Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | December 5, 2022

Scroll to top

Top

Αλλάζει το σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών

Αλλάζει το σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών
KefaloniaNews

Αλλαγές στο σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών πρόκειται να ζητήσει προσεχώς ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης. Ο ίδιος κρίνει πως το σημερινό εκλογικό σύστημα είναι ακραία πλειοψηφικό και δεν επιτρέπει την πραγματική συμμετοχή και δημοκρατία. Οι αλλαγές που προτείνει θα αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτατου διαλόγου και θα γίνουν με τρόπο ώστε και να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής σε αυτές αλλά ταυτόχρονα να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί πριν από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Το αίτημα του υπουργού δόθηκε εγγράφως στη Βουλή, μετά από ερώτηση της Φώφη Γεννηματά για τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον «Καλλικράτη».

«Ο Καλλικράτης αποδείχθηκε μια κολοβή μεταρρύθμιση, η οποία συγκεντρώνει πλέον την κριτική του συνόλου σχεδόν των αυτοδιοικητικών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, οι οποίοι ζητούν εκτεταμένη αναθεώρησή του, αν όχι την εκ βάθρων αλλαγή του» απαντά, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ενημερώνει την κυρία Γεννηματά ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προτείνει το υπουργείο προς τους θεσμικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης, τις πολιτικές δυνάμεις και την ελληνική κοινωνία κινείται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση από τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία που διέπει το ισχύον καθεστώς.

Ο υπουργός αναφέρει επίσης: «το υπουργείο προσανατολίζεται στην αλλαγή του ισχύοντος ακραία πλειοψηφικού συστήματος που διέπει την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και τη συγκρότηση όλων των οργάνων, στην εσωτερική ανακατανομή των αρμοδιοτήτων υπέρ των συλλογικών και των δημοκρατικών εκλεγμένων οργάνων έναντι της σημερινής δημαρχοκεντρικής και περιφερειαρχοκεντρικής λειτουργίας, στην εκτεταμένη και σε βάθος ενδοδημοτική και ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση, ώστε η Αυτοδιοίκηση να έρθει πιο κοντά στους πολίτες και τέλος στη θέσπιση πραγματικών συμμετοχικών θεσμών και διαδικασιών».

Όσον αφορά τις γενικότερες αλλαγές, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι θα υπάρξει ενίσχυση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ταυτόχρονη προαγωγή της δημόσιας λογοδοσία και του κοινωνικού ελέγχου επί των πεπραγμένων των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο εξετάζει τρόπους ώστε η ασκούμενη εποπτεία επί των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να περιοριστεί πράγματι στα εκ του Συντάγματος τιθέμενα όρια και ώστε ο έλεγχος της νομιμότητας των πράξεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ενοποιηθεί και να γίνει ουσιαστικός και σε βάθος.

Επιπρόσθετα, στα σχέδια είναι και η αναμόρφωση του συστήματος χρηματοδότησης και παρακολούθησης της πορείας των οικονομικών μεγεθών της Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, εξηγεί ο υπουργός, η κυβέρνηση ήδη προσπαθεί να αντιμετωπίσει με αντικειμενικότητα και ρεαλισμό το πρόβλημα της υπερχρέωσης ορισμένων δήμων σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και τους ενδιαφερόμενους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, κατά θεσμική ενότητα, με στόχο να ολοκληρωθεί στο σύνολό της έως το τέλος του 2016, προκειμένου να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής και να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο δε διάλογος με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης έχει ήδη ξεκινήσει στο πλαίσιο των συναντήσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και ορισμένες εκ των Περιφερειακή Ένωση Δήμων και στο αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται ο διάλογος αυτός να οργανωθεί επίσημα και να διευρυνθεί με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, εκπροσώπων άλλων φορέων της κοινωνίας και των πολιτών και εκπροσώπων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας», συμπληρώνει ο υπουργός Εσωτερικών.

Στο έγγραφο του κυρίου Βούτση διατυπώνεται έντονη κριτική στον «Καλλικράτη» για τον οποίο αναφέρεται ότι «συνδέθηκε εξ’ αρχής και ευθέως με τις μνημονιακές υποχρεώσεις που ανέλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και θεωρήθηκε το κατάλληλο θεσμικό όχημα για την υπηρέτηση των πολιτικών ακραίας λιτότητας στο χώρο της Αυτοδιοίκησης».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

http://www.huffingtonpost.gr/