Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | December 7, 2023

Scroll to top

Top

Τρεις επερωτήσεις της ΛΑ.ΣΥ για το Περιφερειακό Συμβούλιο

Τρεις επερωτήσεις της ΛΑ.ΣΥ για το Περιφερειακό Συμβούλιο
KefaloniaNews

Επερώτηση:

Σχετικά με την εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στη θέση Λίβας Ζακύνθου

Άλλο ένα Αιολικό Πάρκο “ξεφυτρώνει” στα Νησιά του Ιονίου, αυτήν τη φορά στην Ζάκυνθο. Από τις τοπικές εφημερίδες μαθαίνουμε, ότι «…ο πρώτος αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ζάκυνθο πρόκειται να εγκατασταθεί στην περιοχή Λίβα Ζακύνθου και θα είναι δυναμικότητας 2,4 MW. Τη σχετική άδεια υπέγραψε στις 27 Ιουλίου 2021 ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιόνιων νησιών, Νίκος Παπαθανασίου σε εφαρμογή του νόμου 4203 που ισχύει από το 2013 και απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης με ημερομηνία 18/ 6/ 2007…».

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Αποτελεί πλευρά της στρατηγικής πολιτικής επιλογής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων, της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης». Στόχος βέβαια δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, η ισόρροπη ανάπτυξη και άλλα εύηχα, με τα οποία βομβαρδίζεται συνεχώς ο λαός από εταιρείες και το πολιτικό τους προσωπικό. Στόχος είναι η κερδοφορία των ομίλων και οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί της ΕΕ.

Η απελευθέρωση της Ενέργειας η οποία έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύεται με την συνεχή και τεράστια αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος την τελευταία δεκαετία, που έχουν αυξηθεί πάνω από 150%! Με την άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών και τοποθέτησή τους σε όποια βουνοκορφή και κορυφογραμμή έχει μείνει προς το παρόν ακάλυπτη, με την δημιουργία ή ενίσχυση πλημμυρικών φαινομένων με την καταστροφή του περιβάλλοντος και άλλων τομέων της οικονομίας.

Το Αιολικό Πάρκο στην Ζάκυνθο χωροθετείται στην ίδια περιοχή που έχει χωροθετηθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων και δεν έχει έρθει σε γνώση η συζήτηση στο Π.Σ., ελέω του νέου περιβαλλοντοκτόνου νόμου που ψήφισε η ΝΔ. την άνοιξη και δίνει τη δυνατότητα επιχειρηματικής δράσης, όπως εγκατάσταση αιολικών πάρκων και ξενοδοχειακών μονάδων σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές «Natura», κάνει τυπική διαδικασία την αδειοδότηση τέτοιων επενδύσεων, παραδίδει σε ιδιώτες την επιτήρηση των εργασιών εγκατάστασης και της λειτουργίας τους. Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει!

Σημαντικό ρόλο στην προώθηση της πολιτικής αυτής έχουν οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές, που συνήθως από τη μία αποποιούνται την ευθύνη λέγοντας «δεν αποφασίζουμε εμείς» και από την άλλη βρίσκονται σε στενή επαφή με τους επιχειρηματικούς ομίλους, κάνοντάς τους διάφορες εξυπηρετήσεις και παίζοντας το παιχνίδι των «ανταποδοτικών» . Υπηρετούν την λογική «Ενέργεια εμπόρευμα και όχι αγαθό», την υποταγή της ανάπτυξης της επιστήμης και των δυνατοτήτων της χώρας στην ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος.

Είναι γνωστή η θέση της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) και η συμφωνία της με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά μας, όπως ακριβώς σχεδιάζουν οι επιχειρηματίες και η κυβέρνηση. Γνωστή είναι επίσης και η δική μας διαφωνία από την άποψη ότι «Η Ενέργεια είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα». Η πείρα όμως από την ασύδοτη και άναρχη εγκατάσταση στα νησιά μας είναι τραγική και δημιουργεί τεράστιες ευθύνες.

Επερωτάται η κ Περιφερειάρχης:

 • Ενημερώθηκε για τους περιβαλλοντικούς όρους της συγκεκριμένης εγκατάστασης;
 • Συνοδεύουν την εγκατάσταση τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα ή θα έχουμε τις ίδιες επιπτώσεις με πλημυρικά φαινόμενα όπως στην Κεφαλονιά;
 • Πως θα προστατευτούν οι δασικές εκτάσεις από τα έργα αυτά;
 • Θα μπει φραγμός στην ασυδοσία και τη ληστρική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος από τους ιδιώτες με το νέο fast track νομικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ;
 • Πως συσχετίζεται η εγκατάστασή του Αιολικού Πάρκου στον ίδιο χώρο που προορίζεται για την κατασκευή και λειτουργία της ΜΕΑ;
 • Πως εξασφαλίζεται η προστασία της Υγείας και των οικονομικών δραστηριοτήτων των κατοίκων της περιοχής;

Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.

«ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ»

Το συγκεκριμένο ζήτημα το είχαμε καταθέσει έγκαιρα, ως επερώτηση, για την παρούσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μετά την απόρριψη, από τον Πρόεδρο ένταξης της επερώτησης στην Πρόσκληση, το επαναφέρουμε ως θέμα ΕΗΔ. Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε ξαναφέρει ανάλογα Θέματα και Επερωτήσεις στο Π.Σ. με πρόσφατο πριν μερικούς μήνες, για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Θεωρούμε όμως κατεπείγουσα αυτή τη συζήτηση σήμερα, ειδικά για την Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης, λόγω των πρόσφατων μετακινήσεων του προσωπικού τις οποίες αποφάσισε η Περιφερειακή αρχή. Δύο νησιά που είναι πολλαπλά κτυπημένα από σεισμούς, πλημμύρες, τον «ΙΑΝΟ», φωτιές, παγετούς, με καθυστέρηση σε αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Δυστυχώς συνειδητά η Περιφερειακή Αρχή (Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ) με πράξεις και αποφάσεις της δίνει επιπλέον κτύπημα για την διάλυση αυτών των υπηρεσιών, αναλαμβάνοντας τεράστιες ευθύνες απέναντι στον λαό και μάλιστα εν όψει του Χειμώνα.

Αυτό δεν γίνεται από ανικανότητα η αβλεψία, αλλά βάσει συγκεκριμένου σχεδίου που σκοπό έχει να παρουσιάσει ως αντιπαραγωγικούς τους υπαλλήλους, ανίκανες τις υπηρεσίες, να μεταφέρει τις δικές της πολιτικές ευθύνες και επιλογές στους εργαζόμενους και στην “γραφειοκρατία”. Έχει στόχο να ανοίξει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, αδιαφορώντας για την διαχείριση του δημοσίου χρήματος, την ποιότητα των έργων, την διαφάνεια των διαδικασιών, την υγεία και ασφάλεια του λαού, για τον οποίον είναι φανερό ότι αδιαφορεί. Το κριτήριο των επιλογών δεν είναι άλλο από την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών σχεδίων και ανταγωνισμών η αύξηση της κερδοφορίας τους το μοίρασμα της πίττας σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Ενδεικτικά να αναφέρουμε:

 • ότι τις μελέτες για τα υδατοδρόμια θα μπορούσαν να τις κάνουν οι Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων. Για να δοθεί σε ιδιώτες έπρεπε να υπάρχουν ενυπόγραφες βεβαιώσεις από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Π.Ε. που να αναφέρουν ότι δεν δύναται η υπηρεσία και τους λόγους που γίνεται αυτό. Όταν ήρθε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή πριν μερικούς μήνες με εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής να δοθεί σε ιδιώτες, ειπώθηκε παράλληλα ότι υπήρχαν οι βεβαιώσεις των Δ.Τ.Ε. για αδυναμία υλοποίησης από αυτές. Αποδείχτηκε ότι ήταν ψευδές και δεν υπήρχαν τέτοιες βεβαιώσεις. Για να ξεπεράσουν αυτό τον σκόπελο η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο που τώρα ποια προβλέπει ότι δεν χρειάζεται βεβαίωση και έτσι προχώρησαν σε αυτό που είχαν σχεδιάσει δηλαδή την παραχώρηση σε ιδιώτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
 • Έχουν δοθεί δεκάδες έργα, μερικών χιλιάδων ευρώ και προγραμματίζονται να δοθούν και άλλα εκατομμυρίων ευρώ με την επίκληση της διαδικασίας του κατεπείγοντος χωρίς δημοσίευση, με επιλογή εταιρειών ουσιαστικά, αποκλειστικά από την Περιφερειακή Αρχή, λόγω «ΙΑΝΟΥ» σε μεγάλη χρονική απόσταση από το γεγονός, που φτάνει και ξεπερνάει τον 1 χρόνο. Μια διαδικασία που βρίσκεται στα «όρια της νομοθεσίας και νομολογίας» με εμφανή τον κίνδυνο δικαστικών προσφυγών, αλλά και την απώλεια σημαντικών ποσών από τις ελάχιστες εκπτώσεις που δίνονται στις αναθέσεις με αυτές τις διαδικασίες.
 • Την δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που θα είναι το όχημα, ο «ατζέντης» που θα παρακάμπτει νόμιμα όλες τις μέχρι τώρα διαδικασίες για μελέτες, έργα αλλά και άλλα αντικείμενα που σήμερα υλοποιούν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, οδηγώντας με πολλαπλό κόστος, αμφίβολη ποιότητας αποτελέσματα, στην «αγκαλιά» των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα χωρίς κανένα έλεγχο από τα συλλογικά εκλεγμένα όργανα, δηλαδή το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή.

Όλες οι Διευθύνσεις έχουν σημαντικότατα προβλήματα υποστελέχωσης, αλλά είναι ορισμένες με ένα ιδιαίτερο κρίσιμο ρόλο και ειδικά σε αυτή την συγκυρία, όπως η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, η Διεύθυνση Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, η Πολιτική Προστασία, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Διεύθυνση Μεταφορών, που λειτουργούν με ελλείψεις κάτω από το όριο ασφαλείας.

Για αυτές τις τραγικές ελλείψεις που την αποκλειστική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ, έχει βρει συνυπεύθυνο και συνένοχο, ως κυβερνητικό υπάλληλο την σημερινή Περιφερειακή Αρχή που έχει ξεπεράσει την προηγούμενη της ΑΝΑΣΑ-ΣΥΡΙΖΑ. Έχει το θράσος και ρίχνει τις ευθύνες στους εργαζόμενους ότι δεν προχωρούν τα έργα και οι μελέτες, λες και έχει δώσει τις χρηματοδοτήσεις.

Δεν απολογείται:

 • γιατί είναι κάτω από το 50% η κάλυψη των Οργανικών Θέσεων με βάση τον πετσοκομμένο Ο.Ε.Υ.;
 • γιατί έχουν έρθει ελάχιστοι που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού για να αντικαταστήσουν του δεκάδες που έχουν φύγει τα τελευταία 10 χρόνια;
 • γιατί υπάρχει απαγόρευση και δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού;
 • γιατί ζητούν και παίρνουν αρμοδιότητες από το κράτος χωρίς στελέχωση των υπηρεσιών και επιπλέον οικονομική ενίσχυση;
 • γιατί δεν έχουν προχωρήσει αυτές οι ελάχιστες προσλήψεις που αποφάσισε η κυβέρνηση για το 2020 και 2021 περίπου 6 άτομα, όταν φεύγουν με συνταξιοδοτήσεις και κινητικότητα το αντίστοιχο διάστημα πολλοί περισσότεροι;

Να δούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση της στελέχωσης με βάση τα επίσημα στοιχεία:

Υπάρχουν 11 Διευθύνσεις στελεχωμένες από 4 προϊστάμενους, με 30 Τμήματα και 8 Γραφεία. Το σύνολο του προσωπικού Μόνιμου και Αορίστου είναι 67 άτομα. Από αυτούς ασκούν μόνιμα παράλληλα καθήκοντα 21 άτομα δηλαδή το 1/3 περίπου του προσωπικού. Οι 5 από τις 11 Διευθύνσεις -περίπου το 50%- έχουν μόνο από 2 υπαλλήλους η κάθε μία και οι περισσότεροι με παράλληλα καθήκοντα. Οι ελλείψεις μάλιστα είναι σε κρίσιμες ειδικότητες όπως Κτηνιάτρων, Εποπτών Υγείας, Κοινωνικών Λειτουργών, Περιβαλλοντολόγων, Πολιτικών Μηχανικών κ. α. Αυτή είναι η πραγματικότητα που θέλει να κρύψει η Περιφερειακή Αρχή.

Οι ευθύνες σας είναι εγκληματικές γιατί όχι μόνο δεν απαιτείτε να γίνουν έκτακτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Π. Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης και γενικότερα στην Περιφέρεια, όχι μόνο δεν σταματάτε την παράτυπη λειτουργία των παράλληλων καθηκόντων αλλά γιατί σε μια ήδη υποστελεχωμένη Δ. Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης με ένα τεράστιο και κρίσιμο όγκο εργασιών μετακινήσατε 3 Πολιτικούς Μηχανικούς σε υπηρεσίες άλλες άσχετες με το αντικείμενο τους; Πως θα καλύψετε άραγε το παραπάνω κενό;

Πως θα καλύψετε άμεσα τις ανάγκες στις Διευθύνσεις Δ.Τ.Ε., Υγείας, Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Μεταφορών; Πως θα υπηρετηθούν τελικά οι ανάγκες των πολιτών;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

Η ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την κατάσταση στην διαχείριση των ΑΣΑ στα νησιά αποτελεί υποχρέωση της Περιφερειακής Αρχής

Η κατάσταση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά μας, παραμένει σκοτεινή και βρώμικη. Επανερχόμαστε για άλλη μια φορά, για να ζητήσουμε ολοκληρωμένη ενημέρωση για ένα θέμα που ενδιαφέρει άμεσα τους πολίτες των νησιών μας, έχει άμεση σχέση με την ποιότητα της ζωής τους, με την Υγεία τους, το περιβάλλον αλλά και το εισόδημά τους. Θεωρούμε το θέμα αναγκαίο και επείγον, ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΧΥΤΑ Παλοστής στην Κεφαλονιά, για δεύτερη φορά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η οποία θα σιγοκαίει για αρκετό καιρό ακόμα με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων.

Επισημαίνουμε, ότι είναι υποχρέωση και ευθύνη της περιφερειακής αρχής να φέρει το θέμα προς συζήτηση αφού έχει την ευθύνη του Νέου Διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ, την δημιουργία του οποίου βάφτισε “πρόκληση”. Οφείλει επίσης να επιδείξει τον ελάχιστο σεβασμό προς τον λαό και στο δικαίωμά του, στην έγκυρη ενημέρωση για τα στοιχεία που αφορούν στο περιβάλλον και στην υγεία του.

Φωτογραφίες βγάλατε, την ιδιωτικοποίηση προχωράτε, πρόστιμα κόψατε και από δηλώσεις χορτάσαμε μόνο για την νέα πυρκαγιά που ξέσπασε στον ΧΥΤΑ στην Παλοστή Κεφαλονιάς κόπηκε η λαλιά σας.

22 Σεπτέμβρη 2021. Έχετε να μας πείτε κάτι για:

 • Τις συνεχιζόμενες χωματερές στα νησιά μας που μολύνουν το έδαφος, την θάλασσα, τον αέρα και τον υδροφόρο ορίζοντα;
 • Τα βουνά, επιστημονικά τα “κύτταρα”, από σύμμεικτα απορρίμματα χωρίς στοιχειώδη επεξεργασία και διαλογή που αγγίζουν τον ουρανό;
 • Τα στραγγίδια, τα σκισμένα δέματα, την πραγματική αποκατάσταση των κυττάρων;
 • Τα μέτρα πυρασφάλειας, φύλαξης, πρόληψης και δυνατότητα άμεσης κατάσβεσης στους ΧΥΤΑ;
 • Τη νέα πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ της Παλοστής και τις ευθύνες του νέου ιδιοκτήτη επιχειρηματία ή μήπως η περιοδική εγκληματική καύση αποτελεί τη νέα μέθοδο διαχείρισης

Έχετε να μας πείτε κάτι για:

 • Τα μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων, των ζώων και του υδροφόρου ορίζοντα, την χωροταξική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών, τις αντισταθμιστικές παροχές υπέρ των κατοίκων των γύρω περιοχών που επιβαρύνονται;
 • Τις αυξήσεις στα τέλη για τους ΧΥΤΑ, τα νέα πράσινα χαράτσια και τα πρόστιμα που θα επιβαρύνουν τις τσέπες του λαού;
 • Για τους εργαζόμενους και τις συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας στον τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης;

Έχετε να μας πείτε κάτι για την ανακύκλωση, την οποία με βαρύγδουπες δηλώσεις, προεκλογικά, κλείνατε σε όλες τις πτώσεις και στην οποία κατά καιρούς αναφέρεστε;

Επιστημονικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, στην αρθρογραφία του τοπικού τύπου, αναφέρουν, συγκεκριμένα για την Κέρκυρα, ότι:

 • η ανακύκλωση κυμάνθηκε από 4.4% έως 6.6%
 • το υπόλειμμα ΚΔΑΥ από 43% έως 59,2%.
 • το 2014 το ποσοστό καθαρής ανακύκλωσης ήταν 6.6%
 • το 2019 ήταν 4.9%, το 2021 το α τετράμηνο 4,5%

Όταν την ίδια στιγμή, Δημοτικές Αρχές πρώην και νυν μιλούν για ποσοστά ανακύκλωσης της τάξης του 17%, 14%, 10% εμπαίζοντας το λαό και κρύβοντας την πραγματικότητα και τις ευθύνες τους.

Έχετε φροντίσει, ως νέος ΦΟΔΣΑ, να αποτυπώνονται και να αναρτώνται για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, τη διαφάνεια και την αξιοπιστία, οι μηνιαίες παραγόμενες ποσότητες, (ανά μήνα και ανά δήμο) όλης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για το έτος 2021 καθώς και για σκοπούς σύγκρισης για το έτος 2020:

α) των παραγόμενων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων (πράσινος και γκρι κάδος)

β) των συλλεγόμενων ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών (μπλε κάδος)

γ) τις επιστρεφόμενες ποσότητες υπολειμμάτων από τη διαλογή ανακυκλώσιμων σε ΚΔΑΥ προς ΧΥΤΑ

δ) τις μεταφερόμενες ποσότητες απορριμμάτων σε Κοζάνη, Πάλαιρο και σε όποιες άλλες περιπτώσεις υπάρχουν τέτοιες.

(Σημ: Διαδικασία που εφαρμόζεται σε άλλες Περιφέρειες της χώρας φυσικά και στην Ευρώπη στην οποία πλειστάκις αναφέρεστε ως παράδειγμα!!!)

Κατά την εκτίμησή μας, όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές φέρουν διαχρονικά και εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τις καθυστερήσεις και τα «αδιέξοδα» στην διαχείριση των ΑΣΑ. Κύρια αιτία, η εκχώρηση αυτού του τομέα ως πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, οι ιεραρχήσεις των επιχειρηματικών ομίλων στον χαρακτήρα της διαχείρισης, οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις μεταξύ τους.

Τα διάφορα κατά καιρούς «αδιέξοδα», σκουπίδια στους δρόμους, πανάκριβες μεταφορές, πυρκαγιές ακόμα και ο τουρισμός, αξιοποιούνται κάθε φορά είτε από κυβερνήσεις, είτε από την Τοπική Διοίκηση ως εργαλείο εξαπάτησης και εκβιασμού προς το λαό για να αποδεχτεί μια ακριβοπληρωμένη λύση ανάγκης στο πλαίσιο της στρατηγικής ιδιωτικοποίησης του κερδοφόρου αυτού κλάδου, προωθώντας μεγάλες πανάκριβες και με πολύ μικρό ποσοστό ανακύκλωσης μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ).

Το βάρος πρέπει να δοθεί αποκλειστικά σε άλλη κατεύθυνση, αυτή της μείωσης της ποσότητας παραγωγής τους, της γενναίας προώθησης της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή της παραγωγής εδαφοβελτιωτικού κομπόστ, της ασφαλούς τελικής διάθεσης (υγειονομική ταφή) του υπολειπόμενου ρεύματος των σύμμεικτων που δεν υπόκειται σε επεξεργασία κ. ά.. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να υπάρξει άμεσος σχεδιασμός και η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, χωρίς ιδιώτες και επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, χωρίς ΣΔΙΤ…

Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένα τις θέσεις μας μέχρι σήμερα, έχουμε φέρει πολλές φορές, είτε ως θέμα προς συζήτηση στο Π Συμβούλιο είτε με την μορφή των επερωτήσεων, το πρόβλημα της Διαχείρισης των ΑΣΑ θεωρώντας ότι πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα, το οποίο αφορά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των δικαιωμάτων τους .Έτσι θα συνεχίσουμε, με την ευθύνη που μας αναλογεί ως Λαϊκή Συσπείρωση αλλά κυρίως μαζί με το λαό και τους αγώνες του.

Προτείνουμε:

 1. Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τη Διαχείριση των ΑΣΑ παρουσία Δημοτικών Συμβουλίων, φορέων εργαζομένων και κατοίκων
 2. Για τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία, από τώρα και στο εξής να δημοσιεύονται σε μηνιαία βάση στις επίσημες ιστοσελίδες των δήμων, καθώς και σε αυτήν της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αλλά και του αρμόδιου διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ ώστε να είναι ελεύθερα προσβάσιμα και διαθέσιμα σε όλους τους συμπολίτες μας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.