Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | December 8, 2024

Scroll to top

Top

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σχολείο Σεισμολογίας στο Ληξούρι

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σχολείο Σεισμολογίας στο Ληξούρι
KefaloniaNews

Με τους σημερινούς ομιλητές έκλεισε η δεύτερη ημέρα (και τρίτη ημέρα Ομιλιών καταξιωμένων Επιστημονων, καθώς το 4ήμερο πρόγραμμα ομιλιών έχει χωριστεί σε δυό μέρη και συγκεκριμμένα σε Συνέδριο Σεισμολογίας και Σχολείο Σεισμολογίας) του Σχολείου Σεισμολογίας. Έτσι λοιπόν, χτες και σήμερα, όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τους όρους “σεισμός” “σεισμικά κύματα” “τσουνάμι” κλπ.

Χτες, Τρίτη το Σχολείο Σεισμολογίας επισκέφτηκαν μαθητές του Β’ Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου με την Δασκάλα τους κα Μέμη Θεοτοκάτου, καθώς και η Διοίκηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ληξουρίου.

Η χτεσινή ημέρα ξεκίνησε με τον Δρ. Βασίλη Καραστάθη – Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ΕΑΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στα εξής

– Τι είναι σεισμός. Τι σημαίνει επίκεντρο και τι ρήγμα. “Λίγο πολύ ξέρουμε που θα ξαναέχουμε σεισμούς” τόνισε “αν γνωρίζουμε την ιστορία της περιοχής”.

– Που συμβαίνουν οι σεισμοί και ποια είναι τα ασφαλή μέρη στον πλανήτη

– Έκανε αναφορά στους μεγαλύτερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη μας

– Τι είναι σεισμολογία τελικά; Είναι η επιστήμη που μελετά τους σεισμούς, την δομή της γης και τα σεισμικά κύματα που δημιουργούνται από φυσικά και τεχνικά αίτια (π.χ. εξερεύνηση πετρελαίου).

Κατά την παρουσίαση του είχαμε την ευκαιρία να δούμε πως έχουν εξελιχθεί οι σεισμογράφοι από το 1900 έως σήμερα.

– Αυτήν την στιγμή υπάρχουν εγκατεστημένοι 156 μόνιμοι σεισμογραφικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα τους οποίος παρακολουθεί καθημερινά το προσωπικό του Γ.Ι.

– Δεν μπορέις να καταλάβεις το μέγεθος ενός σεισμού από την ένταση. Το μέγεθος (ρίχτερ) προκύπτει από την ενέργεια και όχι από την ένταση που ξεσπά. Π.χ. στο υπερηχόγραφημα ενός εμβρύου κανείς δεν μετρά το βάρος του, αλλά τα χέρια, πόδια κλπ.

– Αναφορά στον Charlis Francis Richter (1900-1985) και πως μέτρησε το μέγεθος του σεισμού

“Αυτήν την στιγμή ξέρουμε πως είναι το εσωτερικό της γης με λεπτομέρεια και μην ξεχνάτε ότι η γνώση είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση ενός σεισμού” τόνισε κλείνοντας την ομιλία του.

Η δεύτερη στην σειρά Ομιλήτρια Δρ. Ιωάννα Παπούλια (τ. Διευθύντρια Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ) δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, αλλά την εκπροσώπησε ο κ. Σμπορας Σωτήρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο Γεωδυναμικό και σεισμοτεκτονικό καθεστώς του Ελλαδικού χώρου, ενώ αργότερα ακολούθησαν ο Δρ Κ.Χουσιανίτης (Σεισμολόγος-Ερευνητής ΓΙ/ΕΑΑ) ο οποίος έκανε λόγο για τις βασικές αρχές Δορυφορικής Γεωδαισίας και ο Κεφαλονίτης καθηγ. Παύλος Δελλαδέτσιμας (Πολεοδόμος, Καθ. Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών) ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική προστασία στις νησιωτικές περιοχές.

Σήμερα, Τετάρτη, τον λόγο πήρε ο αγαπητός Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος (Διευθυντής Ερευνών ΓΙ ΕΑΑ), ο οποίος αναφέρθηκε στα συστήματα έγκαιρης προειδοποιησης για σεισμούς και τσουνάμι. “Δεν κατέχουμε ακόμα την μέθοδο για να προβλέπουμε σεισμούς, αλλά υπάρχουν ρήγματα που ενεργοποιούνται ανά 100 χρόνια. Π.χ. στην Κεφαλονιά το 1767, 1867,1953)” διεύκρινησε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ απάντησε και σε όλες τις ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν από τους παρευρισκομενους.

Ακολουθούν τα βιντεάκια από τις Ομιλίες των Καθηγητών…

Αυτό που πραγματικά προκαλεί εντύπωση και έχει σχολιαστεί αρνητικά είναι το ότι πρώτη φορά γίνεται ένα Σεισμολογικό Συνέδριο και Σχολείο στο πληγωμένο από τους σεισμούς Ληξούρι και στην Κεφαλονιά και πλην μετρημένων στα δάχτυλα Κεφαλονιτων, ουδείς προσήλθε να παρακολουθήσει τους επιστήμονες και να ενημερωθεί για τον τεράστιο και καταστροφικό γίγαντα που βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας. Πραγματικά προκαλεί απορία και η απουσία Δημοτικών Συμβούλων, Δημοτικής Αρχής, Πειφερειακής Αρχής και λοιπών φορέων (πλην ορισμένων όπως Π.Κ. Ληξουρίου, μηχανικοί του Δήμου και της Περιφέρειας, πρώην Δημαρχοι Ληξουρίου).

 

 

 

DSC_4872 DSC_4873 DSC_4875 DSC_4890 DSC_5234 DSC_5239 DSC_5240 DSC_5242 DSC_5245 DSC_5248