Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | June 16, 2025

Scroll to top

Top

No Comments

Αίνος: “Η ιστορία ενός ορεινού οικοσυστήματος και των ανθρώπων του”

Αίνος: “Η ιστορία ενός ορεινού οικοσυστήματος και των ανθρώπων του”
KefaloniaNews

Στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της μονογραφίας με θέμα: “Ο Αίνος και η γύρω περιοχή του: Η ιστορία ενός ορεινού οικοσυστήματος και των ανθρώπων του”.

Παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα αποτελέσματα της έρευνας, που υποστηρίχθηκε από Simon Fraser University και εκδόθηκε με την ευγενή συνδρομή του Ιδρύματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή και μελών της οικογένειας. Υπήρχαν διαθέσιμα αντίτυπα της μονογραφίας.

Η παρουσίαση έγινε από τον Dr Γεράσιμο Αντζουλάτο

Η ερευνητική ομάδα είναι: Εmeritus Prof. John T. Pierce – Dr. Γεράσιμος Αντζουλάτος – Jan Pierce – Αλεξάνδρα Στελλάτου 

Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του Κώστα Ζαπάντη, ο οποίος αναφέρθηκε για τα χωριά του Αίνου και την πολιτιστική κατάρρευση αυτών.Παρέμβαση έγινε και από τον Μάκη Μεταξά μπορείτε να την ακούσετε παρακάτω.

Η Ορεινή περιοχή του Αίνου-Ρουδίου είναι ένα μοναδικό νησιωτικό οικοσύστημα στη λεκάνη της Μεσογείου. Επίσης, είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό συμβολικό ορόσημο, που ήδη αποθανατίστηκε από τον Όμηρο και σήμερα αποτελεί εργαλείο και άμεσο σύνδεσμο με την ιδιαίτερη αξία της προϊστορικής και ιστορικής Ελλάδας. Για χιλιάδες χρόνια έχει επιδείξει αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα και πλαστικότητα έχοντας αντιμετωπίσει πολυάριθμες φυσικές και ανθρωπογενές απειλές. Το «Μεγάλο Βουνό», με υψόμετρο άνω των 1600 μέτρων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ποικίλους μικρο-βιότοπους και συνεπώς εμφανίζει πλούσια βιοποικιλότητα.

Τα τελευταία 60-70 χρόνια οι προκλήσεις και οι απειλές έχουν γίνει πιο σύνθετες, σε βαθμό όσο και σε είδος. Συνεπώς, η περιοχή του Αίνου-Ρουδίου θα πρέπει να κατανοηθεί και να διαχειριστεί λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη βιογεωγραφική περιοχή και τις νέες αναδυόμενες δυνάμεις που διαμορφώνουν τις σχέσεις μεταξύ κοινωνικών, οικολογικών και διαχειριστικών συστημάτων. Επομένως, θα πρέπει να κατανοηθεί και να αντιμετωπιστεί ως ένα αλληλένδετο, κοινωνικά και οικολογικά, σύστημα.

Μέρος της δυσκολίας αντιμετώπισης αυτού του σύνθετου συστήματος οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία ενσωματώνει τρία «πεδία» – την επιστήμη – αυτό που γνωρίζουμε, την πολιτική – τι πρέπει να κάνουμε, και την πρακτική – τι πραγματικά κάνουμε (FUME, 2011). Εν όψει της νέας δυναμικής στο κοινωνικό και βιοφυσικό επίπεδο, οι πολιτικές διεργασίες, η θεσμική και διαχειριστική αδράνεια, η έλλειψη πόρων, το στενό ατομικό συμφέρον και η απλή άγνοια μπορούν να αποτελέσουν πραγματικές απειλές για την επιβίωσή του. Η πραγματικότητα αυτή απαιτεί καινοτόμες ερευνητικές στρατηγικές, νέες πολιτικές αλλά και ευπροσάρμοστες προσεγγίσεις διαχείρισης που θα συμπεριλαμβάνουν νέες στρατηγικές μάθησης σε θέματα διαχείρισης, κοινωνικής διαχείρισης αλλά και ζητημάτων που άπτονται της προσαρμοστικής ανθεκτικότητας του οικοσυστήματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη αειφορία του. Δεν να πέσουμε στη παγίδα του παροιμιώδους «Μπροστά στο δέντρο χάνουμε δάσος».

ΟΜΙΛΙΑ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΣΤΕΛΛΑΤΟΥ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΝΤΖΟΥΛΑΤΟΣ

 

 

Η μονογραφία όπως την αποκαλούν, πρόκειται για ένα ογκώδες βιβλίο σε μεγάλο μέγεθος, στην αγγλική γλώσσα, προς το τέλος υπάρχουν πληροφορίες και στην Ελληνική γλώσσα. Δεν γνωρίζω από που μπορείτε να το προμηθευθείτε. 

 

Submit a Comment