Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | July 15, 2024

Scroll to top

Top

Δυο Επερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης

Δυο Επερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης
KefaloniaNews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Στην πρόσφατη περιοδεία της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Ζάκυνθο, 1/02/23, επισκεφτήκαμε σχολικές υποδομές του νησιού, είχαμε συνάντηση με την Ένωση γονέων, και όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών. Η Λαϊκή Συσπείρωση απέναντι στο κριτήριο της «αξιοποίησης των σχολικών υποδομών» που θέτει η κυβέρνηση, αντιπαραθέτει την ανάγκη να αναβαθμιστούν εδώ και τώρα οι σχολικές υποδομές, να θωρακιστούν από σεισμούς, πλημμύρες, να φτιαχτούν εργαστήρια, γυμναστήρια παντού, να δεσμευτούν άμεσα χώροι για ανέγερση σχολικών κτιρίων, για να καταργηθεί οριστικά η αθλιότητα των κοντέινερς, των «τάξεων – κλουβιά». Γι’ αυτό και στην διάρκεια αυτής της θητείας έχουμε φέρει, κατ’ επανάληψη, στο Π.Σ το θέμα της σχολικής στέγης ανά νησί, προκειμένου να ενταχθούν νέα σχολικά συγκροτήματα στον προϋπολογισμό της ΠΙΝ να διεκδικηθούν λύσεις από την Κυβέρνηση, χωρίς βέβαια καμία ανταπόκριση.

Επιμένουμε! Με την επερώτησή μας, σήμερα αναφερόμαστε συγκεκριμένα στο σχολικό συγκρότημα Αγίου Κηρύκου Ζακύνθου που στεγάζει τους μαθητές και τις μαθήτριες του ΕΠΑ.Λ. Ζακύνθου, και του Ε.Κ. Ζακύνθου που βιώνει την δική του «Οδύσσεια» .

Μετά τους σεισμούς του 2006 τα κτήρια Κ8 και Κ9 υπέστησαν σοβαρές ζημιές και μετά από μελέτη της Νομαρχίας Ζακύνθου, ο ΟΣΚ ΑΕ (νυν ΚτΥΠ ΑΕ) κήρυξε ανάδοχο με σκοπό να κατεδαφίσει το Κ9 και να αναγείρει άλλο στη θέση του, κτήριο που θα στεγάσει τα εργαστήρια του Μηχανολογικού τομέα και να επισκευάσει το κτήριο Κ8.

Για το Κ9 πράγματι το παλιό εργαστήριο κατεδαφίστηκε και έχει ανεγερθεί νέο στη θέση του παλιού.

Για το Κ8 η αρχική μελέτη προέβλεπε επισκευές μεγάλης κλίμακας στο φέροντα οργανισμό του αλλά όταν αυτός αποκαλύφθηκε διαπιστώθηκε το ασύμφορο μιας τέτοιας παρέμβασης και ο ΟΣΚ ΑΕ ενέκρινε την κατεδάφιση του και την ανέγερση νέου στη θέση του. Καλούσε δε με έγγραφό του (5857/2-5-2012) το Δήμο Ζακυνθίων να συνηγορήσει στην κατεδάφιση του κτηρίου Κ8 με σκοπό «την ανέγερση νέου στη θέση του, με νέα εργολαβία που θα προκύψει από νέα δημοπράτηση», όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Το κτήριο Κ8 όντως κατεδαφίστηκε αλλά έκτοτε δεν έγινε καμία ενέργεια προκειμένου να ανεγερθεί νέο στη θέση του. Η υπάρχουσα κατάσταση εκτός του ότι περιορίζει τη λειτουργία του σχολείου και την εξαρτά από την πλήρη χρήση προκατασκευασμένων και λυόμενων αιθουσών για πάνω από 15 χρόνια έχει και σαν συνέπεια το όμορο κτήριο Κ7 να στερείται κεντρικής θέρμανσης καθώς το νέο λεβητοστάσιο βρίσκεται σε απομακρυσμένο χώρο και δεν έχουν προβλεφθεί οι ενέργειες σύνδεσης του Κ7 με το νέο λεβητοστάσιο.

Το Κ8 περιελάμβανε 8 αίθουσες διδασκαλίας άκρως απαραίτητες για τη συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου που πλέον στεγάζεται και σε 8 προκατασκευασμένες αίθουσες και 3 λυόμενες.

Να επισημάνουμε ότι στα υπάρχοντα κτίρια υπάρχουν προβλήματα στεγανότητας, συντήρησης, ασφάλειας, προβλήματα που συναντάμε σε όλες τις σχολικές υποδομές, αποτέλεσμα της κρατικής υποχρηματοδότησης, της μεταφοράς της αρμοδιότητας στους Δήμους χωρίς πόρους και προσωπικό, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής που αντιμετωπίζει τη μόρφωση των νέων ως εμπόρευμα και τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων ως κόστος. Πολιτική η οποία υπονομεύει τα μορφωτικά δικαιώματα και την ασφάλεια σε πολλές περιπτώσεις των μαθητών.

Μας προκαλεί οργή και θυμό το γεγονός ότι στην εποχή που η πρόοδος και η επιστήμη κάνουν άλματα και δίνουν τη δυνατότητα για κατασκευή νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, στους προϋπολογισμούς της Π.Ι.Ν δεν υπάρχει εγγραφή για κανένα νέο σχολικό συγκρότημα ή κάποια είναι ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες της Εκπαίδευσης.

Θεωρούμε αναγκαίο να παρθούν μέτρα και πρωτοβουλίες ώστε να γίνει ανέγερση νέου κτηρίου στη θέση του Κ8 που να περιλαμβάνει:

α. στο ισόγειο: γραφεία, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων αμφιθεατρικού σχήματος, χώρο κυλικείου και

β. στον όροφο: 4 αίθουσες διδασκαλίας, κλιμακοστάσιο που να οδηγεί στην ταράτσα ενώ

γ. στο υπόγειο να τοποθετηθεί ο θερμοηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός.

Επερωτάται η κα Περιφερειάρχης:

  1. Προτίθεται να εντάξει την κατασκευή του νέου κτιρίου σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης;
  2. Προτίθεται να συναντηθεί με την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου να ενημερωθεί και να δεσμευτεί για την προώθηση της κατασκευής του κτιρίου;
  3. Θα επικοινωνήσει με τον Δημοτική Αρχή Ζακύνθου για κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γκισγκίνης Ν., ΚΕφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Σχετικά με έργα οδικής ασφάλειας στην Λευκάδα στον περιφερειακό δρόμο Νυδριού και στον νέο δρόμο «Φτερνό-Ρούδα»

Ο Περιφερειακός δρόμος του Νυδρίου έχει δοθεί στην κυκλοφορία οχημάτων την δεκαετία 2000, χωρίς ποτέ να γίνει επίσημη παράδοση του έργου. Την ανάγκη στήριξης κατασκευής του δρόμου στήριξαν οι κάτοικοι του Περιγιαλιού, με υποσχέσεις από τις τότε Αρχές ότι θα ολοκληρωθεί το σχέδιο πόλης του Περιγιαλιού και όποιες αποζημιώσεις προέκυπταν θα συμψηφίζονταν σε μελλοντικές κινήσεις. Αποτέλεσμα είναι αρκετές ιδιοκτησίες να μην είναι άρτιες, γιατί “άφησαν” τη γη τους. Μάλιστα, το σχέδιο πόλης ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2012. Το σχέδιο πόλης μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και γι’ αυτό δεν έχει γίνει η επίσημη παράδοση του.

Ο δρόμος αυτός λειτουργεί ο οποίος λειτουργεί σαν επαρχιακός, καθίσταται αρκετά επικίνδυνος για πάρα πολλούς λόγους.

Η κατασκευή του δρόμου έγινε με τέτοιο τρόπο, όπου η πλειοψηφία από τις σούδες έχουν κλείσει από τον ίδιο το δρόμο αφήνοντας μόνο ένα μικρό ποσοστό υδάτων να βρίσκουν διέξοδο προς τη θάλασσα. Η διευθέτηση ροής στις λίγες σούδες που πλέον υπάρχουν έγινε με αλλαγές στη ροή τους, με ζιγκ- ζαγκ, με αποτέλεσμα το νερό που έρχεται με ορμή να ξεχειλίζει στις απότομες στροφές στις κοίτες.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα στο τέλος του επαρχιακού δρόμου, στην περιοχή στο Μεγάλο Αυλάκι είναι πλέον σύνηθες σε κάθε δυνατή βροχόπτωση.

Η διευθέτηση της απορροής των νερών από τους χείμαρρους που υπάρχουν είναι υπόθεση συνολικής, επιστημονικά σχεδιασμένης ανάγκης και με κριτήριο την καλύτερη δυνατή απορροή των νερών. Απαιτεί γενναία χρηματοδότηση, ακόμα και για διαδικασίες όπως πιθανές απαλλοτριώσεις. Να μελετηθεί έργο ώστε οι χείμαρροι Κούταβος και Λαγκάδα να οριοθετηθούν και να διευθετηθούν, ώστε να καταλήγουν ανεμπόδιστα στη θάλασσα.

Σε μεγάλο μήκος του δρόμου, ενώ προβλέφθηκε η κατασκευή πεζοδρομίων, δεν κατασκευάστηκαν. Στον δρόμο αυτόν έχουν παρατηρηθεί τόσο ατυχήματα οχημάτων, όσο και απώλεια ζωής από πεζό που προσπάθησε να διασχίσει τον δρόμο. Επίσης, στο σημείο του κάθετου δρόμου προς τα σχολεία του Νυδριού, λόγω της απουσίας διαβάσεων παρατηρούνται καθημερινά απότομα φρεναρίσματα, ενώ απουσιάζει εντελώς η σήμανση και ο οδοφωτισμός που αποτελούν αρμοδιότητα και ευθύνη της Περιφέρειας και του Δήμου.

Επίσης στην συζήτηση που έγινε στις 28/2/2022 στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εγγράφτηκε στον προϋπολογισμό συνολικό ποσό 3.110.000 ευρώ για τον «Νέο δρόμο Φτερνό – Ρούδα».Θα θέλαμε να ενημερωθούμε σε ποιό στάδιο βρίσκεται το έργο, έχοντας συσσωρεύσει μέχρι σήμερα μεγάλη πείρα από την απόσταση που χωρίζει την εγγραφή ενός έργου στον προϋπολογισμό μέχρι την εκτέλεση του έργου. Αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο την δική σας Περιφερειακή Αρχή αλλά την λειτουργία του αστικού κράτους που επιλεκτικά, είναι ικανό και γρήγορο στην στήριξη των επιχειρηματικών σχεδιασμών αλλά πολύ αργό και ανίκανο για έργα που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες.

Επερωτάται η κα Περιφερειάρχης:

α) Τι ενέργειες θα κάνει η Περιφερειακή Αρχή, ώστε σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκάδας να προχωρήσουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και κυκλοφοριακά έργα, να προχωρήσουν οι διαδικασίες που αφορούν το σχέδιο πόλης, ώστε να παραδοθεί ο δρόμος του Νυδριού, ολοκληρωμένος και ασφαλής για οχήματα και πεζούς διαβάτες

β)  Σε ποιό στάδιο βρίσκεται το έργο «Νέος δρόμος Φτερνό – Ρούδα»

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.