Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | October 3, 2022

Scroll to top

Top

Αγαπητέ Αλέκο, όλα θ’ αλλάξουν από την Δευτέρα.

Αγαπητέ Αλέκο, όλα θ’ αλλάξουν από την Δευτέρα.
KefaloniaNews

Καταλαβαίνω την πίκρα του Αλέκου Καλαφάτη, αλλά έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν χειρότερες περιπτώσεις, μην αμφιβάλεις γι αυτό, όπως π.χ. στον Πειραιά, ο Γκλέτσος, ο Ψινάκης, ο Μπέος και άλλοι πολλοί τέτοιοι δήμαρχοι που βρίσκονται έξω από την δική μας πολιτική κουλτούρα.
Η διαφορά με 0,46 από τον δεύτερο, θα πρέπει να τον καθιστά προσεκτικό σε όσα γράφει μέσα στην πίκρα του: «Στη Δημοκρατία ο λαός ψηφίζει αυτό που του ταιριάζει». Λίγο ακόμα και θα ήταν «μέσα» στο τοπικό κλαμπ των ….ταιριαστών.
Προσπαθώ να το ερμηνεύσω αυτό τι θέλει να πει ο …..ποιητής, ότι στις δικτατορίες ο λαός εκφράζεται καλύτερα(;), μια ακραία ερμηνεία, αλλά όπως και να το κάνουμε μου πέρασε από το μυαλό. Δηλαδή στη δημοκρατία ο λαός δεν μπορεί να εκλέξει τον καλύτερο που του ταιριάζει(;). Θα το καταλάβαινα αν το έθετε διαφορετικά:
«Την προηγούμενη Κυριακή είχαμε τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και για ακόμα μία φορά φάνηκε περίτρανα ότι η σαπίλα, η πουστιά, η διαπλοκή και η διαφθορά έχουν πολύ βαθιές ρίζες σε αυτό τον τόπο. Το γεγονός που έκλεψε την παράσταση ήταν αναμφίβολα οι πρωτιές απατεώνων, εφοπλιστών, μπράβων, τηλεαστέρων και ηλιθίων σε αρκετούς Δήμους της χώρας. Μπορεί αυτές οι πρωτιές να αποτέλεσαν ένα ισχυρό σοκ, για όσους είχαν αμφιβολίες για το πνευματικό επίπεδο των ψηφοφόρων, αλλά για εμάς ήταν 100% αναμενόμενες. Η Ελλάδα έχει τους πολιτικούς που της αξίζουν, τους δημοσιογράφους που της αξίζουν, τους αναλυτές που της αξίζουν και τους πολίτες που της αξίζουν. Έχει τους ναζί που της αξίζουν, (τσιμουδιά για τον φασισμό μέχρι σήμερα Αλέκο μου), τους νοικοκυραίους που της αξίζουν, τους αρχιεπίσκοπους που της αξίζουν και τους ηλίθιους που της αξίζουν. Για αυτό και μετά από 2-3 χρόνια γενικευμένης απραξίας και αδράνειας, εκεί όπου κάποιος λογικός άνθρωπος θα περίμενε έστω και ένα εκλογικό ξέσπασμα, ήρθε το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών για να μας υπενθυμίσει την αλήθεια…»
Αλλά, δεν καταφεύγει σε τέτοιες ακρότητες ο Αλέκος. Απλώς, μπερδεύει ότι στη δημοκρατία ο λαός ψηφίζει αυτό που του ταιριάζει, δηλαδή στην δημοκρατία δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν υπάρχουν ….νοήμονες ψηφοφόροι.

«Στη Δημοκρατία ο λαός ψηφίζει αυτό που του ταιριάζει». Εκτός των άλλων κρύβεται και μια, ρατσιστική αντίληψη, δηλαδή «εμάς θα μας ψήφιζε ένας περιούσιος λαός, ένας λαός ανώτερος γιατί είμαστε ανώτεροι, πολιτικά στεκόμαστε πιο πάνω από τον Παρίση και Μιχαλάτο. Μην ξεχνάς ότι αυτός ο λαός εξέλεξε βουλευτή την Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, πως θα μπορέσουμε να το ερμηνεύσουμε αυτό;
Κι όμως… είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την ψήφο μας και φέρουμε την απόλυτη ευθύνη για την οποιαδήποτε επιλογή μας.
Εξάλλου -και πάλι- είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι ψήφισαν με βάση το προσωπικό τους συμφέρον, τις φιλίες, τις υποχρεώσεις και οποιονδήποτε άλλο λόγο απέχει από την λογική επεξεργασία και κριτική ικανότητα όλων των προγραμμάτων και όλων των υποψηφίων!

Αγαπητέ Αλέκο, μην κατηγορείς τον λαό, και ο ίδιος έχεις επηρεάσει την ….διαμόρφωση του, υπηρετώντας ως υφυπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τόσα χρόνια κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ και δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μια κουλτούρα πολιτικής τον ρημαγμένο αυτό λαό. Χρόνια στέλεχος μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση, φαίνεται ότι δεν πέτυχες να διαμορφώσεις την πολιτική κουλτούρα των Κεφαλλήνων. Είναι μια μεγάλη συζήτηση, που θα χρειαζόταν να διαθέσουμε ώρες και ώρες. σου θυμίζω τη συζήτηση με τους νεολαίους όσοι παρακολούθησαν προσεκτικά θα έβγαλαν τα κατάλληλα συμπεράσματα για την πολιτική κουλτούρα που επηρεάζει όχι μόνο τη νεολαία.
Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω ότι η έκφραση αυτή όποιος την χρησιμοποιεί δείχνει μια περίεργη υπεροψία μπροστά στην πραγματικότητα που επικρατεί στον τόπο μας. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι από σένα οι κεφαλονίτες περίμεναν κάτι διαφορετικό μετά από τόσα χρόνια ….γνησιότητας και πολιτικής καφρίλας. Το πολιτικό κενό δεν καλύπτεται με τέτοιες νοοτροπίες. Δίνεται η ευκαιρία μέσα απ’ αυτό που ξεκινήσατε να επηρεάσετε τις αλλαγές που θέλετε να γίνουν στην πολιτική σκηνή της Κεφαλονιάς. Τότε πράγματι το πολιτικό κενό θα «γεμίσει» στην επόμενη πενταετία, που θα γίνουν οι εκλογές.
Αγαπητέ Αλέκο, όλα θα αλλάξουν από την Δευτέρα. Κι εσύ απ’ ότι ……οσφραίνομαι θα είσαι έξω απ’ αυτές τις αλλαγές. Έρχονται τέτοιες αλλαγές που θα επηρεάσουν και την τοπική αυτοδιοίκηση, πολλοί πιστεύουν αρνητικά άλλοι είναι περισσότερο αισιόδοξοι.
Για την ιστορία την ίδια έκφραση χρησιμοποίησε και ο Γεράσιμος Αρσένης πάλι για τον Παρίση όταν έχασε την βουλευτική έδρα, εκτοξεύοντας τη δημοτικότητα του Αλέξανδρου στα ύψη.

Σπύρος Αλεβιζόπουλος