.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά του βιβλίου στους παρευρισκόμενους, με τη δοκιμή επτανησιακών κρασιών και ευχές των προσκεκλημένων για μακροημέρευση και ανάπτυξη του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς