Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | January 31, 2023

Scroll to top

Top

Δυο Επερωτήσεις της ΛΑ.ΣΥ για το Περιφερειακό Συμβούλιο

Δυο Επερωτήσεις της ΛΑ.ΣΥ για το Περιφερειακό Συμβούλιο
KefaloniaNews

ΘΕΜΑ: ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΛΙΠΑΝΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΚ ΑΠΟΛΠΑΙΝΑΣ ΤΗΣ ΠΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο καταθέσαμε επερώτηση για το συγκεκριμένο Ζήτημα. Οι απαντήσεις της Περιφερειακής Αρχής δεν έλυσαν τους προβληματισμούς των κατοίκων, οι οποίοι ζητούν να ενταχθεί ως θέμα στη συνεδρίαση του Π.Σ (27&28/11/2021). Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των κατοίκων εισάγουμε το θέμα ως ΕΗΔ προκειμένου να συζητηθεί στη συνεδρίασή μας.

Μετά από αίτηση συγκεκριμένου επιχειρηματία (την περασμένη άνοιξη) για δημιουργία εγκατάστασης πλυντηρίου-λιπαντηρίου, σε οικόπεδο στην ΤΚ Απόλπαινας της ΠΕ Λευκάδας, η Υπηρεσία Συγκοινωνιών της ΠΕ Λευκάδας έδωσε άδεια για απότμηση – υποβιβασμό πεζοδρομίου, δηλαδή σύνδεση του οικοπέδου με τον επαρχιακό δρόμο που βρίσκεται μπροστά του.

Στη συνέχεια, η Υπηρεσία Δόμησης – ΥΔΟΜ (πολεοδομία) του Δήμου Λευκάδας βασιζόμενη στην άδεια της ΠΕ για σύνδεση με τον επαρχιακό δρόμο του οικοπέδου, δίνει άδεια για τη δημιουργία του κτιρίου που θα στεγάσει την εγκατάσταση.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση, που είναι στις προθέσεις του επιχειρηματία να δημιουργηθεί, είναι πλυντήριο – λιπαντήριο βαρέων οχημάτων (νταλίκες, λεωφορεία κλπ). Τέτοιου είδους εγκαταστάσεις είναι βιομηχανικού χαρακτήρα, και σε άλλους νομούς βρίσκονται εντός οριοθετημένων βιομηχανικών ζωνών και βιοτεχνικών πάρκων. Η επιχειρούμενη εγκατάσταση τέτοιας μονάδας σε περιοχή ανάμεσα σε οικίες αναπόφευκτα θα υποβαθμίσει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Παράλληλα, θα αυξήσει την επικινδυνότητα του επαρχιακού δρόμου, της οδού Αναπαύσεως. Η έλλειψη νερού το καλοκαίρι στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις πολύ μεγάλες ανάγκες σε νερό της συγκεκριμένης επιχείρησης, η έλλειψη αποχέτευσης και μάλιστα ειδικού τύπου για επικίνδυνα χημικά και ορυκτέλαια είναι σαφείς ενδείξεις μελλοντικής υποβάθμισης που δεν πρέπει να παίρνονται αψήφιστα από την Περιφερειακή αρχή και τις υπηρεσίες της ΠΕ Λευκάδας.

Κάτοικοι της περιοχής που, δικαιολογημένα, διαμαρτύρονται και προσπαθούν να αντιδράσουν στην επιχειρούμενη δημιουργία αυτής της εγκατάστασης, αντιμετωπίζουν μεροληπτική στην πράξη, εναντίον τους, στάση από την ΠΕ Λευκάδας. Ζητούσαν δημόσια έγγραφα προκειμένου να μπορέσουν να κινήσουν νομικές διαδικασίες, και με το πρόσχημα της «προστασίας προσωπικών δεδομένων»(;) υπήρχε κωλυσιεργία ώστε να χάσουν προθεσμίες για ενέργειες που θα μπορούσαν να κάνουν. Τέτοιες ενέργειες δικαιολογημένα, πέρα από την αγανάκτηση, γεννούν και υποψίες για την σκοπιμότητα τους.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει αρνητική απόφαση του ΣτΕ του 2020, σε αντίστοιχη περίπτωση (επιχειρούμενη εγκατάσταση πλυντηρίου- λιπαντηρίου), σε οικισμό προϋφιστάμενο του 1923 κάτω των 2000 κατοίκων όπως η Απόλπαινα. Αυτή η απόφαση, σε συνδυασμό με άλλα νομικά τεκμήρια που έχουν στα χέρια τους οι κάτοικοι, δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσουν άμεσα αυτές οι διαδικασίες. Επειδή σειρά τέτοιων τεκμηρίων έχουν αποσταλεί και στην ΠΕ Λευκάδας, υπόψη του κ. αντιπεριφερειάρχη αλλά και στην κ. Κράτσα, δε δικαιολογούν άγνοια από μέρους τους.

Η περιφερειακή αρχή, δια στόματος κ. Κτενά, γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, απαντώντας σε ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπερασπίστηκε, τη μεροληπτική ενάντια στους κατοίκους, αναλαμβάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Παίρνοντας, εκ των πραγμάτων, το μέρος του επιχειρηματία και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής, ενάντια στους κατοίκους και το περιβάλλον. Δεν απάντησε καθαρά και υπεύθυνα για το αν θα σταματήσουν, με ευθύνη του, οι διαδικασίες για τη δημιουργία της εγκατάστασης. Επιπλέον, συγκάλυψε το «παιχνίδι» με τα νομικίστικα τερτίπια, τις προθεσμίες ανταπόκρισης των υπηρεσιών, ώστε να «δεθούν τα χέρια των κατοίκων και να μην μπορούν να κάνουν τις «δέουσες» ενέργειες.

Καλούμε να συζητηθεί το θέμα στο σώμα του περιφερειακού συμβουλίου ώστε κάθε παράταξη και κάθε σύμβουλος να τοποθετηθεί επί του θέματος καθώς επίσης να συμμετέχουν και εκπρόσωποι από τους κατοίκους, ώστε να ενημερώσουν για τη θέση τους το περιφερειακό συμβούλιο. Το περιφερειακό συμβούλιο να προχωρήσει στην λήψη απόφασης για το σταμάτημα της όλης διαδικασίας, και συγκεκριμένα να μην δώσει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας επιχείρησης πλυντηρίου – λιπαντηρίου.

23/11/2021

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.

ΘΕΜΑ ΕΗΔ ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ «ΟΥΤΕ ΦΩΝΗ ΟΥΤΕ ΑΚΡΟΑΣΗ»

Οι διαχρονικές καθυστερήσεις στο έργο του περιφερειακού δρόμου στο Καλαμίτσι της ΠΕ Λευκάδας, οξύνουν κάθε χρόνο το ήδη μεγάλο πρόβλημα στην κυκλοφορία κατοίκων και επισκεπτών.

Πρόκειται για ένα έργο που εξαγγέλθηκε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια από όλες τις προηγούμενες περιφερειακές αρχές. Το έργο αυτό, λόγω της οξύτητας του προβλήματος και κάτω από την πίεση των κατοίκων, εντάχθηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τότε «ούτε φωνή ούτε ακρόαση».

Την υλοποίηση του, η σημερινή περιφερειακή αρχή, στα λόγια, το έχει αναγάγει σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Η μόνη ενέργεια που ξεκίνησε να πραγματοποιείται ήταν η έναρξη των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, το Νοέμβρη του 2020, που όπως ξεκίνησε έτσι και σταμάτησε. Πρόσφατα, προέκυψε «θέμα επανεξέτασης» του τεχνικού μέρους της μελέτης, που όπως φαίνεται προμηνύονται νέες καθυστερήσεις.

Για μια ακόμη φορά θέλουμε να επισημάνουμε ότι το Καλαμίτσι είναι ένα χωριό με αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για τις άλλες παραλίες της δυτικής ακτογραμμής της Λευκάδας. Το καλοκαίρι η κατάσταση είναι ασφυκτική. Ο επαρχιακός δρόμος για την εποχή κατασκευής του ήταν επαρκής, όμως όχι για τις σημερινές συνθήκες. Τα ασθενοφόρα περνάνε με δυσκολία σε σημείο που καθίσταται απαγορευτική η διέλευσή τους. Επίσης, στην περιοχή υπάρχει δάσος περίπου 70 στρεμμάτων και δεν υπάρχει δρόμος για την πυροπροστασία, αλλά ούτε και άλλη δίοδος διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ο υπάρχον δρόμος, δηλαδή, δεν επαρκεί για την πυροπροστασία του χωριού και είναι άμεση η ανάγκη για τη δημιουργία του περιφερειακού δρόμου.

Τα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων οξύνονται, ειδικά το καλοκαίρι. Τα φανάρια στην αρχή και στο τέλος του χωριού, που μπαίνουν από ανάγκη όταν τα αυτοκίνητα «φρακάρουν» στους στενούς δρόμους του χωριού, δεν αποτελούν λύση. Αυτό φαίνεται και από το όταν με την πρώτη αναποδιά σταμάτησαν να λειτουργούν.

Η περιφερειακή αρχή και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κτενάς, φέρουν επιπλέον ακέραια την ευθύνη για τον εμπαιγμό των κατοίκων που έκαναν τη μελέτη του περιφερειακού δρόμου, αντικείμενο συνδιαλλαγής με την εταιρία που διαχειρίζεται το Σκορπιό του Ρώσου ολιγάρχη.

Η διαχειρίστρια εταιρία έκανε δωρεάν τη μελέτη του περιφερειακού του Καλαμιτσίου, ως «αντίδωρο» για τις παραχωρήσεις και τις διευκολύνσεις που έκανε η ΠΕ στο Σκορπιό και στο λιμάνι του Περιγιαλίου, στα πλαίσια της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» και τις φοροαπαλλαγές που αυτή συνεπάγεται για την Εταιρεία.

Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι έργα τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των κατοίκων, να βελτιώσουν την καθημερινότητα και να συμβάλλουν στην αντιπυρική προστασία κλπ. είναι τελευταία σε προτεραιότητα για όλες τις κυβερνήσεις και την τοπική διοίκηση σε όλα τα επίπεδα που υπηρετούν αυτή την πολιτική. Όλα αυτά συνοδεύονται από τη διαχρονική κοροϊδία των προηγούμενων διοικήσεων και της τωρινής προς τους κατοίκους του Καλαμιτσίου, αλλά και όλης της Δυτικής Λευκάδας, που καλά κρατεί.

Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να δεσμευτεί απέναντι στους κατοίκους και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα αυτό το έργο και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

23/11/2021

Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.