Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | June 27, 2022

Scroll to top

Top

Γιατί η Κομισιόν απέρριψε την αύξηση επιδότησης ρεύματος στις επιχειρήσεις

Γιατί η Κομισιόν απέρριψε την αύξηση επιδότησης ρεύματος στις επιχειρήσεις
KefaloniaNews

PowerGameΕπιλεκτική αύξηση της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια προς κλάδους που επηρεάζουν τον δείκτη του πληθωρισμού και όχι αποκλειστικά προς ενεργοβόρες επιχειρήσεις είχε ζητήσει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης (ΥΠΕΝ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, είχε ζητήσει να αυξηθεί η επιδότηση σε τομείς όπως τα τρόφιμα, κ.α. που επηρεάζουν το κόστος προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» διαμόρφωσης του πληθωρισμού. Στόχος ήταν να καλύπτει για τον Φεβρουάριο το 75% των αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι 50% που κάλυψε για το μήνα Ιανουάριο.

Όμως η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp.) απέρριψε το ελληνικό αίτημα καθώς θεώρησε πως παραβιάζει τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων αφού αφορά επιλεκτική ενίσχυση κλάδων. Έτσι τελικά η επιδότηση για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, παρέμεινε και τον Φεβρουάριο στα 65 ευρώ ανά μεγαβατόρα. Πάντως στο υπουργείο αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί και μετά τον Μάρτιο η απαλλαγή των επιχειρήσεων μέσης και υψηλής τάσης από την καταβολή των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) αν οι τιμές χονδρικής παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Στο ΥΠΕΝ ενώ είχαν ρίξει για πολλούς μήνες το βάρος τους στη στήριξη των νοικοκυριών από τις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, τώρα ανησυχούν περισσότερο από τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις. Όχι μόνο επειδή η έκρηξη τιμών στην ενέργεια επιβαρύνει σημαντικά τις ελληνικές επιχειρήσεις απειλώντας την ανταγωνιστικότητά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως υποστηρίζουν θεσμικοί φορείς ορισμένων κλάδων, απειλείται ακόμα και η βιωσιμότητα κάποιων εταιρειών. Αύτη την ανησυχία μετέφερε και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη.

Στην πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ «ο σφυγμός του επιχειρείν» 7 στις 10 επιχειρήσεις εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με τις ανατιμήσεις μεταξύ άλλων στο κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας.

Ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου Αλ. Χατζόπουλος υποστήριζε σε άρθρο του πως «η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, εύλογα ξεκίνησε από τα νοικοκυριά και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και η εργαλειοθήκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΕ αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια προστασίας τους. Όμως οφείλουμε γρήγορα να εστιάσουμε στη βιομηχανία και στην επιχειρηματικότητα, μια και εκείνη είναι που, όπως είδαμε ξεκάθαρα και τα προηγούμενα χρόνια, τροφοδοτεί με σταθερότητα και συνέπεια τα εισοδήματα των νοικοκυριών». Στον ΣΕΒ υποστηρίζουν πως εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα πρέπει «μακροπρόθεσμα να διαμορφωθεί μια αποτελεσματικά λειτουργούσα αγορά ενέργειας, με τις απαραίτητες υποδομές, διασυνδέσεις και επενδύσεις, ώστε οι επιχειρήσεις μας να προστατεύσουν και να αυξήσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους».

Στο υπουργείο έχουν εξαγγείλει τους τελευταίους μήνες σειρά μέτρων που μπορούν να ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις, από το Net Metering (για αυτοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας) μέχρι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για εταιρείες. Όμως, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς για τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν υπάρχει σοβαρή πρόοδος, παρά το γεγονός πως έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το περίφημο «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, για παράδειγμα, εξαγγέλλεται εδώ και δύο χρόνια και ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε πότε θα συνταχθεί ο σχετικός οδηγός, ούτε πότε θα αναπτυχθεί το απαραίτητο τεχνολογικό σύστημα για την κατάθεση αιτήσεων, ούτε και το ύψος των επιδοτήσεων. Το ίδιο ισχύει και για άλλα προγράμματα του υπουργείου που βρίσκονται «στο μηδέν» όπως εξηγούν στην αγορά.

«Το ΥΠΕΝ έχει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα για το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει εκτροχιαστεί τόσο σε επίπεδο νομοθετικού έργου, όσο και εκκίνησης προγραμμάτων» επισημαίνουν όσοι παρακολουθούν τις πρωτοβουλίες του υπουργείου.