Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | June 1, 2023

Scroll to top

Top

Δύο επερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Π.Σ.

Δύο επερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Π.Σ.
KefaloniaNews

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Απίστευτη ταλαιπωρία για τους κατοίκους, οι κυκλοφοριακές «μετρήσεις και ρυθμίσεις» στα Τρία Γεφύρια,  χωρίς σχεδιασμό και ουσιαστικά έργα στον    οδικό άξονα Νότου

Πρόσφατη δημοσκόπηση ( Απρίλιος 2023 ) έδειξε πως οι κάτοικοι των νησιών μας –σε ποσοστό 33%- θεωρούν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που τους ταλανίζει είναι το άθλιο οδικό δίκτυο. Παρά τα  μεγάλα βαρύγδουπα λόγια που εισπράττουμε στις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας για το θέμα αυτό από την Περιφερειακή Αρχή, η δημοσκόπηση αυτή αλλά κυρίως η σκληρή πραγματικότητα που καθημερινά βιώνουν οι πολίτες των νησιών μας τους διαψεύδει οικτρά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων αυτών αποτελεί ο μοναδικός δρόμος που συνδέει τη Νότια Κέρκυρα με την πόλη και που κατ ευφημισμό αποκαλείται Εθνική Οδός  Λευκίμμης. Ένας δρόμος που μετά βίας χωράνε 2 αυτοκίνητα υπό κανονικές συνθήκες, γιατί όταν έχουμε, όπως συχνά έχουμε, κατολισθήσεις ή όταν δίνονται άδειες για ιδιωτικά έργα πάνω στο δρόμο – όπως αυτή τη στιγμή συμβαίνει σε ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του Εμίρη του Qatar – τότε η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με περιοδική μονοδρόμηση του δρόμου και προσωρινούς φωτεινούς σηματοδότες και η ταλαιπωρία των πολιτών κτυπάει κόκκινο. Ένας δρόμος χωρίς τον απαραίτητο φωτισμό, χωρίς διαγραμμίσεις, χωρίς τις σωστές μπάρες, χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς τις αναγκαίες μπάρες, χωρίς διαγραμμίσεις, χωρίς αντιπλημμυρικά έργα και προδιαγραφές οδικής ασφάλειας, απορροής υδάτων, διαβάσεων, κ.α.

Στο δρόμο αυτό, όμως, που, κυριολεχτικά,  διασχίζει «το τουριστικό θαύμα» και την «ανάπτυξη» που οραματίζονται κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή, αφού εκατέρωθεν του φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, 6αστερα και 7στερα ξενοδοχεία, την ίδια στιγμή διασχίζουν καθημερινά και χιλιάδες κάτοικοι, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, μαθητές και επισκέπτες παίζοντας τη ζωή τους κυριολεκτικά κορώνα-γράμματα αφού ο κίνδυνος δυστυχήματος ελλοχεύει κάθε ώρα και στιγμή.

Στο δρόμο, αυτό, πρόσφατα, ένα ΙΧ και λίγες μέρες αργότερα και ένα φορτηγό εξετράπησαν της πορείας τους και έπεσαν από ψηλά  στη θάλασσα ( Εικ. 1&2 ) Ακόμη πιο πρόσφατα στον ίδιο αυτό δρόμο, άλλο φορτηγό ,κυριολεχτικά, βυθίστηκε (!!!) μέσα σε μαύρη τρύπα,  λόγω καθίζησης του οδοστρώματος ( Εικ.3). Κι αυτά συμβαίνουν ακριβώς γιατί ο δρόμος αυτός, όπως άλλωστε και μεγάλο μέρος του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου της Κέρκυρας,   έχει μετατραπεί σε καθημερινή παγίδα λόγω της απόλυτης εγκατάλειψης και της παντελούς έλλειψης συντήρησης.

Για τον δρόμο αυτό, όπως άλλωστε και για όλο το τρισάθλιο οδικό δίκτυο της Κέρκυρας, ακούμε υποσχέσεις ,χρόνια τώρα, από αστούς πολιτικούς, Περιφερειακές Αρχές, πρόσφατες και παλαιότερες, για ριζικές βελτιώσεις, για άξονα Βορρά- Νότου, για παρακάμψεις και για κόμβους, για μικρούς και μεγάλους δακτυλίους όσο αφορά την πόλη κ.ά. Οι Κερκυραίοι βαρέθηκαν να ακούνε υποσχέσεις που ποτέ δεν πραγματοποιούνται και ατέλειωτους τσακωμούς για το ποιος φταίει ανάμεσα σε αυτούς που δίνουν τις ανέξοδες υποσχέσεις γιατί δεν γίνονται τα έργα. Βαρέθηκαν αντί για ουσιαστικά έργα να ακούνε ξανά και ξανά εξαγγελίες για επικαιροποιήσεις μελετών και για μετρήσεις κυκλοφοριακού φόρτου.

Ειδικά οι  μετρήσεις και ρυθμίσεις που έγιναν τον τελευταίο καιρό στα τρία γεφύρια καταταλαιπώρησαν τον κόσμο αφού δημιουργούσαν ατέλειωτες ουρές χιλιομέτρων ακινητοποιημένων  αυτοκινήτων και εκατοντάδες απελπισμένους οδηγούς και επιβάτες που έχαναν ώρες ολόκληρες μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους . Διάχυτη δε ήταν η απορία ποιον εξυπηρετούσαν οι ρυθμίσεις αυτές αφού από τη πρώτη στιγμή αποδείχτηκε πόσο πολύ χειροτέρευσαν τη ήδη κακή προηγούμενη κατάσταση και πόσο πολύ περισσότερο ταλαιπωρούσαν τον κόσμο. Ακόμα  πολλοί ήταν αυτοί που ήταν σίγουροι πως μόνο τους σχεδιασμούς μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στόχευαν να εξυπηρετήσουν οι ρυθμίσεις αυτές.   Όπως π.χ. της FRAPORT που, ενθαρρυμένη από την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικεί, τώρα,  την επέκταση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου με την προσάρτηση τόσο των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚΚ όσο και των παρακείμενων δρόμων.

Επειδή στο δρόμο αυτό αλλά και σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο στην Κέρκυρα, αποτυπώνεται η διαχρονική εγκληματική πολιτική της εγκατάλειψης των λαϊκών αναγκών, της υποτίμησης της αξίας της ζωής του λαού. Αποτυπώνεται η πολιτική της προχειρότητας, της αποσπασματικότητας και της αμφιβόλου ποιότητας που γίνονται τα έργα….

Επειδή στο δρόμο αυτό αλλά και σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο στην Κέρκυρα αποτυπώνεται η διαχρονική εγκληματική πολιτική που υπηρετεί και προστατεύει τα κέρδη, αλλά θεωρεί την ασφάλεια του λαού δυσβάσταχτο κόστος… ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυρία Περιφερειάρχης:

  1. Ποιό σκοπό εξυπηρετούσαν οι «ρυθμίσεις» και οι «μετρήσεις» που επί μέρες γινόντουσαν και σε μικρότερο βαθμό γίνονται ακόμη και σήμερα στη περιοχή τρία γεφύρια και καταταλαιπώρησαν χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας;
  2. Αληθεύει ότι αυτές εντάσσονται στις απαιτήσεις και στους σχεδιασμούς της  FRAPORT για επέκταση των εγκαταστάσεων της στους χώρους του ΕΑΚΚ και στους παρακείμενους δρόμους;
  3. Για ποιο λόγο επιτρέψατε τα έργα επί του δρόμου, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου, στο ξενοδοχείο « MIRAMARE», ιδιοκτησίας του Εμίρη του Qatar;
  4. Επειδή, όπως αναφέρουμε και πιο πάνω οι Κερκυραίοι βαρέθηκαν, αντί για ουσιαστικά έργα, να ακούνε ξανά και ξανά εξαγγελίες για επικαιροποιήσεις μελετών και για μετρήσεις κυκλοφοριακού φόρτου ζητάμε απλά και ξεκάθαρα να μας πείτε πότε στη πράξη θα αρχίσουν και πότε υπολογίζετε να τελειώσουν τα έργα :

α)     Η παράκαμψη τρία γεφύρια – Βρυώνη.

β)     Ο νέος ασφαλτοτάπητας Βρυώνη – Μοραΐτικα.

γ)     Η παράκαμψη Περάματος και Μπενιτσών.

δ)     Η παράκαμψη Αργυράδων.

ε)     Αντιπλημμυρικά έργα στο ποτάμι της Μεσογγής.

στ)   Ο κόμβος ή η τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στην συμβολή Εθνικής Λευκίμμης- Εθνικής Αχιλλείων στου Βρυώνη.

 25/05/23

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Τι ενέργειες έχουν γίνει για την κατασκευή στεγάστρου στο ανοιχτό γήπεδο Νεοχωρίου Κέρκυρας που έχουμε ψηφίσει από το 2022;

Στον Προϋπολογισμό του 2023 ο οποίος ψηφίστηκε 28.12.2022 περιλαμβάνεται το έργο της κατασκευής στεγάστρου γηπέδου Μπάσκετ ΠΗΓΑΣΟΥ Νεοχωρίου Δ. Ν. Κέρκυρας. Στην 1η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού η οποία έγινε στις 18.02.2023 και στο Πρόγραμμα Δράσης  μεταφέρεται  εκ νέου το συγκεκριμένο έργο.

Αναρωτιόμαστε αν και σε αυτήν την περίπτωση θα ισχύσει το ρητό «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι». Υποσχέσεις, εξαγγελίες και εγγραφές στους Προϋπολογισμούς έχουμε πολλές, έργα όμως δεν βλέπουμε. Αναρωτιόμαστε αν  το στέγαστρο στο γήπεδο Νεοχωρίου ακολουθήσει την πορεία του στεγάστρου στο ΕΑΚ Κέρκυρας.

Ο Αθλητικός Σύλλογος Πήγασος ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια στο Νιοχώρι της Ν. Κέρκυρας. Με  μεγάλη προσπάθεια και θέληση από  προπονητές, γονείς και παιδιά θέλοντας να ανοίξουν στα παιδιά τους ένα όμορφο δρόμο αναγνωρίζοντας ότι ο αθλητισμός είναι παράγοντας πολιτισμού και παιδείας

Αν και  δεν έχουν καμία στήριξη από την πολιτεία( κυβέρνηση και τους τοπικούς θεσμούς) έχουν καταφέρει σήμερα να συγκεντρώνονται και να προπονούνται καθημερινά 130 παιδιά.  Έχουν δημιουργηθεί ομάδες μπάσκετ μικρών και μεγάλων ηλικιών που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα. Ήδη αναδυκνείονται και νέα ταλέντα.

Οι προπονήσεις όμως  πραγματοποιούνται κάτω από αντίξοες συνθήκες και πολλές δυσκολίες Το γήπεδο  είναι ανοιχτό, με αποτέλεσμα  οι προπονήσεις  είτε να αναβάλλονται λόγω βροχής είτε  να διανύουν 45 χιλ., στο «εξαιρετικό» οδικό δίκτυο για να προπονηθούν στο κοντινότερο κλειστό γυμναστήριο στην πόλη.

Είναι βέβαιο ότι αν υπήρχαν οι αναγκαίες σύγχρονες και ασφαλείς αθλητικές υποδομές πολύ περισσότερα παιδιά θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τον αθλητισμό και τις αξίες του.

Να θυμίσουμε ότι το πολυθρύλητο κλειστό Ν. Κέρκυρας είναι ακόμα μια εξαγγελία, ενώ το κλειστό στην Κέρκυρα είναι εγκαταλελειμμένο χωρίς καμία παρέμβασή εδώ και 25 χρόνια.

Αυτό είναι το έμπρακτο ενδιαφέρον όλων των κυβερνήσεων και Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών για την νεολαία και το κοινωνικό δικαίωμα στον Αθλητισμό.

Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτός ο εμπαιγμός. Να  εξαγγέλλονται χρηματοδοτήσεις   αλλά έργα να μην πραγματοποιούνται.

Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  1. Σε ποια στάδιο βρίσκεται το έργο «κατασκευή στεγάστρου στο Γήπεδο Μπάσκετ Νεοχωρίου»;
  2. Τι ενέργειες έχουν γίνει για την επιτάχυνση των διαδικασιών;
  3. Έχει υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση για την μελέτη ή την κατασκευή του στεγάστρου;
  4. Θα υλοποιηθεί τελικά το έργο και αν ναι πότε;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

25.05.2023