Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | December 3, 2021

Scroll to top

Top

Αποτίμηση της εκδήλωσης «Επτάνησα και 1821: Η Τέχνη συναντά την Ιστορία»

Αποτίμηση της εκδήλωσης  «Επτάνησα και 1821: Η Τέχνη συναντά την Ιστορία»
KefaloniaNews

Κατά κοινή ομολογία η εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς- Ιθάκης που συνδιοργανώσαμε με την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας ήταν πολύ επιτυχημένη και αυτό καταδεικνύεται από τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κοινού της εκδήλωσης καθώς και τα ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ.
Θέλουμε ,επίσης, να ευχαριστήσουμε την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και ιδιαιτέρως τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τραυλό Σταύρο για την αποδοχή της πρότασης του ΣΦΚΙ και την εμπιστοσύνη που έχει δείξει μέχρι σήμερα απέναντί μας καθώς και τις συνεργάτιδές του που βοήθησαν αποτελεσματικά στην προετοιμασία και κυρίως την προβολή της εκδήλωσης.
Επίσης θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε στα ΜΜΕ που αφενός δημοσιοποίησαν και αφετέρου κάλυψαν την εκδήλωση.
Να τονίσουμε ότι χάρις στο ηλεκτρονικό περιοδικό kefalonitis.com του κ. Ανδρέα Δεμπόνου, που κάλυψε εξ ολοκλήρου την εκδήλωση θα έχουμε τη δυνατότητα να την αναρτήσουμε στο κανάλι του Συνδέσμου Φιλολόγων στο youtube , όπου θα μπορούν να την απολαύσουν όσοι δεν κατάφεραν να τη δουν δια ζώσης.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε, επίσης, και τη διοικητική και τεχνική υποστήριξη που παρείχε το προσωπικό του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ» για την επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσης.
Τέλος, ευχαριστούμε όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους και να αναφέρουμε ότι παρά τις ιδιάζουσες υγειονομικές συνθήκες η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική.
Στο πρώτο μέρος το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την εμπεριστατωμένη εισήγηση του ακούραστου ιστορικού ερευνητή Πέτρου Πετράτου για την αποτίμηση της πολύπλευρης και καθοριστικής συμβολής των Κεφαλονιτών τόσο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 όσο και στην περίοδο μέχρι την ΄Ενωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Στη συνέχεια η δραστήρια και αξιόλογη φιλόλογος Σοφία Νεοφύτου με διεισδυτική ματιά ανέλυσε τον τρόπου που η ιδεολογική συγκρότηση του Ανδρέα Κάλβου και του Διονυσίου Σολωμού επηρέασε τη στάση τους και το έργο τους απέναντι στον Αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία είτε από ξένους κατακτητές (Οθωμανούς- Άγγλους αρμοστές) είτε από τους ντόπιους συνεργάτες τους.
Την εκδήλωση απογείωσε η Συναυλία του συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλου με έργα του σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου.
Ο συνθέτης έχει παρουσιάσει τα έργα του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει μελοποιήσει μοναδικά εκτός από τους δύο τιμώμενους ποιητές , έργα των Ν. Βρεττάκου, Μ. Ελευθερίου, Μ. Μπουρμπούλη, Δ. Μυταρά κ.α. Τα ποιήματα των Κάλβου και Σολωμού ενορχηστρώθηκαν για πιάνο, τσέλο και κλαρινέτο ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΥΤΗ και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “Ο ΚΕΦΑΛΟΣ” το περασμένο Σάββατο.
Τρεις εξαιρετικοί μουσικοί απέδωσαν με απαράμιλλη δεξιοτεχνία τα έργα του συνθέτη: ο βοηθός επί σειρά ετών του Μάνου Χατζηδάκι πιανίστας Θοδωρής Κοτεπάνος , η Μαρίνα Κισλίτσινα που παράλληλα με τη σολιστική της δραστηριότητα είναι μέλος της Κ.Ο.Α στο βιολοντσέλο και η Χρυσούλα Γεωργάκη – σολίστ πολλών ορχηστρών (ΚΟΑ- Βασιλικής Ακαδημίας Χάγης κ.ά) -στο κλαρινέτο.
Παράλληλα, δύο σπουδαίοι ηθοποιοί με πλήθος θεατρικών, τηλεοπτικών και κινηματογραφικών συμμετοχών απέδωσαν μοναδικά τον ποιητικό λόγο των δύο μεγάλων μας δημιουργών.
Επιπλέον, δύο ταλαντούχοι τραγουδιστές – ο πολλά υποσχόμενος Κεφαλονίτης Σταύρος Νιφοράτος στην πρώτη του συνεργασία με το συνθέτη και η υψίφωνος της Λυρικής Βαρβάρα Μπιζά σφράγισαν με την ερμηνεία τους την ποίηση του Σολωμού και του Κάλβου!
΄Ολοι οι σημαντικοί αυτοί καλλιτέχνες συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί μία μυσταγωγική ατμόσφαιρα , που μας έκαναν πλουσιότερους σε υψηλές αισθητικές εμπειρίες.
Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και πιστεύουμε ότι εκφράζουμε όλο το κοινό της βραδιάς, που με το ενθουσιώδες χειροκρότημα εκδήλωσε την ικανοποίησή του για τη συναυλία που είχε την τύχη να παρακολουθήσει.

Παραθέτουμε τους συνδέσμους με τα ρεπορτάζ για την εκδήλωση που δημοσιεύτηκαν στις τοπικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.