Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | October 4, 2023

Scroll to top

Top

“Διάσπαση του Δήμου Κεφαλλονιάς σε νέους Δήμους “.

“Διάσπαση του Δήμου Κεφαλλονιάς σε νέους Δήμους “.
KefaloniaNews

Στην Σάμη της Κεφαλληνίας ημέρα Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε ευρεία ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ των κατοίκων της περιοχής κατόπιν πρόσκλησης των Τοπικών Συμβουλίων της Δημοτικής Ενότητας Σάμης για συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος αναφορικά με το ανωτέρω θέμα.

Στην Λαϊκή Συνέλευση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης, Δημοτικοί Σύμβουλοι άπαντες επικεφαλείς της αντιπολίτευσης των συνδυασμών τους, τα Τοπικά Συμβούλια περιοχής Σάμης, Πυλάρου και Ερίσου, εκπρόσωποι φορέων και με πρωτοφανή συμμετοχή των κατοίκων.  Η Λαϊκή Συνέλευση εξέδωσε το ακόλουθο:

ΨΗΦΙΣΜΑ : Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες στην περιοχή μας ότι απέρχεται διάσπαση του Δήμου Κεφαλλονιάς σε περισσότερους Δήμους, από την οποία δεν ερωτήθηκαν οι Τοπικές Κοινότητες.

Συγκεκριμένα στην ενδεχόμενη αυτή διάσπαση, η περιοχή της Σάμης πρόκειται να προσαρτηθεί στην Δ.Ε. Ελειού-Πρόννων με έδρα τον Πόρο.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία και αγανάκτηση των κατοίκων της Σάμης οι οποίοι με κάθε τρόπο εκφράζουν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια προοπτική.  Οι παράλογες αυτές μεθοδεύσεις πρέπει να πάρουν ένα τέλος.  Για το λόγο αυτό καλούνται σήμερα οι κάτοικοι να καταστήσουν σαφές ότι διαφωνούν κάθετα με τις παρασκηνιακές διεργασίες για προσάρτηση της Σάμης στην Δ.Ε. Ελειού-Πρόννων με έδρα τον Πόρο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:  Από το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει σοβαρά υπόψη του την βούληση της τοπικής κοινωνίας μας και κυρίως των συλλογικών φορέων καθώς και των κατοίκων των περιοχών Σάμης, Πυλάρου και Ερίσου.

ΖΗΤΑΜΕ: Τρεις (3) Δήμους στα πλαίσια των πρώην Επαρχειών όπου ο νέος Δήμος Σάμης να περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Σάμης, Πυλάρου και Ερίσου με έδρα την Σάμη.

Ειδικότερα: Η Πρόταση αυτή έχει όλες τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός ισχυρού βιώσιμου Δήμου, ενός Δήμου με ιστορία, ταυτότητα σε συνεκτικότητα των πολιτών του, που θα έχει όλες τις δυνατότητες και προοπτικές να οργανωθεί και να λειτουργήσει σωστά με υπηρεσίες, στελέχη, μηχανήματα και εξοπλισμό.

Στην περιοχή αυτή υπάρχει ισχυρός πρωτογενείς τομέας, αναπτυγμένος τουριστικός κλάδος καθώς και εκμεταλλεύσιμες πηγές εσόδων (Λιμάνι Σάμης, Λιμνοσπήλαια Σάμης, Παραλία Αντισάμου, Παραλία Μύρτου, Λιμάνι Αγίας Ευφημίας, Λιμάνι Φισκάρδου κλπ) που είναι σημαντικές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία.

Από γεωμορφολογικής άποψης οι περιοχής αυτές (Σάμη, Πύλαρος, Έρισος) βρίσκονται στο Βόρειο και Ανατολικό μέρος του Νησιού, έχουν γεωγραφική συνοχή που καθιστά την πρόσβαση των κατοίκων εύκολη στις μεταξύ τους συναλλαγές και με άλλα λόγια όλες μαζί μπορούν να αποτελέσουν μία ισχυρή μονάδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Επίσης οι τρεις αυτές περιοχές αποτελούσαν για πάνω από εκατό (100) έτη την τρίτη Επαρχία του Νομού Κεφαλληνίας την Σάμη.

Μετά Τιμής

Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Σάμης κα Όλγα Αντωνάτου-Βαλσάμου
Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Πυργίου κος Διονύσιος Σταματελάτος
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Γριζάτων κα Άννη-Μαρία Σκιαδαρέση
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Καραβομύλου κα Φρειδερίκη Βαλλάτου
Εκπρόσωπος Τοπικής Κοινότητας Πουλάτων κος Νίκολαος Βουτσινάς
Εκπρόσωπος Τοπικής Κοινότητας Χαλιωτάτων κα Μαριάνθη Δευτεραίου