Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 25, 2025

Scroll to top

Top

Βροχή κεφαλαίων στη startup που μειώνει 25% τους λογαριασμούς νερού

Βροχή κεφαλαίων στη startup που μειώνει 25% τους λογαριασμούς νερού
KefaloniaNews

Εξοικονόμηση έως 25% στους λογαριασμούς ύδρευσης υπόσχεται η ισραηλινή startup Wint, η οποία έχει αναπτύξει τεχνολογία βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη για την αυτόματη ανίχνευση των διαρροών σε υπάρχοντα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, από ουρανοξύστες και εμπορικά κέντρα έως εργοστάσια και κατοικίες και την επίσης αυτόματη διακοπή της παροχής νερού μέχρις ότου αποκατασταθεί η βλάβη.

Ήδη εταιρείες όπως Microsoft, HP και  Mastercard και εταιρείες  ακινήτων όπως αυτή που διαχειρίζεται το εμβληματικό Empire State Building στη Νέα Υόρκη έχουν εγκαταστήσει στα δίκτυά τους τα συστήματα της Wint, η οποία συγκαταλέγεται στις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες του χώρου της τεχνητής νοημοσύνης και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα «Next Big things in Tech».

Ως εκ τούτου προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών και πριν λίγες ημέρες ολοκλήρωσε νέο γύρο (Series C) συγκέντρωσης κεφαλαίων με 35 εκατομμύρια δολάρια από μεγάλους επενδυτές όπως Inven Capital (venture capital με κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ που ειδικεύεται στη χρηματοδότηση επενδύσεων στην τεχνολογία που αφορά στο κλίμα στην Ευρώπη και το Ισραήλ και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το CEZ Group), Insight Partners (με κεφάλαια 75 δισ. δολαρίων επενδύουν σε εταιρείες τεχνολογίας που προωθούν διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα τους) και Taronga Ventures (ειδικεύεται στη χρηματοδότηση εταιρειών που προωθούν καινοτομίες στις κατασκευές και τους κλάδους του real estate). Συνολικά, από το 2018 η Wint έχει λάβει χρηματοδότηση 60 εκατομμυρίων δολαρίων

Συνέλαβε την ιδέα σε ένα πλημμυρισμένο δωμάτιο…

Η ιδέα για τη συγκεκριμένη τεχνολογία προέκυψε σ’ έναν Ισραηλινό μηχανικό -και μετέπειτα στέλεχος της εταιρείας – όταν επέστρεψε ένα απόγευμα στο διαμέρισμά του στο Τελ Αβίβ και το βρήκε πλημμυρισμένο επειδή είχε σπάσει ένας αγωγός. Καθάρισε τα νερά και επιστρέφοντας στο γραφείο άρχισε να εργάζεται για να βρει τη λύση σ’ ένα από τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα στις οικοδομές. Έτσι προέκυψε η Wint αρχικά με ειδίκευση μόνο στις κατοικίες και στις διαρροές και αργότερα στα βιομηχανικά κτίρια, εμπορικά κέντρα, πανεπιστήμια και γενικότερα τους αγωγούς ύδρευσης και άρδευσης με στόχο την εξοικονόμηση νερού.

Ανιχνεύει τις διαρροές – συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού

Τα συστήματα της Wint, που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και το internet of things, λειτουργούν ως εξής: εγκαθίστανται σε υπάρχοντα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, παρακολουθούν και καταγράφουν τη ροή του νερού και έχουν την δυνατότητα να ανιχνεύουν διαρροές σε πραγματικό χρόνο διακόπτοντας την παροχή νερού στο συγκεκριμένο σημείο και παρέχοντας ενημέρωση για το ακριβές σημείο της διαρροής ώστε να επιδιορθωθεί γρήγορα η ζημιά.

Παράλληλα, καταγράφουν στατιστικά δεδομένα για την κατανάλωση νερού στο συγκεκριμένο χώρο και τα συγκρίνουν αυτόματα με στοιχεία που εμπεριέχονται σε μεγάλη βάση δεδομένων από άλλους χρήστες ώστε ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του χώρου να μπορεί να κάνει βέλτιστες επιλογές όσον αφορά στην κατανάλωση ύδατος και μάλιστα ανάλογα με το διάστημα της ημέρας (ώρες αιχμής/«νεκρές» ώρες – Σαββατοκύριακα).

Η εταιρεία διατείνεται ότι με τα συστήματά της επιτυγχάνεται εξοικονόμηση νερού έως 25% κι έτσι μειώνεται το οικολογικό αποτύπωμα της συγκεκριμένης επιχείρησης/κατοικίας συντελώντας στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Empire State Building που μείωσε την ετήσια κατανάλωση νερού κατά 34,1 εκατομμύρια λίτρα και πέτυχε απόσβεση της επένδυσης στα συστήματα της Wint σε διάστημα μόλις τριών  μηνών.