Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | September 24, 2020

Scroll to top

Top

Εκατοντάδες απολύσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Εκατοντάδες απολύσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
KefaloniaNews

Καταγγέλλει την εργοδοσία της «Swissport – Skyserv» για τις απολύσεις εργαζομένων.

Την εργοδοσία της «Swissport – Skyserv» που προχωρά στην απόλυση των συμβασιούχων εργαζομένων και σε εκ περιτροπής εργασία τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, καταγγέλλει με ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» Νομού Αττικής. 

Τονίζει ότι «όχι μόνο κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων έχει παρθεί, αλλά από την πρώτη στιγμή επιβαρυνθήκαμε εμείς, με υποχρεωτικές άδειες, με συνεχή τροποποίηση των ωραρίων μας, ενώ τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θεωρούμε πως είναι ανεπαρκή και όπως αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο δεν περιορίζουν με κανέναν τρόπο την εργοδοτική αυθαιρεσία». Επισημαίνει ακόμα πως στηρίζει τους εργαζόμενους των εταιρειών, αλλά και πως «δεν θα ανεχτούμε πάλι τις συνέπειες αυτής της κατάστασης να τις φορτωθούμε εμείς, δεν θα συνεχίσουμε να ρισκάρουμε την επιβίωσή μας για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της “Swissport – Skyserv” που προχωρά στην απόλυση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων και σε εκ περιτροπής εργασία τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Αξιοποιεί την πανδημία που έχει προκύψει λόγω κορονοϊού για να φορτώσει για μία ακόμη φορά τα σπασμένα στους εργαζόμενους, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να περιορίσει τη χασούρα της από τις ακυρώσεις των πτήσεων.

Γνωρίζουμε καλά, ως εργαζόμενοι και εμείς στο αεροδρόμιο, ότι όχι μόνο κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων έχει παρθεί, αλλά από την πρώτη στιγμή επιβαρυνθήκαμε εμείς, με υποχρεωτικές άδειες, με συνεχή τροποποίηση των ωραρίων μας, ενώ τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θεωρούμε πως είναι ανεπαρκή και όπως αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο δεν περιορίζουν με κανέναν τρόπο την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Γνωρίζουμε καλά πως αυτό που έκανε το αεροδρόμιο “δημοφιλές”, να κερδίζει βραβεία, να αυξάνει τον αριθμό των αφίξεων και άρα και την κερδοφορία του, όπως και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό, είναι η σκληρή και εξαντλητική δουλειά μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα που μέτραγαν οι επιχειρηματίες αυτές τις “διακρίσεις”, για μας μεταφραζόταν σε τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας μας, εργατικά ατυχήματα που δεν δηλώνονταν απαραίτητα ως τέτοια “για να μη χαλάσει η εικόνα της εταιρείας”, αβεβαιότητα καθώς οι σχέσεις εργασίας ήταν ίδιες και τότε.

Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι πρέπει να πούμε ως εδώ. Δεν θα ανεχτούμε πάλι τις συνέπειες αυτής της κατάστασης να τις φορτωθούμε εμείς, δεν θα συνεχίσουμε να ρισκάρουμε την επιβίωσή μας για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων!

Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους των παραπάνω εταιρειών! Απαιτούμε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί όλων των εργαζομένων, καμία βλαπτική τροποποίηση των όρων εργασίας τους».

Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των εργαζομένων σε Swissport και Skyserv.

Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των εργαζομένων σε Swissport και Skyserv στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» απαιτούν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής σημειώνει:

«Στην απόλυση εκατοντάδων εργαζόμενων με την αισχρή μέθοδο της αποστολής ενός τηλεφωνικού μηνύματος, προχωράει η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης “Swissport” στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, φορτώνοντας στους εργαζόμενους τη ζημιά από τη μείωση της επιβατικής κίνησης, εξαιτίας των μέτρων για τον κορονοϊό και κάνοντας χρήση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που προσφέρουν στους επιχειρηματικούς ομίλους η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι εργαζόμενοι που ειδοποιήθηκαν ότι χάνουν άμεσα τη δουλειά τους, είναι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που εργάζονται με συμβάσεις που ανανεώνονται κάθε μήνα ακόμα και για 10 χρόνια στο αεροδρόμιο. Επίθεση στα δικαιώματά τους δέχονται όμως και οι μόνιμοι εργαζόμενοι, οι οποίοι ενημερώθηκαν  ότι “θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης”, τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς, ενώ ο προϊστάμενος επιφυλάσσεται για “περισσότερες πληροφορίες”.

Αυτή είναι, από ότι φαίνεται, η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Ενώ φαίνεται ξεκάθαρα πόσο ψεύτικος είναι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι με την αναστολή της σύμβασης εργασίας θα  σταματήσει τις απολύσεις, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι οι συνέπειες από τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας μεταφέρονται στους εργαζόμενους.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, καλεί τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό, να μην  αποδεχθούν νέα βάρη στις πλάτες τους. Να οργανωθούν στα ταξικά συνδικάτα και να διεκδικήσουν να μην πληρώσουν το μάρμαρο πάλι ίδιοι.

Επίσης καλούμε την κυβέρνηση να μην παίρνει μόνο μέτρα καταστολής και απαγόρευσης και να μετατοπίζει την ευθύνη στους εργαζόμενους αλλά όπως οφείλει να παρέμβει άμεσα  και να διασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων και τη συνέχεια της εργασίας τους».

ΕΚ Αθήνας: Κανένας εργαζόμενους να μην χάσει τη δουλειά του

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει «όσες εταιρείες βιάζονται να εκμεταλλευτούν την ΠNΠ που εξέδωσε η κυβέρνηση, καθώς και τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, που προαναγγέλλει μειώσεις μισθών μέσω της εκ περιτροπής εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες Swissport και Skyserv ενημέρωσαν μέσω μηνύματος στα κινητά τηλέφωνα των υπαλλήλων τους, ότι θα παύσουν άμεσα όσους αργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ότι θα προχωρήσουν στην ένταξη των εργαζομένων αορίστου χρόνου στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας. Αυτό οδηγεί στη ανεργία 300 περίπου συναδέλφους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων. Επίσης στην Goldair από την προηγούμενη βδομάδα ισχύει η εκ περιτροπής εργασία.

Επειδή ο κορονοϊός δυστυχώς λειτουργεί ως ευκαιρία για πολλούς εργοδότες, απαιτούμε από την κυβέρνηση να βάλει ένα φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία και να προστατεύσεις τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις.

Απαιτούμε κανένας εργαζόμενους να μην χάσει τη δουλειά του και καλούμε την κυβέρνηση και τις εταιρείες στο αεροδρόμιο να μην προχωρήσουν στην απόλυση των εργαζομένων».

Εκατοντάδες απολύσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στην απόλυση εκατοντάδων εργαζόμενων και μάλιστα με την αποστολή ενός τηλεφωνικού μηνύματος προχωράει η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης «Swissport» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», φορτώνοντας στους εργαζόμενους τη ζημιά από τη μείωση της επιβατικής κίνησης, εξαιτίας των μέτρων για τον κορονοϊό και κάνοντας χρήση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που προσφέρουν στους επιχειρηματικούς ομίλους η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι εργαζόμενοι που ειδοποιήθηκαν ότι χάνουν άμεσα τη δουλειά τους, είναι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που εργάζονται με ανανεούμενες μηνιαίες συμβάσεις ακόμα και για 10 χρόνια στο αεροδρόμιο. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, που θα βρεθούν στο δρόμο, έλαβαν χτες από τον προϊστάμενό τους ένα μήνυμα με το οποίο ενημερώνονταν ότι «το αεροδρόμιο της Αθήνας για να αντιμετωπίσει την κρίση θα σταματήσει πολλές από τις λειτουργίες του (…) Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που δυστυχώς έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στον κλάδο της επίγειας εξυπηρέτησης».

Κι αφού εξαντλεί τα προκαταρκτικά, ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας αναφέρει στο μήνυμα: «Οι αεροπορικές εταιρείες παίρνουν έκτακτα μέτρα αδειών, απολύσεων, συνταξιοδοτήσεων κλπ. Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια (…) Η δική μας εταιρεία λόγω της κρίσιμης αυτής κατάστασης είναι στη δυσάρεστη θέση να σταματήσει άμεσα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

Το μήνυμα όμως κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις και για τους αορίστου χρόνου εργαζόμενους, οι οποίοι ενημερώνονται ότι «θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης» τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς, ενώ ο προϊστάμενος επιφυλάσσεται για περισσότερες πληροφορίες.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, οι εργαζόμενοι ενημερώνονται ότι ο τρόπος που απολύονται μπορεί να είναι «άκομψος», επειδή όμως είναι πάρα πολλοί, «δεν υπάρχει χρόνος προσωπικής επικοινωνίας»! Για κερασάκι στην τούρτα, η εργοδοσία τους ενημερώνει ότι τα μέρα αυτά ισχύουν μέχρι «να επανέλθουμε στην κανονικότητα» και τους εύχεται να μείνουν υγιείς, πλην άνεργοι, με την …ελπίδα ότι «θα ξαναβρεθούμε όλοι σύντομα να εργαζόμαστε παρέα».

Τόσο οι απολύσεις για τους αορίστου χρόνου, όσο και το καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας για τους αορίστου, προβλέπονται από τις πρόσφατες ΠΝΠ της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

Στα μέτρα της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την προστασία των εργαζόμενων που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και είναι οι πρώτοι που πληρώνουν το μάρμαρο, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων, δηλαδή με την απόλυσή τους.

Θυμίζουμε ότι η ρήτρα απολύσεων, η υποχρέωση δηλαδή των επιχειρήσεων να μην κάνουν απολύσεις για να δικαιούνται τα γενναία μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ισχύει για τους αορίστου χρόνου, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται σε καθεστώς ευελιξίας.

Το ίδιο ισχύει και με το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, που προτείνεται από τις ΠΝΠ της κυβέρνησης ως μια από τις πολλές εναλλακτικές που διαθέτει η εργοδοσία για να φορτώσει στους εργαζόμενους την όποια «χασούρα» από τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Άμεση παρέμβαση από το ΚΚΕ

Άμεση ήταν η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας όπου σημειώνει:

«Τις συνέπειες από τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας δεν μπορεί να τις μεταφέρετε στους εργαζόμενους. Το ΚΚΕ σας καλεί να παρέμβετε άμεσα για να σταματήσει η εργοδοτική επίθεση.

Όπως πιστεύουμε ότι σας είναι γνωστό οι αεροπορικές εταιρείες ύστερα από την απόφαση για διακοπή των πτήσεων, ενημερώνουν τους εργαζόμενους με μήνυμα για τις απολύσεις και την εκ περιτροπής απασχόληση.

Στις περισσότερες εταιρείες εργάζονται  αρκετοί  για πολλά χρόνια με διάφορες συμβάσεις, όπως  συμβάσεις ορισμένου χρόνου ακόμα και  2μηνες συνεχώς ανανεούμενες. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι απολύονται. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, ότι “με την αναστολή της σύμβασης εργασίας  σταματήσαμε τις απολύσεις” αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι θέλει, αλλά δεν μπορεί  να κρύψει το μέγεθος της επίθεσης των επιχειρηματικών ομίλων,  προκειμένου να απαλλαγούν από το κόστος και τις συνέπειες ακόμη και αυτής της ρύθμισης.

Η  κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παρέμβει και να διασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων και τη συνέχεια της δουλειάς τους».