Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | December 7, 2023

Scroll to top

Top

Βγήκαν στους δρόμους οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου – Καθιστική διαμαρτυρία κλείνοντας κεντρικό δρόμο της πόλης.

Βγήκαν στους δρόμους οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου – Καθιστική διαμαρτυρία κλείνοντας κεντρικό δρόμο της πόλης.
KefaloniaNews

Ύστερα από Γενική Συνέλευση των μαθητών του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου, την Παρασκευή 31/10 και με αφορμή τα προβλήματα που σχετίζονται τόσο με το τρέχον εκπαιδευτικό σύστημα, όσο και με τις εγκαταστάσεις το Σχολείο από χτες, Δευτέρα, είναι υπό κατάληψη.

Σήμερα το πρωϊ οι μαθητές πραγματοποίησαν συμβολική πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του Ληξουρίου.

Ενωμένοι και εφοδιασμένοι με πανό τα οποία δήλωναν τις προθέσεις τους ξεκίνησαν από τον χώρο όπου στεγάζεται το Γενικό Λύκειο (στην παραλία “Φύκια”), συνέχισαν κατά μήκος του παραλιακού δρόμου και φτάνοντας στο ύψος της κεντρικής πλατείας Ληξουρίου, κατευθύνθηκαν έξω από τον Παντοκράτορα, όπου πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, εμποδίζοντας την διέλευση των οχημάτων και αναγκάζοντας τους να αλλάξουν πορεία.

Χωρίς φασαρίες, χωρίς φωνές, χωρίς συνοδεία καθηγητών και λοιπών πολιτικών εκπροσώπων, συνέχισαν έως και το Δημαρχείο της πόλης, το οποίο στεγάζεται στο κτήριο της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.

Εκεί περίμεναν τον Αντιδήμαρχο Παλλικής κ. Μοσχονά για να τον ενημερώσουν για τα αιτήματα τους και να ζητήσουν την στήριξη του Δήμου Κεφαλονιάς.

Σύμφωνα με υπάλληλο του Δήμου, ο κ. Αντιδήμαρχος είχε ειδοποιηθεί για την επίσκεψη των μαθητών, δυστυχώς όμως, παρόλο που είπε ότι θα ερχόταν, δεν εμφανίστηκε.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας ενημέρωσε ότι είναι εκτός γραφείου…

Θα περιμέναμε σε θέματα παιδείας να παρατήσουν τις εργασίες καθημερινότητας και να τρέξουν αμέσως δίπλα στους μαθητές!

Κάπου εκεί η Πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς, Τζίνα Αντωνέλου, μίλησε on air στην ΕΡΑΚ και στην Ελευθερία Κουλουριώτου. Η μαθήτρια και εκπρόσωπος της μαθητικής κοινότητας έκανε γνωστά τα αιτήματα των μαθητών, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

 • Τροποποίηση της Τράπεζας Θεμάτων με σκοπό την βελτιστοποίησή της και πιο συγκεκριμμένα,

α) κοινά θέματα για όλους τους Πανελλαδικούς εξεταζόμενους μαθητές

β) έλεγχος θεμάτων ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές μαθησιακές δεξιότητες που αποκτώνται στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος με βάση τη διδαχθείσα ύλη.

 • Άμεσος διορισμός καθηγητών των μαθημάτων που ελλείπουν και εξετάζονται πανελλαδικώς και στις τρείς τάξεις του Λυκείου.
 • Δέσμευση των τοπικών φορέων με σκοπό την όσο τον δυνατόν ταχύτερη:

α) βελτίωση των ήδη υπάρχοντων εγκαταστάσεων (τοποθέτηση ειδικών ανεμοπτεσμάτων),

β) κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων για ενδοσχολικές δραστηριότητες,

γ) προσθήκη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και εργαστηρίου φυσικών επιστημών.

 • Κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος που να πληροί όλες τις προυποθέσεις ασφαλείας και ιδιαιτέρως αντισεισμικής προστασίας.
 • Ειδική μεταχείριση μαθητών Β’ και Γ’ Λυκείου που υπέστησαν ζημιές από τον διπλό σεισμό αρχές του έτους.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι τα αιτήματα τους είναι σοβαρά και λογικά και ΖΗΤΟΥΜΕ από τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς, κ. Παρίση να δώσει την ανάλογη βαρύτητα και να αποδείξει ακόμα μιά φορά ότι είναι δίπλα στο Ληξούρι και δίπλα στο μέλλον μας, στους μαθητές….

Τα συνθήματα που επαναλαμβανόντουσαν κατά την διάρκεια της πορείας ήταν τα εξής:

Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία κι όχι διαβατήρια για την ανεργία.Αγώνας, ρήξη, ανατροπή η ιστορία γράφεται με ανυπακοή.Μας φαίνονται μεγάλοι γιατί είμαστε σκυφτοί, σηκώστε το κεφάλι, να σκύψουνε αυτοί.

Δώστε λεφτά για την Παιδεία.Πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία.

Το σχέδιο τους είναι σχολεία-μαγαζιά, με γονείς πελάτες κι αμόρφωτα παιδιά.

Λοβέρδο, δεν κάνεις ούτε για τσοπάνης…

IMG_3300

Η κατάληψη στο Γενικό Λύκειο συνεχίζεται και αύριο.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που μαθητές του Ληξουρίου βγαίνουν στους δρόμους της πόλης και φωνάζουν για το μέλλον τους. Αγνόησαν την βροχή και διαδήλωσαν, σηκώνοντας το ανάστημα τους. Αυτή η φωνή είναι δύναμη και πρέπει να φτάσει και να ακουστεί παντού.

Λύσεις πρέπει να βρεθούν άμεσα… Αυτά τα παιδιά περιμένουν απαντήσεις από κάθε αρμόδιο. Από Δήμο Κεφαλονιάς, από Περιφέρεια, από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από Υπουργό Παιδείας.

 

 • DSC02268
 • DSC02261
 • DSC_0273
 • DSC_0250
 • DSC_0230
 • DSC_0218
 • DSC_0214
 • IMG_3300