Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | February 20, 2024

Scroll to top

Top

«Εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων»

«Εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων»
KefaloniaNews

Παράσταση διαμαρτυρίας σε Δήμο και Αντιπεριφέρεια την Παρασκευή 14/1/2022, ώρα 13:00

Αποφάσισε η κυβέρνηση και έπειτα επικύρωσε (τι έκπληξη!) η γνωστή επιτροπή τα «μέτρα» για το άνοιγμα των σχολείων, εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας, με το κύμα της Δέλτα να συνεχίζεται και την Όμικρον να σαρώνει:

Στη χώρα που αποδεδειγμένα είναι στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση της πανδημίας (κρούσματα, ΜΕΘ, θάνατοι).

Στη χώρα που περιμένει τις επόμενες δύο εβδομάδες κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων, με μέτρα πλήρως αναποτελεσματικά, το δημόσιο σύστημα υγείας ανοχύρωτο, τα νοσοκομεία υπερπλήρη και το υγειονομικό προσωπικό σε φυσική και ψυχολογική εξάντληση.

Ανοίγουν λοιπόν τα σχολεία όπως έκλεισαν: Ανοιχτά παράθυρα, πληθωρικά τμήματα, 50%+1 κρούσματα για να μη λειτουργεί το τμήμα! Ο κυνισμός έχει πλέον το πρόσωπο όσων παίρνουν αποφάσεις που αφορούν τις ζωές μας. Όσο για την επιτροπή που έλαβε την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία, να σημειώσουμε ότι συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη. Γιατί αν ένιωθαν ασφαλείς δεν ζητούσαν να τους παραχωρήσουμε μια σχολική αίθουσα; Χωράνε και οι 30.

Ποιοι τα σκέφτονται αυτά; Οι ίδιοι που μόλις βρέθηκε ένα κρούσμα στη Βουλή αποφάσισαν κλείσιμο και απολύμανση.

Ποιοι είναι αυτοί που κόπτονται σήμερα για την αξία της ζωντανής εκπαίδευσης; Αυτοί που οδήγησαν με την εγκληματική τους υγειονομική και εκπαιδευτική πολιτική σε εκατόμβες νεκρών και στο μεγαλύτερο σχολικό lockdown παγκοσμίως. Αυτοί που επιχείρησαν να βάλουν τις κάμερες μέσα στις σχολικές τάξεις.

Δε συζητάνε λοιπόν για λιγότερα παιδιά στην τάξη, δε συζητάνε βάρδιες, δε συζητάνε παράταση όπως πρότειναν επίμονα μάχιμοι ιατροί (βλ. απεγνωσμένες εκκλήσεις του Ν. Καπραβέλου, διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου»).

Το ΥΠΑΙΘ επαίρεται ότι το προηγούμενο τρίμηνο, «κάθε σχολική ημέρα έκλειναν κατά μέσο όρο το 0,003% των τμημάτων. Και πώς να κλείσει ένα τμήμα όταν, παρά την ιλιγγιώδη αύξηση των κρουσμάτων, το φετινό πρωτόκολλο προβλέπει ότι πρέπει τα κρούσματα να φτάνουν το 50%+1 του τμήματος; Ένα πρωτόκολλο που δεν στοχεύει στις συνέπειες της πανδημίας και τον περιορισμό τους, αλλά στην κατασκευή ενός πλαστού αφηγήματος που λέει ότι «όλα πάνε καλά». Ε, όχι λοιπόν, τίποτα δεν πηγαίνει καλά. Με 70 νεκρούς την ημέρα τίποτα δεν πηγαίνει καλά.

Η κυβέρνηση ανακυκλώνει σχεδόν καθημερινά τα ίδια μέτρα χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει έστω και στοιχειωδώς τα αιτήματα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία που εδώ και 2 χρόνια διεκδικούν εκπαιδευτικά σωματεία, φορείς των γονιών και μαθητές. Είχε όλο τον χρόνο να τα υλοποιήσει, δεν το έκανε όμως, γιατί τα θεωρεί «κόστος» και γιατί δεν της «καίγεται καρφί» για τη μόρφωση των μαθητών μας. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα υλοποιήσει και θα τρέξει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική (αξιολόγηση, κατηγοριοποίηση σχολείων, υποχρηματοδότηση, Τράπεζα θεμάτων,  κλπ).

Δεν μας έδωσε καμία απάντηση το ΥΠΑΙΘ, τι θα γίνει όταν υπάρχουν κρούσματα εκπαιδευτικών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι φρόντισε, με την εγκύκλιο «Ωράριο και υπερωριακή διδασκαλία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» να προβλέψει τη δυνατότητα υποχρεωτικής ανάθεσης υπερωριών (έως 5 ώρες την εβδομάδα) σε κάθε εκπαιδευτικό!

Εδώ και τώρα διεκδικούμε:

 • Μέχρι 15 μαθητ(ρι)ες στο τμήμα για παιδαγωγικούς όσο πλέον και για υγειονομικούς λόγους – Εύρεση νέων σχολικών χώρων.
 • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας.
 • Κατάργηση του αντιεπιστημονικού και επικίνδυνου πρωτόκολλου που απαιτεί να νοσήσει το 50% +1 για να κλείσει ένα τμήμα
 • Επιστροφή στο σχολείο των θετικών κρουσμάτων μετά την παρέλευση δεκαημέρου και διενέργεια τεστ που θα είναι αρνητικό.
 • Δωρεάν rapid και μοριακά τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς αλλά και για όλον τον πληθυσμό (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους). Γενναία ενίσχυση των δημόσιων δομών και δημιουργία επαρκών υποδομών για δωρεάν μοριακό τεστ.
 • Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (προσλήψεις, να ξαναγυρίσουν στις δουλειές τους όσοι υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας)
 • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις.
 • Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσοι νόσησαν.
 • Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.
 • Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.
 • Στοχευμένα εκπαιδευτικά-παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Γενίκευση των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης. Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ. Αναπροσαρμογή-μείωση της σχολικής ύλης.
 • Όχι στη διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων (PISA) σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης.

ΤΟ ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης,

καλεί την Παρασκευή 14/1/2022, ώρα 13:00, έξω από την Αντιπεριφέρεια,

εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σε παράσταση διαμαρτυρίας στον  Δήμο και στην  Αντιπεριφέρεια,

για να διεκδικήσουμε άμεσα  μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και των μορφωτικών δικαιωμάτων.

 Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων, το ΔΣ προκηρύσσει, την ίδια μέρα, δίωρη στάση εργασίας 12:30– 14:00.

                                                         ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ    Βαρδαραμάτος Βαγγέλης                                                       Παύλου Κατερίνα